Αποχώρηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση της πρότασης μομφής

Δημοσίευση: 31.03.2014, 23:14
Τελευταία Ενημέρωση: 31.03.2014, 23:57

Η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Β.Μεϊμαράκη πήρε «φωτιά», λίγο πριν από την ψηφοφορία, όταν ο πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές για χειρισμούς του δ’ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δραγασάκη. Όταν εκείνος ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, δεν του δόθηκε επειδή βρισκόταν στην έδρα.

Ο κ. Δραγασάκης κατέβηκε από την έδρα και μετέβη στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει το λόγο, αλλά και πάλι ο προεδρεύων της συζήτησης Γ.Τραγάκης αρνήθηκε, λέγοντας ότι έχει δώσει το λόγο ήδη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο.

Ο κ. Δραγασάκης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν, ωστόσο ο κ. Τραγάκης είπε ότι θα δώσει το λόγο στον αντιπρόεδρο της Βουλής μετά την ομιλία του κ. Βενιζέλου. Δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία. «Κατρακύλα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την ομιλία του κ. Βενιζέλου, δόθηκε ο λόγος στον Γ.Δραγασάκη [ο μόνος από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν στην αίθουσα] ο οποίος χαρακτήρισε «άτυχη στιγμή» το χειρισμό του κ. Τραγάκη, για να απαντήσει ανάλογα και ο κ. Τραγάκης.

Η αιτία της έντασης μεταξύ Μεϊμαράκη - Δραγασάκη

Την ένταση προκάλεσαν δύο αποστροφές της ομιλίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, απαντώντας στις βολές του Αλέξη Τσίπρα και άλλων ομιλητών του ΣΥΡΙΖΑ ότι, απορρίπτοντας τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, λειτούργησε μεροληπτικά υπέρ της κυβέρνησης, επισήμανε ότι όλοι οι πρόεδροι της Βουλής και οι αντιπρόεδροι έχουν κομματική ταυτότητα.

Αφησε, δε, αιχμές κατά του Γ.Δραγασάκη, λέγοντας: «Γιατί ο δικός σας αντιπρόεδρος τι αισθάνεστε ότι κάνει; Έχει συμπεριφερθεί κατά ανάλογο τρόπο αρκετές φορές και δεν του κάναμε πρόταση μομφής».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Δραγασάκη ότι δεν τον ενημέρωσε για την ώρα που θα μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου -κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε την πρόταση μομφής κατά του Γ.Στουρνάρα. Είπε ακόμη ότι όντας εκείνη την ώρα προεδρεύων της διαδικασίας στην Ολομέλεια, ο κ. Δραγασάκης δεν επέτρεψε στην κ. Κόλλια - Τσαρουχά να τον διαδεχθεί στο προεδρείο πριν σιγουρευτεί ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει υποβληθεί.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Δραγασάκης αρνήθηκε ότι έπραξε κάτι τέτοιο και επισήμανε πως την κατηγορία ότι λειτουργεί ως κομματικό στέλεχος το έχει ακούσει μόνο από μία πλευρά του κοινοβουλίου [εννοώντας την Χρυσή Αυγή] και πως τώρα το ακούει και από τον πρόεδρο της Βουλής. Έκανε, δε, λόγο για προσπάθεια κομματικής πόλωσης.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι δεν κατάλαβε την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη και σημείωσε ότι θα την μελετήσει και εγγράφως προκειμένου να καταλάβει εάν μπορεί να υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους για το κοινοβουλευτικό έργο.

Ο Γ.Δραγασάκης αναφερόταν στην αποστροφή του λόγου του κ. Μεϊμαράκη ότι έχει διπλό ρόλο και ως πρόεδρος της Βουλής που λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά ότι κάτω από την έδρα έχει την κομματική ιδιότητα του βουλευτή της ΝΔ.

