"Να βγούμε το συντομότερο στις αγορές"

Δημοσίευση: 20.09.2010, 00:04
Τελευταία Ενημέρωση: 20.09.2010, 11:40

Το ζητούμενο είναι να βγούμε το συντομότερο δυνατόν στις αγορές, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο, στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ.Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του για έξοδο από την κρίση. Ο κ.Σαμαράς αναφέρθηκε σε "επτά ψέματα" που σηματοδοτούν την περίοδο της παρακμής και σε "επτά αλήθειες"-προτάσεις της ΝΔ για αλλαγή του κλίματος. Παρών στην ομιλία του κ. Σαμαρά ήταν και ο Κώστας Καραμανλής.

 Στοχευμένη στην οικονομία, με συνεχή κατηγορώ κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου, ήταν η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, στη συνέντευξη που έδωσε στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 75η ΔΕΘ.

   Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση ότι η υπογραφή του Μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τους ξένους και ότι ευθύνεται για την άνοδο του κόστους δανεισμού, καθιστώντας το πρόβλημα του ελλείμματος πρόβλημα δανεισμού.

   Κατηγόρησε την πολιτική υλοποίησης του μνημονίου ως αδιέξοδη, λέγοντας ότι οδηγεί σε ύφεση, η οποία με τη σειρά της μεγαλώνει τα ελλείμματα προσθέτοντας ότι "έτσι κάνουμε μια τρύπα στο νερό".

   Καταψηφίσαμε το μνημόνιο είπε, γιατί δεν μπορούσαμε να δώσουμε λευκή επιταγή για τρία χρόνια, εξηγώντας ότι το μνημόνιο έχει όρους για τρεις προϋπολογισμούς και αντίστοιχες εισοδημοτικές πολιτικές.

   Συνοψίζοντας την οικονομική θέση του κόμματός του, ο κ Σαμαράς είπε ότι "εμείς πιέζουμε για αλλαγή στο μίγμα οικονομικής πολιτικής, για να βγούμε πιό γρήγορα στις αγορές, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο".

   Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, απάντησε ότι δεν θα δεχθεί να αφορά μόνον το διάστημα 2004-2009 γιατί υπάρχει και το πριν και το μετά και εμείς αν το αγνοήσουν θα το διερευνήσουμε όταν έχουμε αυτή τη δυνατότητα.

   Για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα να μιλήσει, απάντησε ότι δεν θα υποδείξει εκείνος σε έναν πρώην πρωθυπουργό πότε και αν θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, προσθέτοντας ότι "τους λογαριασμούς με την παράταξή μου τους έχω κλείσει και μάλιστα με αυτοκριτική αυτομαστιγώματος που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

   Δική μου ευθύνη, συνέχισε στο ίδιο θέμα, είναι το μέλλον της παράταξης και η χάραξη ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα".

   Αντί προλόγου του προέδρου της ΝΔ παρουσιάστηκε ένα βίντεο με αποσπάσματα από ομιλίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στα οποία εστιάστηκε η σκληρή κριτική του προέδρου της ΝΔ.Μετά το τέλος της προβολής ο κ.Σαμαράς δήλωσε: "Αυτό λέγεται πολιτική εξαπάτηση".

   Αναλυτικά η συνέντευξη:

   «Το ΠΑΣΟΚ τα έχει κάνει μούσκεμα στην οικονομική πολιτική και με την προπαγάνδα του προσπαθεί να εμφανίσει το δικό του πρόβλημα, ως κάποιου άλλου», τόνισε ο κ. Σαμαράς. Υποστήριξε ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε. «Ελεγε η κυβέρνηση ότι συζητάει με το πιστόλι στο τραπέζι και διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στον κρόταφο», παρατήρησε.

   Για τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στο Μνημόνιο, εξήγησε ότι δεν μπορούσε να δώσει «λευκή επιταγή» για μια τριετία και δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Δικαιώνεται από τα όσα λένε οικονομικοί αναλυτές και από τις επιπτώσεις των μέτρων, με τα λουκέτα σε μαγαζιά, την αύξηση της ανεργίας και την ύφεση. Ο στόχος για τη Ν.Δ.είναι να φύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και να βγούμε στις αγορές, είπε, διότι οι εκτιμήσεις λένε ότι το 2015 το εισόδημα των Ελλήνων θα είναι στο επίπεδο του 2008 και θα έχουν μεσολαβήσει 7 χαμένα χρόνια.

