Αλέξης Τσίπρας: Θα προστατεύσω τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης

Δημοσίευση: 19.10.2018, 22:55
Τελευταία Ενημέρωση: 19.10.2018, 22:59

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό, καθώς και ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου...
(πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

 
Η τακτική των καθυστερήσεων είναι σε βάρος της Ευρώπης
 
Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.
 
Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.
 
Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίρτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ASEM 

"Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαμε κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη, το μέλλον της και τον διεθνή της ρόλο.
Συζητήσαμε προχθές το βράδυ, στο δείπνο, την πρώτη μέρα για το Brexit και χθες ενημερωθήκαμε και αναπτύξαμε τις απόψεις μας για την πορεία σημαντικών πτυχών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής, θα έλεγα. Υπάρχει ένα αδιέξοδο. Ελπίζω αυτό το αδιέξοδο να είναι προσωρινό. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι αντικατοπτρίζει και την αδυναμία στο εσωτερικό της Βρετανίας, τους πολιτικούς συσχετισμούς τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος, όσο και στο σύνολο της χώρας, την αδυναμία να υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση και στάση, άρα, θα έλεγα ότι είναι σε μεγάλο βαθμό και πολιτικό αυτό το αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας, εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μπαρνιέ, και θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. Πρώτα απ’ όλα, να μην αμφισβητήσουμε την ουσία και το περιεχόμενο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για την Ιρλανδία.  Να αποφύγουμε την επαναφορά των φυσικών και προστατευόμενων συνόρων επί ιρλανδικού εδάφους, ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Να μην αμφισβητήσουμε, δηλαδή, την ειρήνη και τη συνεννόηση που επετεύχθη  με κόπο και με αίμα στο νησί.

Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε με αυτό τον τρόπο  να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει. Περιμένουμε, λοιπόν και εμείς, με αγωνία να δούμε τις εξελίξεις ελπίζοντας ότι ως συνήθως στην Ευρώπη, στο παρά πέντε, να λύνονται όλα τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα. Όπως συμβαίνει και με άλλες περιπτώσεις να συμβεί και με τη διένεξη σε ό,τι αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Τη δεύτερη μέρα, συζητήσαμε ένα σύνολο θεμάτων, που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Υποστήριξα την άποψη ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. αυτή η τακτική  των καθυστερήσεων και των αναβολών, στις οποίες επιδίδεται – για να μην πω, ειδικεύεται – η Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος της ημέρας είναι σε βάρος της Ευρώπης, σε βάρος της αξιοπιστίας μας ως πολιτικές ηγεσίες και βεβαίως, σε βάρος των λαών μας. Αρκετά προβλήματα έχει ήδη η Ευρώπη , δεν χρειάζεται να  προσθέσουμε και άλλα. Πρέπει να αρχίσουμε να λύνουμε σιγά-σιγά.
Για παράδειγμα, υποστήριξα ότι δεν πρέπει να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες. Τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει μια σύνθετη διαδικασία, με την ανάγκη αυτό να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Η όποια καθυστέρηση πιστεύω ότι θα αποτελέσει έναν κίνδυνο για την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και γι’ αυτό το λόγο στο σημείο αυτό ήμουν σχετικά αυστηρός, λέγοντας σε όλους τους συναδέλφους μου ότι αυτή η τακτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Επίσης, αναφέρθηκα στην ανάγκη ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων να μην  χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα. Δεν μπορούμε να συζητάμε, να αποφασίζουμε και να μην εφαρμόζουμε όλα όσα αποφασίζουμε.
Και, βεβαίως, αναφέρθηκα και στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης που πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση, χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, έχοντας λάβει υπόψη της τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση.  
Αυτό είχαμε τη δυνατότητα να το κουβεντιάσουμε παρουσία του Μάριο Ντράγκι και του Μάριο Σεντένο, όπου ο Μάριο Ντράγκι ανέλυσε τη θετική πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είπε και κάτι το οποίο εγώ κράτησα, ότι στο βάθος του ορίζοντα σκοτεινιάζει ο ουρανός. Πράγμα που σημαίνει ότι αν πρέπει να διορθώσουμε τη στέγη πρέπει να το κάνουμε τώρα που έχει λιακάδα. Και όχι όταν αρχίσει να βρέχει.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη.
Αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά  το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Στην κατεύθυνση αυτή, επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός την πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας. Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, για τους οποίους επίσης πρέπει να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε υποδομές προστασίας , τότε η Ευρώπη ούτε θα μπορέσει να γίνει ξανά ελκυστική προς τους πολίτες της, ούτε θα μπορέσει να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων , ακροδεξιών, ευρω-σκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει, σε τελική ανάλυση, να έχει μέλλον.

Παράλληλα, στον τομέα της ασφάλειας συμφωνήσαμε σε μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και των κυβερνοεπιθέσεων.

