Προς μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στο Δημόσιο

Δημοσίευση: 30.03.2014, 15:18

Παρά το επίμονο αίτημα της τρόικας για νέες υποχρεωτικές αποχωρήσεις στο Δημόσιο, μέσα από το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, τελικώς θα προωθηθεί η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας...
O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσoτάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

... που δεν θα οδηγεί σε απολύσεις «αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη συμφωνία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όπως αποκαλύπτει κυβερνητική πηγή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να τεθούν 16.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα το 2014 και να απολυθούν συνολικά 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι το 2015, πέρα από τις 15.000 απολύσεις που είχαν συμφωνηθεί για τη διετία 2013-2014.

Στις παραπάνω επίμονες πιέσεις της τρόικας ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να απάντησε ότι «στο δημόσιο θα γίνουν απολύσεις και από τους πειθαρχικούς ελέγχους των πιστοποιητικών και μετατροπών συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και όχι από νέο κύμα διαθεσιμότητας».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, παρενέβη λέγοντας ότι «θέλετε να αλλάξετε τον ορισμό. Η κινητικότητα οδηγεί και σε επανατοποθετήσεις και σε απολύσεις». Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Μια εσωτερική αγορά εργασίας. Δεν μπορεί αυτό το σύστημα να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο στόχος, πλέον, είναι να δημιουργηθεί «ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, που δεν θα περιλαμβάνει όμως ούτε προσωρινή μείωση του μισθού του υπαλλήλου ούτε δυνητική απομάκρυνσή του. Ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο και εν πολλοίς αναξιοκρατικό σύστημα των μετατάξεων, αποσπάσεων και μεταθέσεων. Μια εσωτερική αγορά εργασίας, μέσα στην οποία θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση δομών κενές θέσεις και θα καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους σε πλεονάζουσες θέσεις».

Κατά τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα πείστηκε να εγκαταλείψει το αίτημά της για επιπλέον 3.500 διαθεσιμότητες το 2014 και 8.000 απολύσεις το 2015, ενώ ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν δύο καθοριστικά σημεία, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία.

Πρώτον, δέχθηκαν να μετρήσουν στις 15.000 συμφωνημένες απολύσεις του 2013-2014 οι περίπου 1.700 συμβασιούχοι υπάλληλοι, που έχουν αποχωρήσει, λόγω έκδοσης απορριπτικής απόφασης (υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές) και δεύτερον, να μετρήσουν στο υφιστάμενο πρόγραμμα κινητικότητας οι αναγκαστικές μετακινήσεις περίπου 3.500 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως εφοριακών, που προέκυψαν από τη μνημονιακή υποχρέωση για καταργήσεις-συγχωνεύσεις ΔΟΥ.

Τέλος, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι οι συμφωνημένες απολύσεις θα προέλθουν κυρίως από τα πειθαρχικά συμβούλια, από τον έλεγχο των πιστοποιητικών και τον έλεγχο μετατροπής συμβάσεων (ο έλεγχος περιλαμβάνει περισσότερες από 40.000 συμβάσεις), καθώς και από τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπου συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η αξιολόγησή τους.

πηγή:in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 135


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.