   Καταλόγισε ανευθυνότητα στον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση για συναίνεση που κατέθεσε μετά τις εκλογές του 2009 ο κ. Σαμαράς.

   Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν έχει αντίρρηση να τη συζητήσει, υπό την προϋπόθεση πως θα διευρυνθεί πριν και μετά την περίοδο 2004-2009. Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004, ούτε τέλειωσε το 2009, επισήμανε και πρόσθεσε ότι έχουν ευθύνες και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να διερευνηθούν αυτές, θα τις διερευνήσει η Ν.Δ.

   Σε ερώτηση αν αποδέχεται τις ευθύνες για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ο κ. Σαμαράς απάντησε λέγοντας: «Τους λογαριασμούς της παράταξης μας με το παρελθόν τους έχω κλείσει, με αυτοκριτική μέχρι αυτομαστιγώματος. Η δική μου ιστορική ευθύνη είναι να κοιτάζω από δω και μπρος για το μέλλον της παράταξης και της πατρίδας».

   Σε ερώτηση, αν πρέπει να μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής, απάντησε: «Δεν θα υποδείξω εγώ σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών πότε πρέπει να μιλήσει. Τα ιστορικά πρόσωπα έχουν την ευθύνη να δουν εάν και πότε θα αναφερθούν για τα πεπραγμένα τους.

   Σε άλλη ερώτηση, αν τον απειλεί ο Κώστας Καραμανλής, τον στηρίζει ή τον υπονομεύει, με αφορμή και τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρώην πρωθυπουργό μέλη κα φίλοι της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς είπε: «Τα στηρίγματα τα δικά μου είναι ο πολύς ο κόσμος της Ν.Δ. και πέρα από αυτή. Ποιος χειροκροτεί τον έναν ή τον άλλον, συνθήματα, δεν τα κατάλαβα, δεν τα ξέρω. Εγώ είμαι ευτυχής όσο ανεβαίνει το χειροκρότημα για κάποιον νεοδημοκράτη. Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν. Δικό του θέμα, του Καραμανλή, πότε θα μιλήσει, δικό μου θέμα να δουλέψω για το αύριο».

   Σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου και σε ερώτηση για τα όσα φέρεται να κατέθεσε η κ. Πελέκη, όπως και για το αν υπάρχει προνομιακό καθεστώς για τους πρώην πρωθυπουργούς, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν υπάρχει προνομιακό καθεστώς για κανέναν. Στις έρευνες που έγιναν δεν βρέθηκε πουθενά η ροή πολιτικού χρήματος. Πολιτικές ευθύνες έχει αναλάβει δημοσίως ο κ Καραμανλής και ποινικές ευθύνες δεν βρέθηκαν. Δεν έχει να προσφέρει τίποτε μια κατάθεση του κ. Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή.

   Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει την Τρίτη κατά σειρά κατάθεση της κ. Πελέκη και παρατήρησε πως δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη «α λα καρτ», μόνο όταν εξυπηρετεί στο να δημιουργούνται εντυπώσεις σε βάρος της Ν.Δ.

   Για τη Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «μόνη της έφυγε και μόνη της επέλεξε να είναι απέναντι στη Ν.Δ. και να στηρίζει την πολιτική και τις βασικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ». Με τα στελέχη που την είχαν στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές δεν έχει προβλήματα, εφόσον έπαψε η λειτουργία μηχανισμών, γι αυτό και αρκετοί από αυτούς είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επανέλαβε ότι έσβησε με «σφουγγάρι» όσα έγιναν στην εσωκομματική προεκλογική διαμάχη, και είπε χαρακτηριστικά ότι τόσο μεγάλο σφουγγάρι δεν έχουν πιάσει ούτε οι σφουγγαράδες στην Κάλυμνο.

   Οσο για τον Γιώργο Καρατζαφέρη σημείωσε ότι έχει φύγει από την «πολυκατοικία» της κεντροδεξιάς και «συστεγάζεται με τον κ. Παπανδρέου σε άλλη πολυκατοικία».