«Ο ρόλος μας δημιουργεί συνολική ευθύνη. Δεν μπορεί να είστε κάποιες ώρες πρόεδρος και κάποιες ώρες κομματικό στέλεχος. Αν είναι έτσι, έχουμε διαφορετική αντίληψη για το θέμα. Θα διαβάσω την ομιλία σας για να την αξιολογήσω, για να καταλάβω πως αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της Βουλής από εδώ και πέρα» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Δεν καταλάβατε ότι υπάρχει διπλός ρόλος; Εσείς υπογράψατε την πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής και μιλήσατε σήμερα ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ δεν μπορώ να απαντήσω ως βουλευτής της ΝΔ;»

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική επιλογή η πρόταση μομφής που αφορά τη λειτουργία της Βουλής

Κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής, οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν στρέφεται προσωπικά κατά του Ευ.Μεϊμαράκη, αλλά κατά της υποβάθμισης της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για τη επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μην συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αναγκαστική επιλογή, αφού πήρε πάνω του, ως μη όφειλε, ο πρόεδρος της Βουλής την προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Επικρατείας ο Δ.Σταμάτη, που είχε αποδεχθεί την πρόταση.

»Δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη κι αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Υπ’ αυτήν την έννοια έχουμε κι ένα λόγο πάρα πάνω να είμαστε απαιτητικοί».

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι την Κυριακή σημειώθηκε ένα «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με πολιτική στόχευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μια απολύτως συνταγματική πρόταση δυσπιστίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Ευ.Βενιζέλο, τόνισε ότι «δεχθήκαμε καταιγισμό ύβρεων, για εθνοκαπηλεία, ότι καταστρέφουμε τη χώρα, ενώ άλλοι υποτίθεται ότι τη σώζουν, ενώ εμείς δεν υβρίσαμε κάποιον, πολιτικό έγκλημα καταγγείλαμε».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη: «Ο εκβιασμός ξεπέρασε τα όρια χθες και μάλιστα ψευδώς, όταν γνώριζαν ότι δεν τίθεται θέμα να μην πάρουμε τη δόση αν δεν γινόταν η ψηφοφορία χθες. Πρόκειται για έναν εκβιασμό συνειδητά ψευδή».

Αυτό που συνέβη είναι ότι «η κυβέρνηση φυγομάχησε χθες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «γιαυτό ανέδειξε διάφορα νομικίστικα τερτίπια· για να μην μιλήσει για το σκάνδαλο των τραπεζών, για το έγκλημα κατά των πολιτών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων».

Αναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα και τις ερμηνείες, είπε: «Μετράτε τα τραύματά σας σήμερα. Είστε μια κυβέρνηση πολυτραυματίας. Ας κάνουμε κάθε εβδομάδα τέτοια λάθη να χάνετε από δύο βουλευτές» και πρόσθεσε ότι «με αυτήν την εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών, ούτε 140 ψήφους δεν θα έπαιρνε χθες ο Γ.Στουρνάρας».

Απέδωσε, δε, ευθύνες στον πρόεδρο της Βουλής για την απουσία των υπουργών από τις επίκαιρες ερωτήσεις. «Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι προαιρετικός» επισήμανε. Παράλληλα, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι έχει καταργήσει την Ωρα του Πρωθυπουργού και ότι δεν εμφανίζεται στη Βουλή.

Απευθυνόμενος, δε, στον πρόεδρο της Βουλής, τού ζήτησε να εκλάβει την πρόταση μομφής και ως μια «απόπειρα θεσμικής απάντησης στον ευτελισμό και απαξία κοινοβουλίου, που νομίζω ότι αφορά όλες τις πτέρυγες της Βουλής».

«Αφού δεν με αφορά προσωπικά η πρόταση δυσπιστίας, θα απαντήσω κι εγώ πολιτικά», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λαμβάνοντας το λόγο κι απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στην κατηγορία ότι συμπεριφέρεται με κομματικό πρόσημο ανέφερε: «Γιατί ο δικός σας αντιπρόεδρος τι αισθάνεστε ότι κάνει; Έχει συμπεριφερθεί κατά ανάλογο τρόπο αρκετές φορές και δεν του κάναμε πρόταση μομφής».

«Όταν δεν είμαι στην έδρα είμαι ΝΔ, την τιμώ, έχω εκλεγεί με την ΝΔ και με αυτή θα εκλεγώ ξανά» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα είπε: «Εσείς αρνείστε το Σύνταγμα» και εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν είχε διαβάσει ούτε το κείμενο της πρότασης μομφής, ούτε τις γνωμοδοτήσεις που παρουσίασε.

