Κυρ. Μητσοτάκης: Nα κρατηθούμε όρθιοι, για να βγούμε, όταν έρθει το εμβόλιο, από την κρίση

Δημοσίευση: 12.11.2020, 18:27
Τελευταία Ενημέρωση: 12.11.2020, 18:41

«Μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας και τώρα πρέπει να κρατηθούμε όλοι όρθιοι, ώστε όταν έρθει το εμβόλιο να βγούμε από την κρίση. Δεν βαδίζουμε χωρίς κατεύθυνση», τόνισε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής για την πανδημία.
(πηγή φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην εξελιχθεί η συζήτηση σε έναν ακόμη ανούσιο καυγά. Κάνοντας παράλληλα μια ανασκόπηση όσων έγιναν τους προηγούμενους μήνες, ανέφερε ότι «ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας» και πως «η χώρα πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας, διότι ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε». Υπενθύμισε δε την προειδοποίησή του να μην υπάρξει εφησυχασμός, ενώ για τις ΜΕΘ επικαλέστηκε τη δήλωση της καθηγήτριας, Αναστασίας Κοτανίδου πως ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται. «Το τι έγινε στο ΕΣΥ είναι γνωστό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα διαθέτει πλέον έναν αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με το παρελθόν, ενώ για τα τεστ βρίσκεται πλέον περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, ενώ είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. «Όλα αυτά, έγιναν από τον Απρίλιο έως σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στόχος όλων ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου και δρακόντειου lockdown

Σχολιάζοντας την απόφαση για το νέο lockdown, αφού επανέλαβε ότι στόχος όλων ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου και δρακόντειου lockdown κι αφού υπενθύμισε όσα είχε πει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο η Ελλάδα έπρεπε να ισορροπήσουν σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες: την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. «Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί, θα μπορέσουμε ν' αποφύγουμε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Προσπαθήσαμε όλοι να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά, στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας δε το πώς οδηγήθηκε σ' αυτή την απόφαση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν δίστασε από τη στιγμή που είδε τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη του οι ειδικοί και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και πρόσθεσε ότι το lockdown σε σχέση με αυτό του Μαρτίου και Απριλίου έχει δύο βασικές διαφορές: την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα ανοιχτά δημοτικά σχολεία. Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση νωρίτερα από άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία.

«Στην Ελλάδα, ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες, βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη», ανέφερε και επισήμανε ότι δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. «Χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδαν δεύτερη έξαρση του κορονοϊού το Σεπτέμβριο. Και η Κύπρος έχει πιο αυστηρές διαδικασίες, αλλά χτυπιέται το ίδιο σκληρά», είπε, για να καταλήξει, απαντώντας στις αιτιάσεις για το άνοιγμα του τουρισμού ως προς την εξάπλωση του ιού: «Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού, θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο».

Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με αυστηρή μεθοδολογία και τεστ σε ένα ποσοστό των επισκεπτών

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε το Μάιο (18/5) το άνοιγμα του τουρισμού και εγκαλούσε την κυβέρνηση γιατί δεν το έχει κάνει ακόμα. «Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με αυστηρή μεθοδολογία και τεστ σε ένα ποσοστό των επισκεπτών. Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όλους όσοι έρχονται, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε η απόφαση αυτή με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι με το άνοιγμά του. Θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, αλλά θα είχαμε το 10 ή το 20% των εσόδων που είχαμε», κατέληξε.

Για τις ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε το τελευταίο 10ήμερο θα έπρεπε, δίχως περιοριστικά μέτρα, το σύστημα υγείας να δέχεται καθημερινά πάνω από 1.000 ασθενείς και πάνω από 100 να χρειάζονταν νοσηλεία σε ΜΕΘ. «Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς, κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν υπάρχει ένας υπουργός Υγείας στην Ευρώπη που να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση: όσες ΜΕΘ κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας και σπάσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού. Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης; Αν γέμιζαν 3.000 ΜΕΘ, θα είχαμε 1.500 θανάτους την εβδομάδα. Οι ΜΕΘ λοιπόν δεν είναι άλλοθι για να μην πάρουμε μέτρα περιορισμού της κινητικότητας νωρίτερα», υπογράμμισε.

Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν μια εύκολη απόφαση

Ο πρωθυπουργός πάντως παραδέχθηκε ότι η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή. «Άλλα ισχύουν σε μια αναταραχή, άλλα σε μια τρικυμία, άλλα σε ένα τσουνάμι. Και μπροστά σε αυτό το τσουνάμι, οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια, αλλά προδόθηκαν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η βασική εστία διασποράς του ιού ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων κι αυτό αποδείχθηκε και στην Ευρώπη. «Δεν το λέμε ως κριτική. Δεν στοχοποιούμε, αλλά επισημαίνουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα. Δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μια λύση. Είμαι έτοιμος λοιπόν να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε», τόνισε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στόχος είναι η μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού για να μειωθεί η διασπορά του ιού και η μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας, αλλά και πως πρώτος σταθμός είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων. «Αν πετύχουμε, θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες», είπε και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη και αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε - όλοι - τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν, ενδεχομένως θα χρειαστούμε μία εβδομάδα ή 10 μέρες, αλλά θα δούμε πτώση μετά και θα υποχωρήσει η πίεση στο σύστημα υγείας».

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, όπως είναι δύσκολες και για τους εργαζομένους που υπόκεινται τις συνέπειες του lockdown και γι' αυτό η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης ύψους 3,5 δις ευρώ για ένα μήνα.

Χρησιμοποιώντας εξάλλου προσωπικό τόνο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έχει διάθεση να συζητήσει τι έγινε και τι όχι σωστά, με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής. «Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές», τόνισε. Κάλεσε δε τον κ. Τσίπρα να μην επαναλάβει τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει για τους θανάτους και να μην παίξει - όπως είπε - αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους. 'Ασκησε δε κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν άκουσε κάποιον εκ μέρους της να λέει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλλει τη χρήση μασκών νωρίτερα ή να περιορίσει τη διασκέδαση, να λάβει μέτρα νωρίτερα για τη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και να επιβάλλει νωρίτερα το lockdown, κλείνοντας νωρίτερα την οικονομία. «Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο: δεν ενοχοποιείται ο κορονοϊός, αλλά η κυβέρνηση! Μας είπατε ότι ‘αν ήμουν εγώ, δεν θα άφηνα την κατάσταση να εξελιχθεί έτσι'. Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο», κατέληξε, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος, επίσης, στους επιστήμονες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου ότι εκείνοι εισηγούνται και ρόλος της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, ασκώντας και πάλι κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για φωνές που θέλησαν να μειώσουν τους επιστήμονες. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα για πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων και συγκεκριμένα του Σωτήρη Τσιόδρα, με αφορμή το βίντεο που δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση και στρώνετε το δρόμο στο σκοταδισμό της ημιμάθειας ως μοιραία κατάληξη του αντιπολιτευτικού σας κατήφορου», τόνισε και συμπλήρωσε ότι είναι έτοιμος να παραδεχθεί καθυστερήσεις και αστοχίες, αλλά ποτέ δεν θα μηδενίσει την κοινή προσπάθεια Πολιτείας, πολιτών και ειδικών που δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα όταν υπάρχουν συστράτευση και κοινές προτάσεις.

Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει

Απαντώντας στην πρόταση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, ο πρωθυπουργός είπε: «Επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει», κατέληξε, επικαλούμενος το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου ο ηγέτης των Εργατικών ζήτησε πριν από ένα μήνα καθολικό lockdown. «Δεν σας άκουσα κ. Τσίπρα να λέτε ποτέ κάτι αντίστοιχο. Αν το είχατε πει αυτό, τότε θα μπορούσα να δεχθώ ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να κινηθούμε νωρίτερα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μετατραπεί μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις ΜΕΘ. Ζήτησε έτσι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δηλώσουν ότι δεν θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε καμία πορεία και να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση», επισήμανε.

Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ενδεχομένως και τον Ιανουάριο.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή. Και είναι το εμβόλιο». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την έγκαιρη προμήθεια του εμβολίου και το σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή ν' ακούσει προτάσεις από την αντιπολίτευση για το πώς το σχέδιο αυτό μπορεί να γίνει καλύτερο. Ζήτησε, μάλιστα, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πείσουν τους πολίτες πως από τη στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, τότε θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και χωρίς αυτό να καταστεί υποχρεωτικό. «Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, μπορούμε να αντιδράσουμε με δύο τρόπους: να χαλαρώσουμε ή να σφίξουμε τα δόντια, γιατί γνωρίζουμε το τέλος της διαδρομής. Και πρέπει να κάνουμε το δεύτερο», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο ενδεχομένως και τον Ιανουάριο.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε, τέλος, ένα «ειλικρινές κάλεσμα συσπείρωσης και προοπτικής» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας, ακούγοντας τις οδηγίες των επιστημόνων. «Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η ευθύνη είναι μια λέξη που μπορεί να τη διαβάσει κανείς από δύο διαφορετικές οπτικές. Μπορεί να τη δει ως φταίξιμο ή υπευθυνότητα. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα, όχι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδελφός της ελευθερίας και είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία. Να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δυσκολία, να βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα, ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης, που θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια», κατέληξε.

