Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε φίλους σαν ενήλικες; Η συμβολή της ομαδικής θεραπείας

Δημοσίευση: 29.02.2016, 01:02
Τελευταία Ενημέρωση: 29.02.2016, 01:03

Κατά την παιδική ηλικία, μέσα από το παιχνίδι γνωριζόμασταν με άλλα παιδιά και κάναμε φίλους. Στην ενήλικη ζωή αναλαμβάνοντας ευθύνες και έχοντας πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητα, χάνουμε την παιδικότητά μας και κάποιες φορές τον εαυτό μας. Οι φιλίες τείνουν να αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, παραμένουν όμως σημαντικές για την ευτυχία των ανθρώπων...

Γράφει η Ντομινίκ Μαράκη*

Όντας πολυάσχολοι ίσως να αναρωτιέστε αν, σαν ενήλικες έχετε πραγματικούς φίλους. Η οικογένεια, η εργασία, η ανατροφή των παιδιών απορροφούν χρόνο και ενέργεια. Στη περίπτωση που δεν απομονώνεστε στον ελεύθερο χρόνο σας γιατί είστε πολλοί κουρασμένοι.  Ή δεν έχετε αναπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες, που λίγο έως πολύ, όλοι έχουμε σαν ενήλικες, υπάρχουν στο οικογενειακό-συγγενικό περιβάλλον και στο εργασιακό, άτομα που μοιράζεστε πτυχές του εαυτού. Ακόμα κοινωνικοποιήστε μέσα από τις επαφές με τους γονείς των φίλων των παιδιών σας. Αυτές οι κοινωνικές συνδέσεις εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες σας και μπορεί να διαρκέσουν. Δεν εμβαθύνουν όμως απαραίτητα. 
Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να αλλάξει η αντίληψη στο τρόπο που σκεφτόμαστε για τη φιλία και να επικεντρωθεί στη κοινωνική σύνδεση και ανοιχτή διατήρηση των κοινωνικών επαφών μέσα από τους διάφορους ρόλους της καθημερινότητας. 
 
Σύμφωνα με σχετική μελέτη, κάθε επτά χρόνια περίπου, χάνουμε τους μισούς από τους στενούς φίλους και τους αντικαταστούμε με άλλους, τη χρονική εκείνη περίοδο που συνήθως αντιστοιχεί σε γεγονότα επαναπροσδιορισμού της ζωής. Από την άλλη, σαν ενήλικες είναι ξεκάθαρο τι θέλουμε από τους φίλους μας. Ειδικότερα οι γυναίκες αναζητούν φιλίες κυρίως για συναισθηματική σύνδεση και για να μοιράζονται τις δυσκολίες, τις καλές και κακές στιγμές της ημέρας. Αλλά και για να διατηρούν την γυναικεία πλευρά τους μέσα από τους περιπάτους, τα κέντρα περιποίησης, τα κοινωνικά σχόλια. Για το λόγο αυτό η λήξη μιας φιλίας μπορεί να ταράξει την συναισθηματική ισορροπία. Από την άλλη εάν έχετε πληγωθεί από φίλους στο παρελθόν, ‘ξεσκονίζετε’ μια καινούργια γνωριμία και φοβάστε να εμπιστευτείτε. Οι μηχανισμοί άμυνας λειτουργούν αυθόρμητα και ασυνείδητα, τις περισσότερες φορές, με απογοήτευση.
 
Η ομαδική χοροκινητική θεραπεία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φόβου της προσωπικής επαφής και της απόρριψης. Το άτομο έχει την δυνατότητα να πάρει τον χρόνο του, να γνωρίσει τους συμμετέχοντες και να ‘αποκαλύψει’ τον εαυτό του σταδιακά. Να πειραματιστεί και να δοκιμάσει θετικούς τρόπους προσέγγισης. Το ομαδικό γκρουπ αντιπροσωπεύει ένα κοινωνικό μικρόκοσμο και εξερευνάμε το πώς γνωριζόμαστε, πως εκφραζόμαστε, πως αξιολογούμε και πως διεκδικούμε. Χρειάζεται χρόνος για να εξεταστούν οι αρνητικές εμπειρίες και να εφαρμοστούν σταδιακά νέοι τρόποι ανθρώπινης προσέγγισης. Ένας θεραπευτής, συχνά βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν να επικοινωνούν με μεγαλύτερη σαφήνεια και αποτελεσματικά στο πλαίσιο της ομάδας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν ομαδική θεραπεία γίνονται άνετοι με τη διαδικασία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Κάποιοι άλλοι όμως δεν είναι έτοιμοι να ενταχθούν σε μια ομάδα εάν πρώτα δεν δουλέψουν σε ατομικό επίπεδο. 
 
*Ντομινίκ (Κυριακή) Μαράκη  
Χοροκινητική  Ψυχοθεραπεύτρια,
Ειδική Σύμβουλος Υγείας
dominique.maraki@yahoo.com  

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 82


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.