   Σε ερώτηση, αν περιμένει πως το ΠΑΣΟΚ θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ο κ Σαμαράς είπε ότι η Ν.Δ. οφείλει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που αναγκαστεί το ΠΑΣΟΚ από τα πράγματα να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ζητήσει πρόωρες εκλογές σε αυτή την οικονομική συγκυρία. «Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει νωπή, ισχυρή και θωρακισμένη πλειοψηφία. Θα ήταν ανώφελο και θα βάζαμε τη χώρα σε περιδίνηση, αν ζητούσαμε πρόωρες εκλογές. Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι. Μας ενδιαφέρει πως θα κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση σε βάθος».

   Στην ερώτηση αν τέλειωσε η καλή προσωπική σχέση του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι ο ίδιος πρωτομίλησε για συναίνεση και η πρόταση του δεν απέδωσε γιατί δεν τη δέχτηκε ο πρωθυπουργός και ξεκίνησε φτιάχνοντας πέντε εξεταστικές επιτροπές για να ενοχοποιήσει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στη Ν.Δ. Το «κλίμα στράβωσε» επειδή ο πρωθυπουργός τράβηξε και αντίθετη πορεία στα οικονομικά. «Τα αισθήματα μου απέναντί του τα ξέρετε, αλλά είναι ο πολιτικός μου αντίπαλος», δήλωσε.

   Για τον εαυτό του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι κεντροδεξιός, αλλά σπάει το «μονοπώλιο» του ΠΑΣΟΚ και μπορεί να συζητάει με όλους τους πολιτικούς χώρους.

   Σε ότι αφορά στα εθνικά θέματα τόνισε ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Ν.Δ. για τις "κόκκινες γραμμές". Θέλει εθνική αξιοπρέπεια, καλές σχέσεις με τους γείτονες, να μην είμαστε μίζεροι και να έχουμε και τις «γαλάζιες» γραμμές εκτός από τις «κόκκινες».

   Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι διαφωνεί με το όνομα «Βαρντάσκα». Η θέση του είναι μια ονομασία για όλες τις χρήσεις και αναρωτήθηκε αν τα Σκόπια το δέχονται αυτό, να αλλάξουν, δηλαδή, τη συνταγματική τους ονομασία και αν ναι, να μας το πουν. Κατά τα άλλα ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει δημόσια διαπραγμάτευση επί υποθετικών ονομάτων.

   

   Σχόλιο του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Σαμαρά

    Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη και την ομιλία του Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ, το ΚΚΕ καταγγέλλει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική τους πολιτική, λέγοντας ότι με όποιο μίγμα αντιλαϊκών μέτρων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

   Το σχόλιο έχει ως εξής: "Το άλλο μείγμα πολιτικής που προτείνει η ΝΔ είναι σαν το «άλλο σχέδιο» που ισχυριζόταν ότι είχε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και με το οποίο θα νοικοκύρευε την οικονομία προς όφελος του λαού.

         Το όχι του λαού στο Μνημόνιο σημαίνει καταψήφιση της κοινής αντιλαϊκής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με όποιο μείγμα αντιλαϊκών μέτρων και αν υπηρετήσεις την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των μονοπωλίων, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια για το λαό, κρίση και παρασιτισμός".

   ΛΑΟΣ

    Απαντώντας στη συνέντευξη τύπου το ΛΑΟΣ αναφέρει :"Ασταθής, πλατιασμένος, αόριστος λόγος με αμετροεπείς προτάσεις, ακατάληπτες και ακατανόητες, τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κοινωνία.

   Προφανώς πήγαν χαράμι τα πολύωρα σεμινάρια των επικοινωνιολόγων".

   ΣΥΝ

   Από την πλευρά του ο Συνασπισμός αναφέρει ότι "ο αντιμνημονιακός αγώνας της ΝΔ είναι σκέτη υποκρισία" και προσθέτει ότι "η ΝΔ βιώνει μια σοβαρή κρίση πολιτικής ταυτότητας. Την ίδια στιγμή που μιλάει ενάντια στο μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, την ίδια ώρα καταθέτει προτάσεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα που κινείται στην ίδια ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση".

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 190


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.