Διαμαρτυρία για την "εισβολή" τρακτέρ σε παραλία της Νάξου για "καθαρισμό" από τα φύκια

Δημοσίευση: 12.05.2020, 16:51
Τελευταία Ενημέρωση: 12.05.2020, 19:29

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει κάτοικος και επαγγελματίας της Νάξου στο Cyclades Voice, με αφορμή τον καθαρισμό της παραλίας της Αγίας Άννας από τα φύκια με χρήση μηχανήματος - τρακτέρ τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαΐου, επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο η παραλία διαβρώνεται, αφού μαζί με τα φύκια το μηχάνημα παίρνει και άμμο και στη συνέχεια φύκια και άμμος ξεφορτώνονται σε σωρό στο χώρο στάθμευσης. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι σχετικές οδηγίες από την Ε.Ε. απαγορεύουν την απομάκρυνση ξερών φυκιών. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΚΥΑ περί αιγιαλού ∆∆Π0007378/0454ΒΕΞ2017 – ΦΕΚ 1636/Β/12-5-2017, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία του αιγιαλού...
Το τρακτέρ στην παραλία στο λιμανάκι της Αγίας Άννας στη Νάξο

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι στο τέλος του 2018 το θέμα είχε έρθει στην επικαιρότητα λόγω αναφοράς που είχε γίνει στο Συνήγορο του Πολίτη γιατί ένας Δήμος δεν μάζευε τα φύκια από παραλία, λόγω των σχετικών οδηγιών της Ε.Ε., με το Συνήγορο του Πολίτη να παραθέτει όσα προέκυψαν από τη διερεύνηση του θέματος.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με βλάστηση από φύκια (ποσειδωνίες) δημιουργούν σημαντικό οικότοπο, ο οποίος αποτελεί Τύπο Οικοτόπου Προτεραιότητας (κωδικός 1120) σύμφωνα με το παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας χλωρίδας και πανίδας (92/43/ΕΟΚ). Για την προστασία και τη διατήρησή τους, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν προστατευόμενες περιοχές (Ειδικές Ζώνες ∆ιατήρησης). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΚΥΑ περί αιγιαλού ∆∆Π0007378/0454ΒΕΞ2017 – ΦΕΚ 1636/Β/12-5-2017, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία του αιγιαλού.

Το μηχάνημα στην Αγία Άννα την ώρα που αδειάζει τα φύκια 

Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε την αναφορά και διαπίστωσε ότι η πρακτική πολλών ∆ήμων είναι η απομάκρυνση των ξερών φυκιών από τις παραλίες μέσω κυρίως εργολαβιών [οπότε υφίσταται και σχετικό κόστος] και ενίοτε με ίδια μέσα. Ειδικότερα, η πλειονότητα των παράκτιων ∆ήμων (ποσοστό 83%) σε ετήσια βάση απομακρύνει από τις παραλίες τα εκβρασμένα φύκια με διάφορους, κυρίως μηχανικούς τρόπους (με βαρύ οπλισμό -εκσκαφείς και φορτηγά οχήματα-σε ποσοστό 44%, ενώ με ελαφρύ -μηχανοκίνητοι σαρωτές ακτής- σε ποσοστό 40%). Η φυτική βιομάζα, κατά κανόνα, καταλήγει στις χωματερές (ποσοστό 26%). ∆ιαφαίνεται ότι αυτή η πρακτική, χωρίς κάποια επιστημονική τεκμηρίωση και σχεδιασμό, δεν είναι δόκιμη, όπως προκύπτει από το έργο POSBEMED (Βιώσιμη διαχείριση συστημάτων Ποσειδωνίας – ακτών στην περιοχή της Μεσογείου), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Med με στόχο τον καθορισμό κοινής στρατηγικής επί της βιώσιμης διαχείρισης των ακτών με θημώνες θαλάσσιου γρασιδιού.

