Σαμαράς: Η καλή γειτονία προϋπόθεση για τις σχέσεις με την Τουρκία

Δημοσίευση: 05.12.2014, 23:48

Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.
Από την ομιλία του πρωθυπουργού (φωτ. Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Η Ελλάδα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

Είναι πολυσήμαντη η σημερινή ημέρα γιατί η επιχειρηματική συνεργασία είναι αναγκαίος πυλώνας στις διακρατικές σχέσεις είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αυτό ισχύει περισσότερο σήμερα που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται διαρκώς. Και ισχύει περισσότερο μεταξύ γειτόνων όταν καλλιεργείται σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Τότε ανοίγουν νέοι δρόμοι οικονομικών και εμπορικών επαφών προς όφελος των δύο λαών. Χρειάζεται σταθερότητα και εμπιστοσύνη και σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Οι σχέσεις των επιχειρηματικών κοινοτήτων και τα δεδομένα των οικονομικών σχέσεων είναι ενθαρρυντικά αλλά απλώς ενδεικτικά των πολύ μεγαλύτερων περιθωρίων.

» Έχουμε με την Τουρκία σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων που αποτυπώνεται σε μία τεράστια αύξηση του όγκου του εμπορίου, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό που έχει αυξανόμενη δυναμική με αύξηση των ροών μεταξύ των δύο χωρών.»

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των οικονομικών σχέσεων σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, ο τουρισμός. Πέρα από αυτά όμως έχουμε αναπτύξει ένα σημαντικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και υπάρχει μία συμπληρωματικότητα μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών. Χρειάζεται να συνεχιστεί η σφυρηλάτηση των σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης.

Για την Κύπρο ανέφερε ότι μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Νταβούτογλου τηλεφώνησε στον κ. Αναστασιάδη και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ευόδωση του στόχου αυτού οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά, είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς.

Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών έχουν αποδείξει ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις αρνητικές συγκυρίες. Στόχος μας, είπε κλείνοντας, είναι η σταθερότητα και εμπιστοσύνη που φέρνουν ανάπτυξη και η ανάπτυξη με την σειρά της ενισχύει την εμπιστοσύνη.

Βενιζέλος: «Κλειδί» το Κυπριακό

Υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να ενισχύσουν το κοινό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Τουρκίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Τουρκία είναι μία μεγάλη αγορά και η Ελλάδα στηρίζει την προσέγγισή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχει σημασία να στηρίξουμε κοινά μεγαλεπήβολα σχέδια, όπως ο ΤΑΡ που είναι συνέχεια του ΤΑΝΑΠ. Αυτά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον South Stream αποκτούν μία πρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική διάσταση. Περίπου 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία, ενώ ο πολιτισμός είναι μία πηγή συνεχούς ανατροφοδότησης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών βγαίνει στο ξέφωτο, βγαίνει από το μνημόνιο αποκτά την ισοδυναμία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει να επιβάλλουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια στην περιοχή. Το 'κλειδί' για την πλήρη εξομάλυνση είναι το Κυπριακό και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εποχή Βενιζέλου-Ινονού, σημειώνοντας ότι η Ιστορία δεν συγχωρεί την αδράνεια ούτε όμως τις επιπολαιότητες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 142


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.