Δευτερολογία Κυρ. Μητσοτάκη: Επίθεση σε Αλ. Τσίπρα και Γ. Βαρουφάκη. «Παρουσιάζετε μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

«Επέλεξα να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος να απαντήσω σε ερωτήματα που είχαν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα κάνοντας μία έκκληση να μην ανέβουν οι τόνοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερομιλία του στην Ολομέλεια.
«Ξεκινώ από τον τελευταίο ομιλητή. Δεν ήταν ούτε εικόνα ούτε λεξιλόγιο αυτό το οποίο χρησιμοποιήσατε κ Βαρουφάκη. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ‘ρχεστε εδώ πέρα και να κάνετε μόνο ένα επικοινωνιακό σόου, να αναλογιστείτε τις δικές σας προσωπικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήσατε τις ελληνικές τράπεζες. Δεν θυμάμαι να επιδεικνύατε την ίδια ευαισθησία για τους πιο αδύναμους όταν γυρνούσατε και λέγατε "αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες" και έκλαιγαν οι συνταξιούχοι έξω από τα ATM. Ούτε όταν φωτογραφιζόσασταν σε διάφορα λάιφ στάιλ περιοδικά αναδεικνύοντας τη φρέσκια εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι λοιπόν σε αυτήν την αίθουσα να έχουμε αίσθηση των ιστορικών μας ευθυνών και δυστυχώς εσάς προσωπικά για το τρίτο μνημόνιο, για τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, σας βαραίνουν πολλές τέτοιες ευθύνες για να νομίζετε ότι τα έχουμε ξεχάσει έτσι εύκολα».
Στη συνέχεια όπως είπε πέρασε στην απάντηση συγκεκριμένων ερωτημάτων που είχαν τεθεί. «Η συζήτηση αυτή έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Ελπίζω κι εύχομαι να την παρακολουθούν αρκετοί Έλληνες πολίτες», σχολίασε επισημαίνοντας πως θα ξεκινούσε απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
«Ο Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ»

«Μία διαπίστωση μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση», είπε χαρακτηριστικά. «Μου κάνει πραγματικά εντύπωση και νομίζω ότι είναι άξιο σχολιασμού ως προς τα κοινοβουλευτικά τεκταινόμενα, το γεγονός ότι πριν καν ανεβείτε στο βήμα για να εκφωνήσετε την ομιλία σας, έχετε ήδη διανείμει το κείμενο της ομιλίας σας στους δημοσιογράφους. Την ομιλία την οποία θα εκφωνήσετε απαντώντας σε αυτά τα οποία έχω πει εγώ, την έχετε μοιράσει στους δημοσιογράφους. Κι είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα της ομιλίας σας ξεκινάτε μιλώντας για το πόσο αυτάρεσκος και διχαστικός ήμουνα στην ομιλία μου. Αυτά τα γράψατε ή σας τα έγραψαν πριν με ακούσετε. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή», είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας: «Μα είναι σοβαρά κοινοβουλευτικά πράγματα αυτά κ. Τσίπρα;».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ασχολήθηκε λίγο με την αντιπολίτευση και πολύ με το να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα τα οποία έχουν οι Έλληνες πολίτες. «Δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι υπήρξε εδώ μία αντιπαράθεση σχετικά με μία αναφορά σας για το πόσες ΜΕΘ στο νοσοκομείο "Σωτηρία" λειτουργούν πραγματικά. Είπατε ότι λειτουργούν 9 από τις 50. Η δική μας ενημέρωση από το διοικητή του νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες και αυτό ακριβώς μετέφερε και ο πρόεδρος της Βουλής στην τοποθέτησή του. Δεν πήγε ο ίδιος να τις δει. Έκανε δήλωση ο διοικητής του νοσοκομείου και είπε ότι όλες δουλεύουν. Και τι έγινε μετά; Ο απών κ. Πολάκης με ένα χυδαίο υβρεολόγιο στο διαδίκτυο επιτέθηκε κατά του προέδρου της Βουλής, κατά όλων ημών δηλαδή, με αχαρακτήριστες φράσεις ότι είναι ψεύτης γιατί είπε ότι λειτουργούν και οι 50 ΜΕΘ. Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή η πληροφόρηση την οποία έχουμε δεν είναι ακριβής, οπότε μπορώ να δεσμευθώ ότι θα απομακρυνθεί ο διοικητής του "Σωτηρία" που μας έδωσε αυτή την πληροφορία, ή ο κ. Πολάκης λέει ψέματα, οπότε κάποια στιγμή πρέπει εσείς να αποφασίσετε να τον απομακρύνετε για τον προσβλητικό τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να εκφράζεται». Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός: «Έχω την υποψία ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Το πρόβλημα είναι ο "πολακισμός". Τον "πολακισμό" τον περιγράφω ως ένα μίγμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς, ψεμάτων, ανορθολογισμού... Αυτό σημαίνει "πολακισμός". Μόνο που αυτόν τον "πολακισμό" ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε. Τέτοια χαρακτηριστικά διέκρινα και στη δική σας ομιλία. Ο κ. Πολάκης ήταν απών, το πνεύμα του όμως εκφράστηκε μέσα από τα δικά σας λεγόμενα. Έχετε την ψευδαίσθηση ότι έχετε πολιτικό κεφάλαιο να καταναλώσετε χρησιμοποιώντας αυτού του είδους το λόγο. Πρέπει να σας πω όμως ότι δεν είστε πια ο φέρελπις υποψήφιος πρωθυπουργός. Είστε ο αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός. Και το αποτυχημένος δεν είναι δικιά μου κρίση, είναι κρίση του ελληνικού λαού- διότι αν ήσασταν επιτυχημένος δεν θα ήσασταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μερικές φορές, πραγματικά, ακούγοντάς σας έχω την εντύπωση ότι όσο πιο δύσκολα είναι τα προβλήματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τόσο αναδεικνύεται η ρηχότητα των θέσεών σας. Και τόσο λιγότερο επαρκής είστε στο να μπορείτε να αρθρώσετε έναν έστω και στοιχειωδώς τεκμηριωμένο πειστικό, εναλλακτικό πολιτικό λόγο».
 
