Η έννοια της συναισθηματικής απόρριψης και πόσο μας επηρεάζει

Δημοσίευση: 25.04.2015, 12:26
Τελευταία Ενημέρωση: 25.04.2015, 12:32

Η συναισθηματική απόρριψη είναι το συναίσθημα που ένα άτομο βιώνει όταν απογοητευμένο διαπιστώνει ότι δεν πραγματοποίησε κάτι που επιθυμούσε. Ότι έχασε αυτό που αγαπούσε ή νόμιζε πως αγαπούσε...

 *Γράφει η Ντομινίκ Μαράκη

(α΄ μέρος)

... Και εδώ αναφέρομαι στην απόρριψη από ένα αγαπημένο πρόσωπο, μια ερωτική σχέση. Η διαπροσωπική απόρριψη κατατάσσεται μεταξύ των πλέον θλιβερών γεγονότων που βιώνουν οι άνθρωποι και η εμπειρία από την αναζήτηση των συναισθηματικών σχέσεων που ακολουθούν, πληγώνουν το ίδιο το άτομο που βίωσε την απόρριψη αλλά και τον καινούργιο σύντροφο… 

**‘’Όταν η Τζένη με επισκέφτηκε, σημάδια ψυχολογικής κόπωσης μπορούσαν να διακριθούν στο πρόσωπο και το σώμα της. Μάτια θλιμμένα, με μαύρους κύκλους και αδυνατισμένο σώμα, που ερχόταν σε δυσαναλογία με τα ζυγωματικά της. Οι ώμοι της έγερναν προς τα εμπρός και παρέσερναν την πλάτη και το βάρος του σώματος καθώς κάθισε στο πάτωμα. Σε ένα μαξιλάρι που η ίδια διάλεξε, μετά από αρκετά λεπτά σκέψης και κοιτάζοντας παράλληλα το χώρο. Σχεδόν ασυναίσθητα. Δεν την ενδιέφερε. Είχε ανάγκη να μιλήσει.

- Γνώριζα τη δική του αλήθεια και στην αρχή, μου είχε πει ότι την είχε απατήσει μία φορά, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτή η σχέση ήταν προβληματική και πως είχε τελειώσει καιρό πριν για εκείνον. Ίσως ότι έγινε, έγινε για να δοθεί και ένα επίσημο τέλος. Από την άλλη έλεγε ότι ήταν λάθος του και δεν θα το ξεχνούσε. Αντιφατικό! Δηλαδή θα της το έλεγε;

Όση ώρα η Τζένη μιλούσε παρατήρησα ότι κουνούσε το σώμα της νευρικά μπρος και πίσω και έμπλεκε τα δάκτυλα του χεριού της με πίεση. Κοιτούσε κάτω και είχε οπτική επαφή με εμένα μόνο αφού τελείωσε τις φράσεις της. 

- Εσύ τον πίστεψες; την ρώτησα. 
- Δεν ξέρω αν έχει σημασία αν τον πίστευα, μου απάντησε κοφτά. 
- Μου είπες ότι ήσασταν μαζί τρία χρόνια, τι συνέβη στο μεταξύ σχετικά με την ιστορία του δικού του παρελθόντος. 
- Όταν διαφωνούσαμε δεν παραδεχόταν το λάθος του. Πίστευε ότι ήταν ο σωστός. Ο ναρκισσισμός σε όλο του το μεγαλείο! Τι συνέβη με ρωτήσατε;
- Σε ρώτησα αν συνέβη κάτι σχετικά με την ιστορία που έζησε εκείνος. Μπορεί όμως να θέλεις να μου πεις κάτι για τον χαρακτήρα του; 
- Όχι να πω για αυτό, ναι, άλλωστε ήταν και η αφορμή..Ήρθα σε επαφή με την πρώην του και μου είπε ότι την είχε ενοχλήσει.

