Στο μισό θα μειωθούν οι προσλήψεις συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα

Δημοσίευση: 13.05.2011, 00:30

Μείωση κατά 50% στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα. Από 50.000 προσλήψεις το χρόνο, που προβλέπονται από το μνημόνιο, θα περιοριστούν στις 25.000 τον χρόνο έως το 2015, μέτρο με το οποίο αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, όπως εξηγησε ο Γ.Ραγκούσης, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας το μεσημέρι της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος έχει εγκριθεί η πρόσληψη 9.600 συμβασιούχων.

 Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα διατηρηθεί και φέτος η τακτική που ακολουθήθηκε και πέρυσι, μιας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις.

 
Όπως εξήγησε ο υπουργός μετά τις αποχωρήσεις 53.500 δημοσίων υπαλλήλων που έλαβαν χώρα το 2010, ο αριθμός των νέων προσλήψεων με βάση την αναλογία του ένα προς πέντε (δηλαδή, μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις), θα έπρεπε να φτάσει τις 10.600. 
 
Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόνο 1.145 προσλήψεις (από τις οποίες 1.000 άτομα διορίζονται στο υπουργείο Υγείας και 145 στο υπουργείο Δικαιοσύνης) και έχουν γίνει 1.583 μετατάξεις στον ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προσμετρώνται ως νέες προσλήψεις. 
 
Με δεδομένο ότι όπως τόνισε ο υπουργός δεν αναμένεται να εγκριθούν άλλες προσλήψεις για το 2011, στην πράξη η αναλογία από 1 προς 5 μετατρέπεται σε 1 προς 10. 
 
Με αυτά τα στοιχεία, το μισθολογικό κόστος από τα 22 δισ. ευρώ το 2009 φθάνει σήμερα περίπου στα 18 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 αναμένεται να περιοριστεί και άλλο, περίπου στα 16 δισ. ευρώ. 
 
Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες (πρόγραμμα ''Καλλικράτης'' κ.λπ.) για εξοικονόμηση εσόδων. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε στο κράτος που να μην το έχουμε κάνει», τόνισε.
 
Αντίθετα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών περιθώρια για περικοπές υπάρχουν στον τομέα της υγείας και της Ασφάλισης. 
 
Όπως επισήμανε, το μεγάλο κονδύλι που βαραίνει το Δημόσιο παραμένει το ποσό των 55 δισ. ευρώ το χρόνο που απαιτούνται για τους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης. 
 
Το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα δεν είναι η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, αλλά οι πρωτογενείς δαπάνες για την υγεία, την ασφάλιση και την πρόνοια οι οποίες παραμένουν στα 55 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, επισήμανση που ερμηνεύθηκε ως αιχμή κατά των αρμόδιων υπουργών Υγείας και Εργασίας.

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 126


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.