«Παρουσιάζετε μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

Περνώντας σε απαντήσεις για θέματα που έθεσαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «είχε ζητήσει στην πρωτολογία του να μην χρησιμοποιηθούν στατιστικά στοιχεία θανάτου και να μην επιχειρηθεί η ακροβασία να χρησιμοποιηθεί η ποσοστιαία αύξηση θανάτων μη λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα νούμερα βάσης ήταν πάρα πολύ χαμηλά γιατί τα πήγαμε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας». Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως εκείνος είπε πως στο δεύτερο κύμα "σε επίπεδο θανάτων τα έχουμε πάει χάλια". Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός κατέθεσε, «για να υπάρχει απλά στα Πρακτικά» όπως είπε, τα κρούσματα και τους θανάτους του τελευταίου 24ώρου. «Στην Ευρώπη, όταν στην Ελλάδα είχαμε 43 θανάτους, στην Πορτογαλία είχαμε 82, στο Βέλγιο 345, στην Ιταλία είχαμε 623,...». Όπως χαρακτηριστικά είπε «υπάρχει μία σκληρή στατιστική και είναι αδυσώπητη. Κάποια στιγμή μπορεί να το καταλάβετε: είναι δυστυχώς ο αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτός είναι ο τραγικός δείκτης απολογισμού. Και υπάρχει και ένας δεύτερος δείκτης και αυτός είναι ο δείκτης της επιπλέον θνησιμότητας, του excess mortality, πόσοι παραπάνω άνθρωποι από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν τη ζωή τους σε μία φυσιολογική χρονιά πεθαίνουν λόγω κάποιας τέτοιας πανδημίας ή κάποιας ιδαίτερης κρίσης. Και αυτά είναι τα μόνα συγκρίσιμα στοιχεία», τόνισε.
«Σταματήστε λοιπόν να σπεκουλάρετε πάνω σε αυτούς τους αριθμούς και σταματήστε να παρουσιάζετε μια εικόνα της πατρίδας μας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το έχω πει πολλές φορές. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας δεν έχετε όμως δικαίωμα να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα έτσι όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται από τον ECDC τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πρόληψης Λοιμώξεων. Αυτό ισχύει και για τα τεστ. Δεν είναι σε χειρότερη μοίρα η Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες που κάνουν τεστ», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Θα επαναλάβω ότι ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία προμηθεύτηκε rapid tests αξιόπιστα», προσέθεσε. Είπε ακόμη πως έχει γίνει παραγγελία επαρκούς ποσότητα για να πάμε σε τυχαίες δειγματοληψίες και να έχουμε καλύτερη ακρίβεια στην προβλεψιμότητα των μοντέλων μας. 
«Όταν οι ίδιοι οι γιατροί που δουλεύουν στις εντατικές έρχονται και λένε ότι αυτά τα οποία έγιναν τους τελευταίους μήνες είναι αυτά τα οποία ζητούσαμε πάντα να γίνουν και δεν γίνονταν, πιστεύετε πραγματικά κύριοι πολιτικοί αρχηγοί, ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς και όχι τους γιατρούς, τους ειδικούς οι οποίοι το λένε;», ρώτησε ο πρωθυπουργός.
«Πράγματι μέσα στην κρίση αναγκαστήκαμε να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να έπαιρναν περισσότερο χρόνο και είναι θαύμα ότι αυτή η μονάδα του "Σωτηρία" έγινε σε τρεις μήνες, Το ίδιο ισχύει και για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος», τόνισε επίσης. Επισήμανε μάλιστα πως καλό θα ήταν να σχολιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τη δήλωση της κ. Κοτανίδου που λέει ότι μέσα στην κρίση έγινε μια σημαντική πρόοδος. «Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, τον ρώτησε αν και επί δικών του ημερών υπήρχαν ασθενείς οι οποίοι έπρεπε να νοσηλευτούν σε εντατικές και δεν έβρισκαν κρεβάτι.
«Ρωτήστε τον κ.Ξανθό, κ.Τσίπρα. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει μη επείγοντα χειρουργεία; Μια, πέστε μου. Πώς κατηγορείτε την κυβέρνηση γι' αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Ρωτήστε τον κ. Ξανθό, κ. Τσίπρα, εάν υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν ανεστάλησαν μη επείγοντα χειρουργεία». Ακόμη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συμβαίνει να χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές ασθενείς, πάντα συνέβαινε» και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών αποφασίζουν να μην διασωληνωθεί για να μην υποφέρει άλλο. Αυτό γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Όχι επειδή δεν υπάρχουν εντατικές, αλλά επειδή αυτό είναι τελικά το ανθρώπινο και το ιατρικά ορθό».
Όπως είπε αυτά για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ΕΣΥ. 

