Σαμαράς: Επανεκκίνηση διαλόγου στο Κυπριακό με απόσυρση του Μπαρμπαρός

Δημοσίευση: 06.12.2014, 13:48

Κατανοούμε την απόφαση του κύπριου προέδρου Νίκου Ανστασιάδη να αναστείλει τις δικοινοτικές συνομιλίες για το κυπριακό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κι αυτό θα μπορέσει να συμβεί σύντομα, ώστε να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
(Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Οι δηλώσεις έγιναν μετά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνέδεσε την πορεία του Κυπριακού με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες λέγοντας πως «ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό, ώστε να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ»

Είναι γνωστό πως υπάρχουν ζητήματα, στα οποία έχουμε διαφωνίες, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως στόχος είναι οι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που θα ενισχύσουν τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Προϋπόθεση γι' αυτό, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μέσω δικοινοτικών διαπραγματέσυεων.

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας χρήσιμο το γεγονός να ανήκει ο γείτονας στην ευρωπαϊκή οικογένεια «εκπληρώνοντας πλήρως τις υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα».

«Να είναι σίγουρη η Τουρκία ότι θα πετύχει πολλά οφέλη από την ένταξή της» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε ακόμη στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα, λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ' ωφελεία της οικονομίας.

«Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι' αυτά δουλεύουμε» κατέληξε.

Ενέργεια και πολιτισμός

Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα εκφράζοντας την ελπίδανα λυθεί το Κυρπιακό για να αυξηθεί η συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Είμαστε η πύλη εισόδου στην Ασία και είστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη, ανέφερε και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ένα ενεργειακό δίκτυο που θα διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ευγώμων για την ελληνική στήριξη προσθέτντας πως γνωρίζει ότι κάποιοι προφασίζονταν τις διαφωνίες της Ελλάδας για την ένταξη. «Αλλά ξέρουμε ότι είστε υποστηρικτής μας» σημείωσε.

Ανέφερε πως είναι σημαντικό για την Τουρκία να έχει ρόλο μέσα στην Ευρώπη και πως μπορεί να επηρεάσει και ως πολιτισμός τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

«Η ένταξη της Τουρκίας θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για την Τουρκία» συμπλήρωσε.

Ο κ. Νταβούτογλου προσέφερε στήριξη προς την Ελλάδα στο θέμα επιστροφής έργων πολιτιστικής κληρονομιάς αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο άγαλμα του θεού Ιλισσού, το οποίο το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Εξέφρασε, μάλιστα, την ευχή το γλυπτό να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως είναι σημαντική η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αποκατάστασης των έργων που φιλοξενεί η κάθε μία, «κι ας ανήκουν στον απέναντι πολιτισμό».

«Δώσαμε οδηγία στους υπουργούς να πορευτούν από κοινού» συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου.

πηγή: in.gr / Νένα Σώκου

 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 125


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.