Συμφωνία εκτός, συναίνεση εντός η επιδίωξη του Αλ.Τσίπρα

Δημοσίευση: 18.05.2015, 11:06
Τελευταία Ενημέρωση: 18.05.2015, 11:07

Δύο μέτωπα εξίσου σκληρά καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες: το εξωτερικό με τους απαιτητικούς δανειστές και το εσωτερικό με τους εξίσου απαιτητικούς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή (Φωτογραφία: Icon Photopress)

Στελέχη του Μαξίμου που επικαλούνται Τα Νέα της Δευτέρας, επισημαίνουν ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μια «ισοπαλία» με τους δανειστές.

Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θεσμοί θα αποδεχθούν τις προτάσεις της Αθήνας και θα κατανοήσουν ότι παρά τις υπαρκτές διαφορές σε μέτωπα όπως το εργασιακό, μπορεί τελικά να κλείσει η συμφωνία.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εν τω μεταξύ, νέος γύρος συνομιλιών ξεκινά στο Brussels Group, με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να εισέρχονται στην τελική φάση, με στόχο την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση χρημάτων, καθώς το θέμα της ρευστότητας πιέζει πλέον ασφυκτικά.

Καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνουν στο τραπέζι το ζήτημα του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που από την πλευρά των δανειστών τεθούν τελεσίγραφα ή πακέτο μέτρων του τύπου «take it or leave it».

Φίλης: Συμφωνία «μία και έξω»

Συμφωνία «μια κι έξω» που θα θέτει τέλος στα προαπαιτούμενα και, τουλάχιστον, θα προδιαγράφει λύσεις για το υπέρογκο δημόσιο χρέος και την χρηματοδότηση-ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Τόνισε πως η χώρα μας δεν ζητά «νέα δάνεια», αλλά «αναπτυξιακή βοήθεια».

Ο κ. Φίλης δήλωσε απόλυτα βέβαιος ότι η συμφωνία που θα κατατεθεί στη Βουλή, με την εισήγηση του πρωθυπουργού, θα ψηφιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς θα περιέχει όλα τα στοιχεία που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση. Αρνήθηκε ακόμα και να αναφερθεί σε διαφορετικά ενδεχόμενα, σχολιάζοντας ότι τέτοιες εικασίες «είναι υπονομευτικές του πολιτεύματος».

Διευκρίνισε ωστόσο πως αν οι εταίροι-πιστωτές παρουσιάσουν στην Ελλάδα ένα «τελεσίγραφο» και απαιτήσουν τη συναίνεσή της, τότε θα κληθεί να «απαντήσει ο λαός» με δημοψήφισμα, όχι με προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Τέλος, επιβεβαίωσε πως πρόθεση της Αθήνας είναι να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στη Λετονία, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με στόχο τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup.

Παππάς: Θα κριθούμε από το τι θα πράξουμε στη Βουλή

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού, έστειλε το δικό του μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και σχετικά με το ενδεχόμενο βουλευτές ή και υπουργοί να μην ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, τόνισε: 

«Οι διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται. Όμως η ευθύνη που έχουμε όλοι είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από τι λέμε στα τηλεπαράθυρα, αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο Κοινοβούλιο. Από την πράξη και όχι από την εντύπωση και το κυνήγι της εντύπωσης.»

πηγή: in.gr 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 94


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.