Περνώντας στο θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς για το οποίο όπως είπε άκουσε αρκετή κριτική, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να προστεθούν λεωφορεία στο σύστημα συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παππάς, πατέρας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι δεν υπάρχει βουλευτής που προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και δεν το γνωρίζει πολύ καλά. Προσθέσαμε λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Και προφανώς διαγωνισμούς που είχαν απορριφθεί ως παράνομοι από τις αρμόδιες αρχές, δεν φαντάζομαι να θέλατε να τους αποδεχθούμε και να παρανομήσουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες -ανέφερε κάποιες εξ αυτών που έγιναν στο εξωτερικό- που λένε ότι τα μέσα μεταφοράς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, και προσέθεσε ότι στο θέμα των συγκοινωνιών προχωράνε οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μνημόνευσε -όπως είπε- σε κείμενο απολογισμού του για τα πεπραγμένα ως κυβέρνηση την πολιτική για τα μέσα μεταφοράς και τις ΜΕΘ.
«Εάν το έργο σας στα ΜΜΜ ήταν τόσο πετυχημένο θα το αναδεικνύατε. Σε κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ούτε μια παράγραφος, ούτε μια πρόταση, ούτε μία λέξη για τα ΜΜΜ και για τις Εντατικές. Δεν είχατε τίποτα να πείτε γιατί πολύ απλά δεν κάνατε απολύτως τίποτα» είπε ο πρωθυπουργός.
 
Για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη δευτερολογία του με μία αναφορά σε όσα άκουσε για τον τρόπο με τον οποίο θα εορταστεί η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου.
Επιτέθηκε στον γραμματέα του ΜέΡΑ25, λέγοντας «αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA» και τόνισε: «Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων. Απλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι άλλοι με σεμνότητα κράτησαν την αντίσταση την οποία έκαναν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο, να το θυμούνται όποτε τους βολεύει. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα σε αυτή την αίθουσα. Τα είπα για την Αντίσταση, θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο».

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε, όπως είπε, σε όσα είχε θίξει περί «υπεύθυνης υπακοής» ο κ. Βαρουφάκης, αλλά και στον κ, Κουτσούμπα. Σκωπτικά απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη τόνισε: «Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι' αυτά. Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά». Θέλησε όπως είπε να ενημερώσει τους κ. Κουτσούμπα και Βαρουφάκη ότι δεν εξαιρούνται από τη συνολική εφαρμογή των νόμων. Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και για τον κ. Βαρουφάκη».

Τριτολογία για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 130


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.