Η Αρχή απεύθυνε σχετικό ερώτημα στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ), τον κατά τεκμήριο αρμόδιο επιστημονικό φορέα. Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, η παρουσία των εκβρασμένων φυτικών υπολειμμάτων του θαλάσσιου προστατευόμενου φυτού Posidonia Oceanica δεν αποτελεί εστία μόλυνσης ή άλλου κινδύνου και ως εκ τούτου δεν πρέπει να απομακρύνονται. Τουναντίον, συνεισφέρει στην υγεία και ισορροπία των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προστατεύοντας τις ακτές από διάβρωση, σχηματίζοντας και σταθεροποιώντας τις παραλίες και τις αμμοθίνες, λιπαίνοντας και ενυδατώνοντας την παράκτια και αμμοθινική βλάστηση και δημιουργώντας μοναδικό βιότοπο σημαντικής και σπάνιας βιοποικιλότητας. Στην περίπτωση, βέβαια, που οι θημώνες Ποσειδωνίας (φύκια) δυσκολεύουν την πρόσβαση των λουόμενων στη θάλασσα ενδείκνυται η ήπια, χειρωνακτική και αυστηρώς τοπική παρέμβαση-αφαίρεση για την δημιουργία διόδου, ενώ το αφαιρούμενο υλικό πρέπει να μετατοπίζεται σε ανώτερους ορίζοντες της παραλίας και να παραμένει εκεί ως βιοτικό στοιχείο του αιγιαλού.

Η πρακτική όμως που ακολουθείται συνήθως, δυστυχώς, είναι διαφορετική!

Σωροί φυκιών και άμμου εναποτίθενται στο χώρο στάθμευσης της Αγίας Άννας...

 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: dio έγραψε: 13/05/2020
Αν επιτρέπετε, τι ακριβώς επαγγέλλεται ο καταγγέλλων "κάτοικος-επαγγελματίας";

Ο αναγνώστης: Veros Naxiotis έγραψε: 13/05/2020
Σενάριο 4 : Ο υπεύθυνος φορέας αφήνει τις παραλίες στην πρότερη τους μορφή και δεν τις καθαρίζει καθόλου. Τότε (συν του ότι θα ισχύουν όλα τα παραπάνω με τις καταγγελίες) οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι θα κάνουν τα μπάνια τους σε κάποια άλλη παραλία, σε κάποιο άλλο νησί. Και φυσικά μιλάμε γι’ αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Συγνώμη κύριοι αλλά τέτοια Νάξο ΔΕΝ την θέλω. Προσωπικά ζω έμμεσα από τον τουρισμό αλλά θέλω ένα νησί πεντακάθαρο. Όπως απαιτώ να είναι καθαρά τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά ώστε να χαίρονται όλοι ζώντας και περπατώντας σ αυτά με τον ίδιο τρόπο απαιτώ να είναι καθαρές και οι παραλίες μας ώστε όπως εγώ έτσι και τόσοι χιλιάδες Ναξιώτες, τουρίστες κλπ να πάρουμε τις οικογένειες μας και να πάμε για μπάνιο σε παραλίες που αρμόζουν στη Νάξο. Σε παραλίες ολογάλανες και ολοκάθαρες. Σε παραλίες διαφημιζόμενες παγκοσμίως για την καθαριότητα και την αγνότητα τους. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο αναγνώστης: Veros Naxiotis έγραψε: 13/05/2020
Αν αυτό που αναφέρεται στο άρθρο θεωρηθεί ως ένα σενάριο καθαριότητας ακτών που σε μερικούς δεν αρέσει για τους δικούς τους λόγους (είναι δύσκολη η μετά κορονοϊού εποχή) ας εξετάσουμε κι άλλα : Σενάριο 2 : Ο υπεύθυνος φορέας αφήνει τις παραλίες με φύκια και χειρωνακτικά ανοίγει διαδρόμους. Τότε θα αρχίσουν οι χιλιάδες διαμαρτυρίες τόσο από τους επισκέπτες των παραλιών όσο και από τους επαγγελματίες κλπ. για βρώμικες παραλίες, εστίες μολύνσεων κλπ. Αντί τα παιδάκια να παίζουν με την άμμο να παίζουν με τα φύκια. Αντί να περπατάς με παντόφλες να περπατάς με μπότες τύπου αρβύλα. Αντί να κολυμπάς να κυνηγάς κουνούπια. Λογικό για κάποιους… Σενάριο 3 : Ο υπεύθυνος φορέας καθαρίζει τις ακτές από τα φύκια και τα κουβαλάει στο φυσικό τους περιβάλλον, τη θάλασσα. Εκεί που κάνουν καλό στην αλυσίδα του συστήματος. Μάνι μάνι κάποιοι θα τον κατηγορήσουν για μόλυνση θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπόγειου πλούτου κλπ με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ακολουθούν και άλλα…

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 101


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.