Ενδεχόμενη κλήτευση

Δημοσίευση: 17.09.2010, 11:30

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, αν θα κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου.

  Ύστερα από την κατάθεση της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνης Πελέκη και τις ευθείες βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού και στελεχών του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης επανέφερε το αίτημα να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο κ. Καραμανλής. 

    Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, με δεδομένο ότι έλειπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

    Πάντως ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών», ενώ αντιθέτως ο κ. Πλεύρης αντέτεινε ότι ακριβώς για να μην ταυτισθεί με τους ελεγχομένους θα πρέπει να προηγηθεί.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μία τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση.

    «Η κα Πελέκη με την κατάθεσή της επιβεβαιώνει όσα λέει και η ΝΔ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ροή πολιτικού χρήματος, ότι δεν υπάρχει χρηματισμός προσώπων και ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι η κα Πελέκη είναι κατηγορουμένη και ενδεχομένως αλλάζει την κατάθεσή της προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Καστανίδη.

    Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου μετά τις αποφάσεις Δρυ-Φωτιάδη και πως η ΝΔ "πήρε την πολιτική απόφαση να επιστρέψει τη γη στους αγρότες". 

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα κατέβαλε τα χρήματα, ή θα έδινε πίσω τη γη" σημειώνεται.

    "Θυμίζουμε ότι η Βουλή ερευνά το πολιτικό χρήμα. Τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί δεν δείχνουν ζημία. Αν υπάρχει έκθεση με άλλη μεθοδολογία υπολογισμού, να την δούμε" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Εξάλλου, συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ανέφεραν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι "δεν υπάρχει λόγος να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός. Ό,τι ήταν να πει το έχει πει».

    Η κα Πελέκη, που ήταν η συμβολαιογράφος που χειρίστηκε την πλειονότητα των υποθέσεων ανταλλαγών του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, δήλωσε στην κατάθεσή της: "Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς από τους καθ' ύλην αρμόδιους. Εγώ ξέρω ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως τις αναλαμβάνω εγώ που δεν φοράω". Σε ερωτήσεις βουλευτών για τους υπουργούς στους οποίους μεταβιβάστηκε η εντολή ανέφερε τους κ.κ. Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη και Δούκα, ενώ για τους καθ' ύλην αρμόδιους τους κ.κ. Θ.Ρουσόπουλο και Γιάννη Αγγέλου. Επίσης, φέρεται να είπε ότι θεωρεί πως υφίσταται πολιτική δίωξη επειδή είναι η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη.

    Κατά τα άλλα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης που εξετάσθηκε, επιβεβαίωσε μετά από συνέντευξη που είχε πάρει από τον πρώην υπουργό Πέτρο Δούκα όσα είχε παραδεχθεί ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος ότι δέχθηκε πιέσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο.

    Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, εξεταζόμενος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ζημιά του Δημοσίου από την ανταλλαγή με τη Μονή ξεπερνά τις 73.000 ευρώ που είναι το όριο για να χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος.

    Πρόσθεσε όμως ότι η εκτίμησή του αυτή είναι πρόχειρη και κατά προσέγγιση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται πραγματογνωμοσύνη, ενώ εξέφρασε την απορία του, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη.

    Τελευταίος κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος εμπλέκεται με επιχειρηματικές αγοραπωλησίες με τον Όμιλο Πάπιστα, για ακίνητα που δεν έχουν πάντως σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου.

    Φέρεται να έχουν γίνει εντός της ίδιας ημέρας αγοραπωλησίες ύψους 4 εκ ευρώ με τριπλάσιο τίμημα πώληση έναντι του τιμήματος αγοράς.

    Ο ίδιος κατά πληροφορίες υποστήριξε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον Πάπιστα για να παίρνει μεγάλα δάνεια από την τράπεζα, προκειμένου να έχει ρευστότητα, που θα εξασφάλιζε και στον ίδιο τα απαιτούμενα.

    

    Tην άποψη ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να έχει αποχωρήσει από την επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας, όμως, να σχολιάσει όσα κατέθεσε η κα Κατερίνα Πελέκη- Βουλγαράκη. 

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό 9,84, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «όσο και αν κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν τα αποτελέσματα των εξεταστικών επιτροπών ή των προανακριτικών, πιστεύω ότι πάντα κάτι χρήσιμο μπορεί να βγει από αυτή την ιστορία». 

    «Ενδεχομένως», είπε, «να μη μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια, αλλά θα μάθουμε περισσότερα από αυτά τα οποία θα γνωρίζαμε, εάν αυτές οι επιτροπές δεν είχαν συσταθεί. Και θεωρώ πάντα χρήσιμο να παρευρίσκονται όλα τα κόμματα, έτσι ώστε να υπάρχει η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση. Είμαι κατά, γενικά, της λογικής της αποχώρησης από τη Βουλή, για οποιοδήποτε λόγο. Ελπίζω να μην επιλέξουμε να αποχωρήσουμε και από άλλες επιτροπές στο μέλλον. Έστω και αν έχουμε βάσιμες υποψίες ότι οι επιτροπές αυτές γίνονται για λόγους πολιτικών διώξεων, πάλι οφείλουμε αυτό να το αποδείξουμε μέσα από την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα και όχι μέσα από την αποχώρησή μας».

    Σε ό,τι αφορά στην πορεία του κόμματος είπε πως θα ανακάμψει μόνο αν αναμετρηθεί με τις αρνητικές πλευρές του κυβερνητικού παρελθόντος του. 

    «Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΝΔ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει πολιτικά, εάν δεν αναμετρηθεί με τις αρνητικές πλευρές του κυβερνητικού της παρελθόντος. Το να προσποιούμαστε ότι τίποτα δεν συμβαίνει και ότι όλα ήταν τέλεια τα πεντέμισι χρόνια που κυβερνήσαμε, δεν είναι - κατά την άποψή μου- σωστή προσέγγιση, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε και πάλι την αξιοπιστία μας. Δεν με ενδιαφέρει, αυτή τη στιγμή, να φωτογραφίσω υπευθύνους. Με ενδιαφέρει να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι μάθαμε από τα λάθη μας και ότι είμαστε σε θέση να αλλάξουμε και να παρουσιάσουμε και ρεαλιστικές πολιτικές προτάσεις, εναρμονισμένες με τις επιταγές των καιρών».

    

    Κατηγορούμενους από την ΚΕΔ καλεί η ανακρίτρια

    Τον κύκλο των απολογιών πρώην στελεχών της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ), ανοίγει από την ερχόμενη εβδομάδα η εφέτης ειδική ανακρίτρια της υπόθεσης των ανταλλαγών Δημοσίου και μονής Βατοπεδίου, Ειρήνη Καλού.

    Η ανακρίτρια ξεκινά την αποστολή κλήσεων, σε απολογία, των υπευθύνων της ΚΕΔ, που κατηγορούνται για απιστία και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 86


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.