Έρχεται το... αυτοκαθαριζόμενο βαμβακερό ύφασμα!

Δημοσίευση: 25.03.2016, 22:12
Τελευταία Ενημέρωση: 25.03.2016, 22:13

Το είχατε φανταστεί; Κι όμως... Το όνειρο όσων απεχθάνονται τη διαδικασία της μπουγάδας έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας...

Με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα βαμβακερό ύφασμα ικανό να αυτοκαθαρίζεται από λεκέδες και οσμές με την έκθεσή του στο φως του ήλιου, για μόλις έξι λεπτά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά βαμβακερών υφασμάτων τα οποία θα αυτοκαθαρίζονται σε λίγα μόλις λεπτά ή ακόμα και σε ρούχα που θα παραμένουν καθαρά ενόσω τα φοράμε. 

Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβεται στις ειδικές νανοδομές που βρίσκονται ενσωματωμένες στην επιφάνεια του «πεντακάθαρου» βαμβακερού υφάσματος και οι οποίες θα μπορούσαν μελλοντικά να μας γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο από την διαδικασία του πλυσίματος και του στεγνώματος των ρούχων. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδέσουν μικροσκοπικές δομές χαλκού και αργύρου σε βαμβακερές ίνες – αόρατες με γυμνό μάτι -, οι οποίες είδαν ότι κατά την έκθεσή τους στο φως, και με την απορρόφηση της ενέργειάς του, προκαλούσαν μια αντίδραση διασπώντας τον σχηματισμό των λεκέδων.
 
«Το πλεονέκτημα των υφασμάτων είναι ότι ήδη διαθέτουν μια τρισδιάστατη δομή, γεγονός που σημαίνει ότι απορροφούν άψογα το ηλιακό φως. Κάτι τέτοιο, επιταχύνει την διαδικασία της διάσπασης οργανικών υλών» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Ράτζες Ραμανάθαν. «Σίγουρα υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά, προτού μπούμε στη διαδικασία να ξεφορτωθούμε τα πλυντήριά μας» λέει χαριτολογώντας ο ειδικός. «Πρόκειται ωστόσο για μια σημαντική εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αυτοκαθαριζόμενων υφασμάτων».
 
Πλύση… φωτός
 
Σε λίγα χρόνια, υποστηρίζουν οι ερευνητές, δεν αποκλείεται η νέα αυτή γενιά υφασμάτων να επιτρέπει στους καταναλωτές να καθαρίζουν τα ρούχα τους απλά εκθέτοντάς τα για λίγα μόλις λεπτά στο φως του ήλιου ή ακόμα στο φως μιας λάμπας. «Επόμενος στόχος μας τώρα είναι να ελέγξουμε την ταχύτητα με την οποία το εν λόγω ύφασμα μπορεί να εξουδετερώσει συγκεκριμένους λεκέδες όπως π.χ. ο λεκές από τομάτα ή κρασί» καταλήγει ο δρ Ραμανάθαν. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Advanced Materials Interfaces».
 
πηγή: tovima.gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 158


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.