Κατηγορούνται 30 άτομα για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Πόλης

Δημοσίευση: 05.07.2016, 21:44
Τελευταία Ενημέρωση: 05.07.2016, 21:45

Κατηγορίες κατά 30 συνολικά ατόμων για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλαν οι τουρκικές Αρχές...
Οι τρεις δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (Φωτογραφία: Reuters)

Συγκεκριμένα, η Τουρκία απήγγειλε κατηγορίες σε άλλους 17 υπόπτους -11 εκ των οποίων είναι ξένοι πολίτες.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν 44 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 240.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει διαπραχθεί φέτος στην Τουρκία.

Την επίθεση αυτή ακολούθησαν κι άλλες στο Μπαγκλαντές, το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία τις τελευταίες ημέρες, λίγο πριν από τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού.

Η επίθεση «εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο του Ντάες [...]. Διαπράχθηκε με τις μεθόδους του», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους αφού προσευχήθηκε σε ένα τέμενος της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά.

Οι τρεις δράστες άνοιξαν πυρ για να δημιουργήσουν πανικό έξω από το αεροδρόμιο πριν οι δύο από αυτούς μπουν στο αεροδρόμιο και πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί. Ο τρίτος τζιχαντιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του έξω από την είσοδο του τερματικού σταθμού των αφίξεων επιβατών πτήσεων εξωτερικού.

Οι ύποπτοι «είναι άνθρωποι από το Νταγκεστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν», συνέχισε ο Ερντογάν αναφερόμενος σε μια επαρχία με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου στη Ρωσία και δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. «Δυστυχώς, άνθρωποι από γειτονικές χώρες του βόρειου Καυκάσου έχουν μπλεχτεί σε αυτή τη δουλειά» σημείωσε.

Και οι 17 κατηγορούνται ότι είναι «μέλη μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan. Άλλοι 13 προφυλακίστηκαν την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων τριών ξένων πολιτών.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο από τους δράστες ήταν Ρώσοι υπήκοοι. Ωστόσο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι δράστες ήταν ένας Ρώσος, ένας Ουζμπέκος και ένας Κιργίζιος.

Η Μόσχα λέει πως χιλιάδες Ρώσοι υπήκοοι και πολίτες άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ταξιδεύοντας μέσω Τουρκίας για να φθάσουν στο έδαφος της Συρίας.

Η Ρωσική Ομοσπονδία ενεπλάκη σε δύο πολέμους εναντίον τσετσένων αυτονομιστών στον Βόρειο Καύκασο τη δεκαετία του 1990 και πιο πρόσφατα έχει εξαπολύσει επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών στο Νταγκεστάν.

Οι σχέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο στη Συρία -η Μόσχα τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η Άγκυρα τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του-, ενώ οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν μετά την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς οι κυβερνήσεις τους επικαλούνται την ανάγκη να παραμερίσουν τις διαφορές τους για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι ο εγκέφαλος της επίθεσης φέρεται να είναι ένας ακρωτηριασμένος Τσετσένος, ο Άχμεντ Τσατάγεφ, ο οποίος βρίσκεται σε μια λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών στην οποία περιγράφεται ως ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, υπεύθυνο για την εκπαίδευση ρωσόφωνων τζιχαντιστών.

Όταν ανακρίθηκαν στο δικαστήριο, σύμφωνα με το Doğan, οι ύποπτοι διέψευσαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τους βομβιστές. Ο ένας από αυτούς, ρώσος υπήκοος, ο Σμαΐλ Α., είπε πως διέμενε σε ένα σπίτι μαζί με πολλούς άλλους.

«Όταν η αστυνομία μας συνέλαβε μάς είπαν πως οι τρομοκράτες είχαν μείνει (στο σπίτι), αλλά δεν το γνωρίζαμε. Βρισκόμουν στο λάθος σπίτι τη λάθος στιγμή», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Ένας άλλος ύποπτος, ο Καμίλ Ντ., επίσης ρώσος υπήκοος, διέψευσε ότι γνώριζε έναν από τους δράστες, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές ονομαζόταν Ραχίμ Μπουλγκάροφ.

«Ο κόσμος πήγαινε κι ερχόταν στο σπίτι όπου μέναμε. Μπορεί να ήλθε και να έμεινε, αλλά δεν τον ξέρω», απάντησε.

Ένας τρίτος ύποπτος, ο τούρκος υπήκοος Τζενγκισάν Τζ., δήλωσε ότι ενστερνίστηκε τις απόψεις του Ισλαμικού Κράτους διαβάζοντας αναρτήσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Έμαθα τις ιδέες του Ντάες. Συνδέθηκα μαζί τους ιδεολογικά. Πιστεύω κι εγώ αυτά που υπερασπίζεται» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ταξίδεψε στην επαρχία Σανλιούρφα με στόχο να ενταχθεί στην οργάνωση, αλλά εμποδίστηκε να το κάνει.

Μετά την επίθεση, οι τουρκικές αρχές αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ανέφερε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενόψει της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού, που θα συνεχιστεί ως την Πέμπτη.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 168


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.