Τσίπρας: Η θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου, το πιο κρίσιμο μέτρο για τα νησιά μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσίευση: 06.01.2018, 17:53
Τελευταία Ενημέρωση: 06.01.2018, 18:42

Επίτιμος δημότης Καλύμνου ανακηρύχθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο νησί για τον εορτασμό των Θεοφανείων. «Από σήμερα είστε συμπατριώτης των απανταχού Καλυμνίων», είπε στον κ. Τσίπρα ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Γαλουζής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού η Κάλυμνος θα βρει έναν μόνιμο συμπαραστάτη.Μια συνολική και συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης της νησιωτικότητας μέσα από τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου, ανέδειξε ως το πιο κρίσιμο θέμα για τα νησιά μας ο πρωθυπουργός κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Καλύμνου, εξαγγέλλοντας τη θέσπισή του από το 2018 για τα Δωδεκάνησα και το Ανατολικό Αιγαίο, με σκοπό το μέτρο να επεκταθεί από το 2019 σε όλα τα νησιά...

Επισημαίνοντας ο πρωθυπουργός, ότι πρόκειται για ένα έλλειμμα διαχρονικό, τόνισε πως η νησιωτικότητα ως όρος, πέρα του ότι αναγνωρίζεται θεσμικά και από το ίδιο το σύνταγμα της ΕΕ, δυστυχώς από το 1981 και μετά, που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ, δεν υπήρξε μια ουσιαστική διεκδίκηση ούτως ώστε να υπάρχει μια διακριτή πολιτική για τους νησιώτες μας και για την πραγματική, την πρακτική αδυναμία που έχει να κάνει με το κόστος μετακίνησης προσώπων και προϊόντων. 

 
"Διότι, πράγματι, αν κάποιος απέχει την ίδια απόσταση από το κέντρο αλλά βρίσκεται στην ενδοχώρα, μπορεί πολύ πιο γρήγορα και πολύ φθηνότερα να μετακινηθεί σε αυτή και ο ίδιος ως πρόσωπο αλλά και τα προϊόντα σε αναντιστοιχία με τους κατοίκους, τους πολίτες των νησιών μας. Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκδίκησης δεκαετιών για τους νησιώτες μας. Όχι επειδή βρεθήκαμε στην ανάγκη να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα, που από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες του", επισήμανε.



"Μέσα στις οποιες δυσκολίες εντάσσεται και η εξίσωση σε όλη τη χώρα του ΦΠΑ. Αλλά και γιατί κατά την εκτίμησή μου, αν σήμερα μας έβαζαν να διαλέξουμε από την αρχή τι θα προτιμάγατε: διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο; Η δική μου η άποψη είναι μεταφορικό ισοδύναμο. Και σας το λέω αυτό, διότι εδώ πρέπει να κτυπήσουμε ένα πρόβλημα στη ρίζα του. Και το πρόβλημα που προκύπτει από την απόσταση είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και θα πρέπει να το λύσουμε ριζικά αλλάζοντας το καθεστώς της σύνδεσης των νησιών μας με το κέντρο και τα άλλα νησιά. Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, τα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. 
 
Θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) αλλά και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση. Ήδη, έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε, σε πρώτη φάση μέσα στο 2018, μέσα από το ΠΔΕ - το Πρόγραμμα Επενδύσεων - ένα ποσό της τάξης των 50 εκ. ευρώ καθώς η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει περίπου στα μέσα του χρόνου και άρα το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, καθώς, στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη Δωδεκάνησο ή τα νησιά του Αν. Αιγαίου, αλλά από το ‘ 19 και μετά να αφορά κάθε πολίτη μας που ζει σε νησιά. Κάθε νησιώτη, κάθε νησιώτισσα. 

Τα αρμόδια υπουργεία, λοιπόν, θα προχωρήσουν, άμεσα, στην εκπόνηση της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης. Ταυτόχρονα όμως - και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία – είναι μια πρωτοβουλία, που έχει ήδη διατυπωθεί και έχουμε κερδίσει τη συναίνεση και των εταίρων μας – δεν αναφέρομαι μόνο στους θεσμούς- αναφέρομαι στους εταίρους, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι η αποδοχή του και από τη λεγόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού, πράγμα για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διεργασία, πολιτική και τεχνοκρατική – επιτρέψτε μου – διεργασία. Και είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, επιτέλους, ώστε να θεσπίσουμε ένα κρίσιμο μέτρο για τα νησιά μας. Το μεταφορικό ισοδύναμο", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο - ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της Δωδεκανήσου.
 
"Ειδικά μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση της αλιείας. Από τη μια με πλήρη εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου. Και από την άλλη με την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, στο οποίο διατίθενται κοινοτικοί πόροι ύψους 390 περίπου, εκατομμυρίων ευρώ, που θα φτάσουν πάνω από  520 εκατομμύρια ευρώ, με την εθνική συνεισφορά".

 
 
 
Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 67


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.