"Νάξος: Οι λύσεις για την κάλυψη των αναγκών σε νερό δεν λύνονται με τη βία"

Δημοσίευση: 22.10.2018, 20:04
Τελευταία Ενημέρωση: 22.10.2018, 20:55

Τεράστιες ευθύνες αποδίδουν στη δημοτική αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το ζήτημα του νερού, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο ΣΥΡΙΖΑ Νάξου, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος, επισημαίνοντας, ότι η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Νάξου να αξιοποιήσει τις γενναίες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα νέας γεώτρησης στην περιοχή Δαμαριώνα, τους βρήκε εξαρχής αντίθετους, γιατί δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και εξαντλεί τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Δαμαριώνα - Σαγκρίου...
Ο δήμος στη Νάξο ζήτησε τη συνδρομή των ΜΑΤ για την εκτέλεση των εργασιών δικτύου ύδρευσης (Φωτογραφία: Cyclades Voice)
Bookmark and Share

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που συνυπογράφουν, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Νάξου, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και οι τρεις βουλευτές Κυκλάδων, Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος:

"Λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας και η Νάξος φέτος βρέθηκε  σε δυσμενή θέση σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του νησιού για τους μόνιμους κατοίκους, τον τουρισμό και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. 

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής διαχρονικά είναι τεράστιες. Δεν υπήρξε ούτε μακροχρόνιος προγραμματισμός, ούτε ιεραρχήσεις στη διαχείριση  δραστηριοτήτων ή περιοχών, ούτε πολιτικές εξοικονόμησης με καμπάνιες ενημέρωσης, αλλαγή των υδροβόρων καλλιεργειών και του μοντέλου τουρισμού, ούτε πολιτικές ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα, ούτε αξιοποίηση της μεγάλης απορροής του ΒΙΟΚΑ.

Δεν αξιοποιήθηκαν χρηματοδοτικά προγράμματα, δεν έγιναν όσα έπρεπε για να επισκευαστεί η λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών και το φράγμα της Φανερωμένης (καθαρισμός, στεγανοποίηση, αποκατάσταση διαρροών του φράγματος), δεν έγινε ούτε καν μια στοιχειώδης ενημέρωση των δημοτών για τις σπασμωδικές ενέργειες που επιλέχθηκαν τελικά. Κατά συνέπεια, αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες δεν έπεσαν από τον ουρανό.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου της Νάξου να αξιοποιήσει τις γενναίες χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα νέας γεώτρησης στη συγκεκριμένη περιοχή, μας βρήκε εξαρχής αντίθετους, γιατί δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και εξαντλεί τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Δαμαριώνα - Σαγκρίου.

Και βέβαια, καμία επιλογή δεν μπορεί να επιβληθεί με την παρουσία κατασταλτικών και αστυνομικών δυνάμεων και πολύ περισσότερο με τη χρήση βίας, η οποία μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Η λύση θα προέλθει από ένα συνολικό σχεδιασμό μακρόπνοης στρατηγικής που θα συνδυάζει την ταχεία ολοκλήρωση έργων, την επανάχρηση του νερού και την εξοικονόμηση πόρων, με ένα συνδυασμό ήπιων παρεμβάσεων στο περιβάλλον και με αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τη χρήση του νερού.

Με διάλογο και επιχειρήματα, με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνικής, θα πρέπει άμεσα ο δήμος να σταματήσει το εν εξελίξει έργο και όλες οι πλευρές της τοπικής κοινωνίας, μαζί με φορείς της επιστημονικής κοινότητας, να καθίσουν ψύχραιμα να συζητήσουν τις εναλλακτικές επιλογές. Προς μια τέτοια κατεύθυνση είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε αποφασιστικά."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 133


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.