Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Γιάννης Τσεκλένης

Δημοσίευση: 30.01.2020, 13:56
Τελευταία Ενημέρωση: 30.01.2020, 14:20

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης. Την είδηση του θανάτου του Έλληνα...

... έκανε γνωστή το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με την ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook:

«Με μεγάλη μας θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι ένας μεγάλος Έλληνας, ένας άνθρωπος της μόδας, ο δικός μας άνθρωπος, ο διάσημος σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 σε ηλικία 82 ετών. Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ελληνική μόδα έξω από τα σύνορα της χώρας. Δημιουργίες του πωλήθηκαν παγκοσμίως από κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες στο διάστημα 1965 με 1991.

Τα σχέδια για τα υφάσματα των ρούχων του τα αντλούσε από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» και έργα του έλαβαν μέρος σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις, όπως «Γιάννης Τσεκλένης - Ένας Έλληνας σχεδιαστής μόδας», στο Θέατρο Θησείο στην Αθήνα, «6 ‘Παγκόσμιοι’ Έλληνες σχεδιαστές» στο Ζάππειο, στο Λονδίνο και τη Λευκωσία και την πρόσφατη «Tseklenis. Τα χρόνια της μόδας» στο Ναύπλιο.

Ο Γιάννης Τσεκλένης ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία και θα γίνει προς τιμήν του από τους φορείς που την είχαν αναλάβει.Για το έργο του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Ήταν παντρεμένος με την Έφη Μελά και είχε ένα γιο τον Κωνσταντίνο, γνωστό εννοιολογικό καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή.»

Γιάννης Τσεκλένης: «Ένας νεαρός Έλληνας εκθρονίζει τον Καρντέν από την Ολυμπιακή»

Ο Γιάννης Τσεκλένης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Νοεμβρίου 1937. Είναι γιος του Κώστα Τσεκλένη από τον Πύργο και της Μελανίας Παστιρματζή με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα. Αρχικά φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη.

Με εξώφυλλα σε διεθνή έντυπα όπως Vogue, Times, Figaro, και παρουσία στα ράφια των μεγαλύτερων καταστημάτων του κόσμου (Harrods, Selfridges, Saks Fifth Avenue, Neiman Marcus), σε 40 χώρες, ο Γιάννης Τσεκλένης κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα ελληνικά brands με διεθνή απήχηση. Από νεαρή ηλικία, ο σπουδαίος Ελληνας δημιουργός εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας υφασμάτων, αποκτώντας παράλληλα επαφή με τον τομέα της διαφήμισης.

Το 1961 δημιούργησε την διαφημιστική εταιρεία Spectra και το 1962 ανέλαβε τη διακόσμηση του γάμου της πριγκίπισσας Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Το επόμενο έτος διαδέχθηκε τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση και δοκίμασε τις δυνάμεις του στη σχεδίαση υφασμάτων, ενώ το 1967 ξεκίνησε τη σχεδίαση ολοκληρωμένων συλλογών μόδας δημιουργώντας την αλυσίδα “boutiques Tseklenis”. Λίγα χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε από τον Αριστοτέλη Ωνάση προκειμένου να σχεδιάσει τις στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που μέχρι τότε είχε αναλάβει ο Γάλλος σχεδιαστής Πιερ Καρντέν. Εκείνη την εποχή οι Financial Times θα γράψουν «ένας νεαρός Έλληνας εκθρονίζει τον Καρντέν από την Ολυμπιακή».

Το 1977 ήταν το σημείο καμπής. Διαγνώστηκε ότι έπασχε από επιθετική μορφή μελανώματος, εισήχθη στο νοσοκομείο Memorial στη Νέα Υόρκη, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το αριστερό του χέρι, για να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου. Παρ' όλο που αυτό το τραυματικό γεγονός, του άλλαξε τη ζωή, αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του κι έτσι μετακόμισε από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη, μαζί με το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Εκεί συνεργάστηκε με το International Management Group, που στην πορεία θα τον εκπροσωπούσε διεθνώς στην παραχώρηση αδειών για την κατασκευή των συλλογών του και των παιδικών-αθλητικών ενδυμάτων.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1979, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Νέα Υόρκη), απέκτησε τις κινηματογραφικές ταινίες που ο ίδιος είχε τραβήξει για τη προώθηση των συλλογών του, με σκοπό να τις καταχωρήσει στο αρχείο ταινιών του.

Λίγο πριν αποσυρθεί από τη μόδα, στα τέλη της δεκαετίας του 80, θα διατελέσει και πρόεδρος της Πειραϊκής-Πατραϊκής. Εδώ και λίγα χρόνια, δώρισε το σύνολο των δημιουργιών που βρίσκονταν ακόμα στην κατοχή του (πάνω από 600 σύνολα ενδυμάτων της περιόδου 1968 - 1991, φωτογραφίες, πατρόν, σχέδια, μακέτες κ.α.), στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Από το 1991 όμως, ασχολείται με άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, μέσων μαζικής συγκοινωνίας, ξενοδοχείων και ανακατασκευή παλιών κτηρίων. Ο πολυπράγμων δημιουργός τον τελευταίο καιρό όμως φαίνεται να βρήκε μια ακόμα διέξοδο στις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, σχεδιάζοντας μεταξωτά φουλάρια, χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία ψηφιακής εκτύπωσης, σε συνεργασία με το κέντρο μεταξοτυπίας Τσακίρη στο Σουφλί.

πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 132


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.