«Ο πολιτικός πολιτισμός έχει ήδη πληγεί με την πρόταση μομφής που καταθέσατε κατά του προέδρου της Βουλής» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Εσείς με βάναυσο τρόπο παραβιάσατε τον κανονισμό της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τη λειτουργία της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε έκτακτες περιστάσεις. «Βρισκόμαστε σε έκτακτες περιστάσεις και δεν ξέρουμε για πόσο. Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι υιοθετούνται καθ’ υπερβολή. Είμαι σίγουρος όμως ότι ούτε η κυβέρνηση θέλει κάτι τέτοιο κι ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να συζητούνται τα νομοσχέδια περισσότερες μέρες».

Ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε, δε, να υπάρξει αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, που να προβλέπει ότι οι προτάσεις μομφής θα συζητώνται μετά το κατεπείγον νομοσχέδιο - πρόταση που αργότερα στήριξε και ο Ευ.Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικά παιχνίδια και είσπραξη μικροκομματικού οφέλους από τις δύο προτάσεις μομφής.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «έκανε μια τρύπα στο νερό χθες, κι έπεσε μέσα», ενώ έκανε λόγο για «λυσσαλέες προσπαθείς και αβυσσαλέες προσδοκίες».

Να μας συγχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον διευκολύναμε να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα και να μην έχει κυβέρνηση η χώρα την ώρα που θα συνεδριάζει στην Αθήνα το Eurogroup.

Tην ώρα που η χώρα αγωνίζεται και καταφέρνει να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της και να επανέλθει στην ομαλότητα, κάποιοι λυπούνται, είπε.

Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «όλο απειλεί, ότι θα ακυρώσει τις συμβάσεις, θα ακυρώσει τις επενδύσεις, θα μας βάλει φυλακή, θα μας βάλει περισσότερο ακόμη στη φυλακή, εκβιάζοντας και με ένα ψευτοεισαγγελικό ύφος».

Νωρίτερα, ο δ’ αντιπρόεδρος του Σώματος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για το ρόλο του κοινοβουλίου, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι οχυρό και ανάχωμα στις προσπάθειες εκφυλισμού της Δημοκρατίας, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή.

«Κι επειδή η Βουλή διοικείται από το προεδρείο της Βουλής τίθεται το ερώτημα ποια η στάση του προεδρείου όταν αγνοείται ή βρίσκεται προ τετελεσμένων ή επιχειρείται να μετατραπεί σε υφυπουργείο της κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε και έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο που συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο.

«Η Βουλή πρέπει να ανακτήσει την αυτονομία της» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης και επισήμανε ότι σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους [σε αυτό το σημείο έκανε τιμητική αναφορά στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη] αυτή η προσπάθεια έχει ατονήσει. Όποιος δεν αναγνωρίζει αυτά τα προβλήματα δεν είναι ειλικρινής, σημείωσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εξήγησε ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γ.Στουρνάρα δεν ευσταθούσε και εφόσον γινόταν δεκτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάχρηση, με σωρεία προτάσεων μομφής κατά υπουργών εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας κατά του Β.Μεϊμαράκη, ο κ. Αθανασίου στρεφόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Νομίζω σας παραπλάνησαν».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για απόλυτο εξευτελισμό του κοινοβουλίου, με τον τρόπο που περνάνε νομοθετήματα και υιοθετούνται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τόσο που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία.

«Αυτά θέλαμε να συζητήσουμε» με την πρόταση μομφής που καταθέσαμε, επισήμανε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής Β.Μεϊμαράκη ότι ευθυγραμμίστηκε με τις κυβερνητικές ερμηνείες και σκοπιμότητες. «Λειτούργησε ως υπουργός της κυβέρνησης» τόνισε, εξηγώντας την πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής.

Ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για εκβιασμό της ψήφου των βουλευτών σε ψηφοφορίες που συνδέονται με δόσεις, ενώ παράλληλα δεν επιτράπηκε η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, προκειμένου να ψηφιστεί άρον - άρον το πολυνομοσχέδιο.

