Καλύτερα αεροπλάνα χάρη στα γεράκια

Δημοσίευση: 15.08.2016, 12:34
Τελευταία Ενημέρωση: 15.08.2016, 12:40

Παρατηρώντας το πέταγμα των πουλιών οι αεροναυπηγοί εξάγουν συμπεράσματα για την βελτίωση των αεροσκαφών. Γερμανοί ερευνητές...

... κατέγραψαν στο Μόναχο γεράκια σε αεροδυναμική σήραγγα και ελπίζουν σε σημαντικά αποτελέσματα.

Στη μια άκρη της αεροδυναμικής σήραγγας μια τουρμπίνα αρχίζει να περιστρέφεται. Στην άλλη άκρη ένα γεράκι απογειώνεται για να πιάσει το νεκρό ορτύκι που τοποθετήθηκε από τους ερευνητές λίγο μπροστά από την τουρμπίνα. Η πτήση του γερακιού διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα. Ο χρόνος όμως είναι υπεραρκετός για τις δέκα κάμερες υψηλής ανάλυσης που βγάζουν χίλιες φωτογραφίες το δευτερόλεπτο. Ό,τι κατέγραψαν οι κάμερες μελετάται στη συνέχεια ενδελεχώς από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ομοσπονδιακού Στρατού στο Νόιμπιμπεργκ έξω από το Μόναχο. Οι ειδικοί προσδοκούν σε σημαντικά στοιχεία, με τα οποία θα γίνουν στο μέλλον πιο σταθερά και πιο αποδοτικά μικρά και μεγάλα αεροσκάφη.

Λεπτομερής καταγραφή της κίνησης χάρη στον βελτιωμένο εξοπλισμό

Η μελέτη των πουλιών θα οδηγήσει σε πιο σταθερά και αποδοτικά αεροσκάφη, πιστεύουν οι ερευνητές

Η μελέτη των πουλιών θα οδηγήσει σε πιο σταθερά και αποδοτικά αεροσκάφη, πιστεύουν οι ερευνητές

Ο καθηγητής Κρίστιαν Κέλερ από το Ινστιτούτου Αεροδυναμικής είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα: «Όταν υπάρχει ο σωστός φωτισμός και μπορείς να παρακολουθήσεις την πτήση των πουλιών ακόμα και με γυμνό μάτι, τότε σίγουρα και οι φωτογραφίες θα είναι εξαιρετικές». Μια ματιά στις οθόνες των υπολογιστών όπου αποθηκεύονται οι φωτογραφίες εκπληρώνει και με το παραπάνω τις προσδοκίες του ειδικού, μιας και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για ένα ιδανικό αποτέλεσμα: φωτισμός, εστίαση και απόλυτος συγχρονισμός των φωτογραφικών μηχανών. Ο γερμανός καθηγητής εξηγεί ότι οι δοκιμές του γερμανικού Πανεπιστημίου γίνονται για πρώτη φορά με τέτοια προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι κάμερες καταγράφουν τρισδιάστατα την κίνηση των πουλιών, η οποία στη συνέχεια αναπαράγεται και αναλύεται στον υπολογιστή.

Ο Ρόμπερτ Κόνρατ από το Ινστιτούτο Αεροδυναμικής του Γερμανικού Κέντρου Αεροναυπηγικής και Διαστημικής του Γκέτινγκεν προσθέτει ότι αρκετές φορές στο παρελθόν καταγράφηκαν οι κινήσεις πουλιών σε αεροδυναμικές σήραγγες. Οι τελευταίες δοκιμές όμως έχουν ως σύμμαχο μια πολύ καλύτερη τεχνολογία από εκείνη που διέθεταν οι ερευνητές παλαιότερα. Τόσο οι κάμερες όσο και ο φωτισμός έχουν βελτιωθεί. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι γερμανοί ειδικοί στην λεπτομερή καταγραφή του χτυπήματος των φτερών, η οποία ελπίζουν ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην κατασκευή αποδοτικών μικρών αεροσκαφών που μεταφέρουν κάμερες ή ακόμα και ταχυδρομικά πακέτα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών στο Μόναχο θα αξιολογηθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα δημοσιευθούν την ερχόμενη άνοιξη.

πηγή: dpa, DW / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 70


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.