Είχαν πολλές φορές τσακωθεί όσο ήταν μαζί και η αιτία πάλι μία άλλη πρώην! Πάντα την έπειθε γιατί και εκείνη τον αγαπούσε. Χρειάστηκε μεγάλη δύναμη για να τον αντιμετωπίσει και να μην ξανασηκώσει το τηλέφωνο. Κάτι που και ο ίδιος ίσως δεν περίμενε ότι θα έκανε. Δεν την έπεισε αυτή τη φορά. Γιατί να φέρεται έτσι; Με ρώτησε η Τζένη ξεσπώντας σε ανακουφιστικά κλάματα.  

- Είναι τόσο σημαντικό για σένα να γνωρίζεις; Θα σε βοηθήσει να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την συμπεριφορά του;
- Ναι, ναι!
- Και η Τζένη; Δεν θα πρέπει να σκεφτούμε εσένα;
- Χρειάζομαι να καταλάβω. Αν αγαπάς μια γυναίκα και έχεις κάνει λάθος δεν την αφήνεις να φύγει. Περιμένεις και την διεκδικείς ξανά. Διαφορετικά, δεν την αγάπησες ποτέ αληθινά και δεν λες το αγαπώ σε μια άλλη γυναίκα..είπε και η φωνή της ηρέμησε τώρα και το σώμα της έγειρε στο πάτωμα, με το κεφάλι ακουμπισμένο στο μαξιλάρι. Αφού προηγουμένως έσφιγγε τα δόντια και κρατούσε τα δάκρυά της. Απογοήτευση, θλίψη, άγχος, φοβική συμπεριφορά, είναι κάποια από τα συναισθήματα που εκδηλώθηκαν’’.
 
Συλλέγοντας και άλλα στοιχεία και αφού ήταν τόσο σημαντικό για την Τζένη να κατανοήσει για να δουλέψει με τον εαυτό της, της μίλησα για την έννοια της απόρριψης, που ο πρώην σύντροφός της βίωσε. Όταν επιχειρείται μια πράξη σωματικής βίας από ένα άτομο, η πρώτη αντίδραση είναι να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του. Τα χέρια ανεβαίνουν να καλύψουν το πρόσωπο ή άλλα μέρη του σώματος. Το πάνω μέρος κλίνει μακριά για να υποχωρήσει από την αγωνία. Είναι σχεδόν σαν να υπάρχει μια δύναμη τραβώντας το σώμα μακριά από τον επικείμενο κίνδυνο. Όταν έχουμε πληγωθεί συναισθηματικά η ίδια αντίδραση συμβαίνει εσωτερικά. Τα  ψυχικά και συναισθηματικά μας επίπεδα, προσπαθούν να ξεφύγουν από την κατάσταση/το άτομο, που μας έδιωξε, μας πλήγωσε, μας πρόσβαλε, παραβίασε τα συναισθηματικά μας όρια. Αυτές είναι οι απαντήσεις της άμυνας και το υποσυνείδητο μυαλό δεν κάνει διάκριση μεταξύ φυσικού και συναισθηματικού πόνου. Δεν είναι λοιπόν το λάθος ή το σωστό, αλλά η απόρριψη που αντιμετωπίζεται ανάλογα με το άτομο και τις εμπειρίες του. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεχνιέται και ζούμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος.  Στην ιστορία της Τζένης, συμπεριλαμβανομένου της ίδιας, όλα τα άτομα έχουν βιώσει την απόρριψη με διαφορετικό τρόπο.  
 
* Η Ντομινίκ (Κυριακή) Μαράκη είναι 
Χορο-κινητική  Ψυχοθεραπεύτρια-Καθηγήτρια Χορού
Δίπλωμα-Έρευνα στη Διαφορετικότητα και Ισότητα
dominique.maraki@yahoo.com
 
**Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Τα ονόματα είναι φανταστικά και στοιχεία μυθοπλασίας έχουν χρησιμοποιηθεί για την σκοπιμότητα του άρθρου.


Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 108


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.