Κυρίως, στο προσφυγικό, συμφωνήσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο Ε.Ε-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019. Μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.
Άλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά και την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία , την ενέργεια και την ασφάλεια.
Αυτό έχουμε τονίσει και στο πλαίσιο της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναθέσουμε και να ξανασυζητήσουμε στην επόμενη Σύνοδο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου στη Λευκωσία.
Αυτήν την προοπτική πρώτοι αναδείξαμε και συζητάμε και στις τριμερείς συνεργασίες μας στη περιοχή, όπου Ελλάδα και Κύπρος θέτουν τα ζητήματα αυτά για τη συνεργασία και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μαζί με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη. 
Και αυτά τα ζητήματα θέλουμε να συζητήσουμε και κατά τη Διάσκεψη στο Παλέρμο για την Λιβύη , για τη σταθερότητα στη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου. Έχω προσκληθεί, Ελλάδα θα είναι εκεί  για πρώτη φορά προσκεκλημένη στη συζήτηση που αφορά τη Λιβύη.
Αυτήν την προοπτική θα συζητήσουμε και κατά την Ευρωαραβική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο  τέλος του μήνα στην Αθήνα.

Παράλληλα, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της προστασίας των συνόρων σε αστυνομικό επίπεδο, αλλά και με καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, αλλά και για την ολοκλήρωση του Κανονισμού Επιστροφών και την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου.
Και θέλω να τονίσω, ιδιαίτερα το τελευταίο, καθώς η στήριξη της Ευρώπης στην επιτάχυνση των διαδικασιών  του Ασύλου έχει καίρια σημασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.           

Πέραν όμως των σημαντικών ζητημάτων που συμφωνήσαμε σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος και πέραν όσων συμφωνήσαμε και συζητήσαμε, αυτό που ονομάζουμε πτυχή της  προστασίας των συνόρων, τόνισα  ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση απέναντι στο φαινόμενο, στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση πρέπει να αποδίδουμε παράλληλα και εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις διαστάσεις του προβλήματος, άρα και σε αυτό που ονομάζουμε εσωτερική πτυχή.
Τόνισα, λοιπόν, ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει, να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού των ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού, αλλά και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων ασύλου.
Τόνισα δε ότι η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού και συνεννόησης διχάζει την Ευρώπη και είναι αυτό που δημιουργεί προβλήματα σήμερα στην Ευρώπη. Και η επιμονή βεβαίως μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική η οποία είναι στο τέλος-τέλος αναποτελεσματική.

Βεβαίως, να τονίσω ότι συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα και θα υπάρξει συμφωνία στο τέλος του χρόνου, για ένα αίτημα που είχα θέσει -σας θυμίζω- στη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ για την δημιουργία του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Το οποίο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ουσιώδες για τους πολίτες  της Ευρώπης και για το αίσθημα ότι η Ε.Ε κινείται στην κατεύθυνση του να τους προστατέψει και να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες τους. 

Χθες και σήμερα, πραγματοποιήθηκε και η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης– Ασίας. Μια Σύνοδος με ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας.
Σε αυτή την περίοδο, νομίζω, όπου έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις  όπως η κλιματική αλλαγή, η διεθνής τρομοκρατία και σε μια περίοδο επίσης, που αναδεικνύονται και οι περιφερειακές διενέξεις οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την προοπτική  μιας αδιέξοδης εθνικής περιχαράκωσης, μιας αδιέξοδης  εθνικιστικής ρητορικής και να ενισχύσουμε το διάλογό μας, όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα ο διάλογός μας με την Ασία και  με τις υπόλοιπες  ασιατικές χώρες. Πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης.

Η Ελλάδα ως μια χώρα που βρίσκεται στο αντάμωμα αυτών των δύο ηπείρων, αλλά και ως μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, συνεργασίας και ασφάλειας στη περιοχή, περιφερειακός για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια, θα διαδραματίσει πιστεύω ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία.

Τέλος, στο περιθώριο των δύο Συνόδων είχα την ευκαιρία να έχω μια σειρά από συναντήσεις. Συνάντησα τον επικεφαλής της ΕΚΤ, τον κ. Ντράγκι. Συνομίλησα  με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, κ. Mεντβέντεφ και  για την επικείμενη επίσκεψή μου στη Μόσχα. Συναντήθηκα με τον Ινδό Αντιπρόεδρο του οποίου η χώρα θα είναι τιμώμενη χώρα  στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2019, αλλά και με τον Ινδονήσιο Αντιπρόεδρο, με τον οποίο εστιάσαμε στις ευκαιρίες για συνεργασία που ανοίγει ο ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Και, βέβαια, μόλις ολοκληρώσουμε θα έχω την ευκαιρία αργότερα να συναντηθώ με τον  Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπου αντικείμενο της συζήτησής μας θα είναι τα επόμενα βήματά μας, τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας στις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, στις εξαγωγές  ιδιαίτερα αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά, βεβαίως, της συνεργασίας μας και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς όπως είναι γνωστό η Ελλάδα θα συμμετέχει πλέον ως η 17η χώρα στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία για τα Βαλκάνια και τη περιοχή μας, το 16+1."   

Newsroom Cyclades Voice με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 147


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.