Διευρύνεται η ζώνη ελέγχου για τον καταρροϊκό πυρετό σε Νάξο και άλλα νησιά

Δημοσίευση: 03.11.2014, 14:22
Τελευταία Ενημέρωση: 04.11.2014, 18:02

Με απόφαση της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ορίστηκε ζώνη ελέγχου για τον καταρροϊκό πυρετό σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τις επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού στη Νάξο. Τα κρούσματα στη Νάξο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Naxos News, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά στις 27 Οκτωβρίου και αφορούν σε 3 πρόβατα (περιοχή Μπαούζι Δαμαριώνα) και ένα βοοειδές στην περιοχή Τριπόδων. Ύποπτο κρούσμα εμφανίστηκε τη Δευτέρα 3/11 από άλλη περιοχή της Νάξου. Δείτε ποια νησιά περιλαμβάνονται στη ζώνη ελέγχου...

Συγκεκριμένα στη ζώνη ελέγχου, σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 9036/30-10-2014 απόφαση της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου,  περιλαμβάνονται οι ανατολικές περιοχές της Π.Ε. Πάρου και τα νησιά ΝΑΞΟΣ, ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ, ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ και ΗΡΑΚΛΕΙΑ της Π.Ε Νάξου.

Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών, είχε οριστεί, κατόπιν της υπ’ αριθ. 8784/21-10-2014 Απόφασης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ζώνη ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό σε ακτίνα 20 χιλιόμετρα από τις επιβεβαιωμένες εστίες (εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων) που είχαν παρουσιαστεί στην Πάρο.

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Μεταδίδεται στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή. Τα πρόβατα είναι τα πλέον ευαίσθητα. Η μετάδοση του ιού γίνεται με τσιμπήματα από κουνούπια του γένους Culicoides.

Τα νοσούντα ζώα εμφανίζουν υψηλό πυρετό (40 ο C - 42ο C), έντονο ρινικό έκκριμα, πρήξιμο βλεφάρων και του προσώπου, δύσπνοια, έντονη απώλεια βάρους, αποβολές, διακοπή ή μείωση της γαλακτοπαραγωγής.

Θεραπεία δεν υπάρχει. Προληπτικά γίνεται ψεκασμός με κατάλληλα εντομοκτόνα στους σταύλους και εφαρμογή καταλλήλων εντομοαπωθητικών στα ζώα. Τα οχήματα μεταφοράς των ζώων (ΙΧ και ΔΧ) πρέπει να απολυμαίνονται πριν την μεταφορά των ζώων και μετά και να ψεκάζονται με κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή / και  εντομοκτόνα.

Οι μετακινήσεις των ζώων να πραγματοποιούνται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας (εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων).

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες και όταν υπάρχει υποψία εμφάνισης της νόσου να επικοινωνείτε με το Τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου στα εξής τηλέφωνα : 22853-61440, 61439, 61437.

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 127


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.