Δείτε τι είναι αυτό που μας κάνει να ανατριχιάζουμε!

Δημοσίευση: 14.06.2015, 20:41
Τελευταία Ενημέρωση: 14.06.2015, 20:42

Από μια μεγάλη τρομάρα, μέχρι μια μεγάλη χαρά, από ένα απαλό χάδι μέχρι και έναν εκνευριστικό ήχο, το σώμα μας ανατριχιάζει αρκετά συχνά. Γιατί και πώς γίνεται όμως αυτό;

Η ανατριχίλα σε όλο το σώμα και οι τρίχες που σηκώνονται ιδιαίτερα στον σβέρκο είναι “συγγενικές” σωματικές αντιδράσεις, που προκαλούνται από τον φόβο, τις χαμηλές θερμοκρασίες, το άγχος, ή άλλα ακραία συναισθήματα ή καταστάσεις.
Και τα δύο προκαλούνται από μικροσκοπικές συσπάσεις μυών (κοντά σε κάθε μία τρίχα) που δημιουργούν μια ανεπαίσθητη πτώση/σύσφιξη στην επιφάνεια του δέρματος. Με τη σειρά της, η γύρω περιοχή από τους μυς αυτούς προεξέχει προκαλώντας εξογκώματα στο δέρμα σας και τις τρίχες στα χέρια και τον λαιμό σας να στέκονται. Κάθε ένα από αυτά τα φυσιολογικά φαινόμενα, ο άνθρωπος τα έχει “κληρονομήσει” από τους προγόνους μας, τα ζώα.
 
Σε ζώα με παχύ τρίχωμα, η ανατριχίλα εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς. Συχνά εμφανίζεται ως αντίδραση στο κρύο και έτσι θερμαίνει το σώμα. Το ανασηκωμένο τρίχωμα αυξάνει το στρώμα του αέρα που μονώνει φυσικά το σώμα. Η αντίδραση στο κρύο, τότε, βοηθά το σώμα του ζώου να διατηρεί πιο αποτελεσματικά τη θερμότητα. Σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα όταν μια γάτα δέχεται επίθεση από ένα μεγαλύτερο αιλουροειδές, η ανατριχίλα δημιουργεί την ψευδαίσθηση στον “εχθρό” ότι η γάτα είναι μεγαλύτερη και πιο τρομακτική/επικίνδυνη.
 
Πίσω από την μηχανική σύσπαση των μυών, μετά από όλα, υπάρχει η απελευθέρωση μιας ορμόνης του στρες. Η αδρεναλίνη, που ονομάζεται επίσης επινεφρίνη, παράγεται σε δύο μικρούς αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η ορμόνη προκαλεί συσπάσεις στους μυς του δέρματος. Ακολουθεί η επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, το αίσθημα “αναστάτωσης” στο στομάχι, ελαφρύ τρέμουλο στα χέρια και ιδρωμένες παλάμες: Όλα αυτά είναι σημάδια ότι η αδρεναλίνη ρέει μέσα στις φλέβες μας. Με πρακτικούς όρους, αυτή η ξαφνική “πλημμύρα” αυτής της ορμόνης στον οργανισμό, αυξάνει προσωρινά την μυϊκή μας δύναμη.
 
Αυτό, πάντως, που είναι περίεργο για αυτήν την ορμόνη, είναι ότι μπορεί να απελευθερωθεί και κατά τη διάρκεια μιας χαρούμενης/ευτυχισμένης στιγμής. Μερικές φορές, τρέμουμε από χαρά, όπως κάνουμε από φόβο.

πηγή: iatropedia.gr 

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 136


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.