Η συμβολή του πατέρα στη ζωή των παιδιών

Δημοσίευση: 11.04.2016, 15:59
Τελευταία Ενημέρωση: 11.04.2016, 16:01

Σε μια ραγδαία, μεταβαλλόμενη σύγχρονη κοινωνία οι πατεράδες αναλαμβάνουν σήμερα μια σημαντική θέση στην συν-ανατροφή των παιδιών. Γιατί όταν αναφερόμαστε στην οικογένεια και την υγιή ευημερία των παιδιών χρειάζεται να αναγνωρίζεται και να υποστηρίζεται η συμβολή του πατέρα. Η πατρική αγάπη είναι εξίσου σημαντική για τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού όπως εκείνης της μητέρας.

Της Ντομινίκ (Κυριακή) Μαράκη*

Από τη στιγμή της σύλληψης η υποστήριξη του πατέρα είναι πολύτιμη τόσο για τη μητέρα όσο και το βρέφος. Σύμφωνα με τον παιδίατρο και ψυχαναλυτή Ντόναλντ Γουίνικοτ, ο ρόλος του πατέρα με το νεογέννητο είναι η προστασία της σχέσης μητέρας - παιδιού. Αυτό παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τη μητέρα, η οποία με τη σειρά της αισθάνεται ανακούφιση και της επιτρέπει να παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για το μωρό. Η συναισθηματική υποστήριξη του πατέρα επιτρέπει στη μητέρα να αντιμετωπίσει καλύτερα ενδεχόμενες απογοητεύσεις της μητρότητας.

Ακόμα και από τη γέννησή τους, τα παιδιά που έχουν αλληλεπιδράσει με τον πατέρα εξερευνούν το περιβάλλον τους με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Ο τρόπος που παίζουν με τα παιδιά έχει σημαντικό αντίκτυπο στη κοινωνική ανάπτυξη και στη σύναψη υγιών σχέσεων σαν ενήλικες. Ένας αριθμός μελετών δείχνουν ότι οι πατεράδες που συμμετέχουν στην φροντίδα και στο παιχνίδι με τα βρέφη τους έχουν παιδιά με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Παρατηρείται λεκτική και γνωστική δεξιότητα σε ηλικία νηπίων με καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα σε μεγαλύτερη ηλικία.  

Ορόσημο είναι και η ενίσχυση της διαφοροποίησης του εαυτού που έχει σημασία στη διαμόρφωση της ταυτότητας του φύλου. Ένα θετικό αρσενικό πρότυπο βοηθά ένα αγόρι να από-ταυτιστεί από τη μητέρα, να αναγνωρίσει τον εαυτό του και να αισθάνεται προστατευμένο και ισχυρό. Από την άλλη στηρίζει το κορίτσι να αναπτύξει ωφέλιμα χαρακτηριστικά του αντρικού φύλου, ώστε να σχετίζεται μαζί του μελλοντικά με αμοιβαία κατανόηση και ισορροπημένη σχέση. Γενικότερα επιτυγχάνεται ψυχο-συναισθηματική σταθερότητα, αντίληψη του εαυτού, διανοητική και σωματική ικανότητα -ενθάρρυνση της μυϊκής δραστηριότητας και καλύτερη αίσθηση του σώματος-.

Αντίθετα, όταν ένας πατέρας δεν συμμετέχει στην αναπτυξιακή διαδικασία των παιδιών, εμφανίζονται αρνητικές συνέπειες στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της μετέπειτα ζωής του ατόμου. Άτομα που έχουν ‘απορριφθεί’, από τη φροντίδα και τη στήριξη του πατέρα κατά τη παιδική ηλικία εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχα. Εχθρικά, ακόμα επιθετικά και σε κάποιες περιπτώσεις απομονωμένα με αυτοκαταστροφικές τάσεις. Αυτό παρατηρείται επειδή η απόρριψη προέρχεται από τον γονέα που το παιδί θεωρεί ως ένα ισχυρό και σεβαστό πρόσωπο. Ειδικότερα στην ελληνική πατρογονική οικογένεια. Ο θυμός και η δυσαρέσκεια μπορεί να οδηγήσει αυτούς που κλείνονται στον εαυτό τους με ψυχοσυναισθηματικά θέματα σε μια προσπάθεια να ‘προστατευτούν’. Αυτό σημαίνει ότι για τα άτομα αυτά είναι δύσκολο να σχηματίσουν υγιείς σχέσεις. Συνήθως υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση και βρίσκουν αδυναμία να χειριστούν στρεσογόνες καταστάσεις.

Στην ψυχοθεραπεία ο εσωτερικός ψυχικός και συναισθηματικός κόσμος είναι κεντρικής σημασίας. Καθώς και τα παιδικά βιώματα και η σχέση πατέρας – παιδιού. Σε αυτόν τον εσωτερικό κόσμο, δημιουργούμε αναπαραστάσεις των ανθρώπων που αναφέρονται ως ‘αντικείμενα’. Τα αντικείμενα αυτά, που δημιουργήθηκαν στην πρώιμη παιδική ηλικία επηρεάζουν αργότερα τη συναισθηματική και ψυχική μας υγεία. Ο ψυχικός τομέας του πατέρα εξασφαλίζει την ρύθμιση των προσωπικών ορίων και τον έλεγχο της πραγματικότητας. Παράλληλα, ενθαρρύνει το παιδί να αντιμετωπίσει απογοητεύσεις και δυσκολίες στη ζωή. Ο πατέρας προσφέρει μια εναλλακτική φιγούρα προσκόλλησης και σύνδεσης, μία γέφυρα προς τον εξωτερικό κόσμο. 
 
* Η Ντομινίκ (Κυριακή) Μαράκη είναι 
Χοροκινητική Ψυχοθεραπεύτρια,
Ειδική Σύμβουλος Υγείας        
dominique.maraki@yahoo.com  

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 152


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.