«Γιατί αυτή η πρεμούρα; Ποιον κοροϊδεύετε; Αφού πριν στεγνώσει το μελάνι της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου ανακοινώθηκε ότι η έγκριση της δόσης δεν πρόκειται να γίνει αύριο, Τρίτη, στο Eurogroup, αλλά σε επόμενο στις 17 Απριλίου» αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση και το προεδρείο ότι εξευτελίζουν εντελώς τη Βουλή, ενώ ο λαός παρακολουθεί.

Ο Π.Λαφαζάνης μίλησε ακόμη για συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν γραφείο στη Βουλή, κάπου κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού και μπαινοβγαίνουν στην Ολομέλεια για να μοιράζουν σημειώσεις, χαρτάκια, εντολές. Πρώτη φορά το έχω δει αυτό, δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.

Παράλληλα, μίλησε για νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων που κατατίθεται τελευταία στιγμή πριν από τη συζήτησή τους, για τροπολογίες που εντάσσονται σε άσχετα νομοσχέδια, για το «κατεπείγον» που έχει γίνει κανόνας κι όχι εξαίρεση. Ρώτησε, δε, το προεδρείο της Βουλής αν θα συνεχίσει να ανέχεται αυτήν την κατάσταση και αυτόν τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.

Σε παρέμβασή του, ο Μανώλης Γλέζος εγκάλεσε τον Β.Μεϊμαράκη γιατί «αποδέχθηκε το βιασμό της συνείδησης των βουλευτών. Τι μεγαλύτερη απόδειξη από αυτό;» αναρωτήθηκε για το περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, λαμβάνοντας πρώτος το λόγο εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Αλ.Μητρόπουλος τόνισε ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν στρέφεται προσωπικά κατά του Ευ.Μεϊμαράκη, αλλά κατά του τρόπου λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Όπως είπε, πρέπει να αξιοποιείται κάθε ευκαιρία για να συζητηθούν θέματα λειτουργίας του κοινοβουλίου και λειτουργίας της δημοκρατίας. Ο κ. Μητρόπουλος κατήγγειλε υποβάθμιση της λειτουργίας του κοινοβουλίου και μετάλλαξη της νομοθετικής λειτουργίας, μέσω του τρόπου που περνάνε από την Ολομέλεια -ή δεν περνάνε εάν πρόκειται για Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου- με διαδικασίες εξπρές τα νομοσχέδια στη χώρα.

Ο Αλ.Μητρόπουλος αναφέρθηκε στα γεγονότα της Κυριακής και στον τρόπο που συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο για να καταλήξει λέγοντας: Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να μην συμπράττει στα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.

Απαντώντας, ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράτζης τόνισε ότι δεν υπήρχε αντικείμενο στην πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, άρα -κατά τον ίδιο- ορθώς δεν συζητήθηκε στην Ολομέλεια η πρόταση μομφής την Κυριακή.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμη κι αν είχε χρόνο την Κυριακή να αναπτύξει τους λόγους για την πρόταση δυσπιστίας θα έβγαζε όπως συνηθίζει «δεκάρικους λόγους περί διαδικασίας» και όχι επί της ουσίας.

Ο ίδιος παραδέχθηκε, πάντως, ότι «οι περιστάσεις, άλλες φορές αδικαιολόγητα, υποχρεώνουν  πολλές φορές ακόμη κι εκβιαστικά να μπαίνουν ζητήματα [νομοθετικό έργο] γιατί η χώρα είναι σε έκτακτη κατάσταση, σε κατάσταση πολέμου. Και τότε δεν πρέπει να μένουμε στα διαδικαστικά, αλλά στην ουσία».

Ο κ. Νεράτζης υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτά τα ζητήματα το πραγματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλλά δεν σας φταίνε αυτά, αλλά το γεγονός ότι δεν έχετε επιχειρήματα». Κατήγγειλε, δε, ότι η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την Κυριακή ήταν υπονομευτική για τον υπουργό Οικονομικών εν όψει του κρίσιμου Eurogroup και για τη χώρα.

πηγή:in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 115


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.