"Θετική προσέγγιση"

Δημοσίευση: 10.03.2011, 07:14

Την ανάγκη μιας νέας θετικής προσέγγισης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Διανύουμε μια νέα εποχή, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

 Την ανάγκη μιας νέας θετικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απαγκίστρωσης από τις παραδοσιακές παραδοχές και τα στερεότυπα για τη σύγκρουση των δύο εθνοτήτων και των δύο θρησκειών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.

    Τα τελευταία χρόνια, είπε, διανύουμε μια νέα εποχή.

    Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, πέρυσι τον Μάιο, με την επίσκεψη Ερντογάν, μέσα από το οποίο προωθείται η συνεργασία σε πολλούς τομείς , μεταξύ των οποίων η οικονομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η άμυνα. Τον τελευταίο χρόνο, σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου, είχαμε τριπλασιασμό των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα, ένα χειροπιαστό παράδειγμα ενίσχυσης της συνεργασίας.

    Ερωτηθείς για την «αβλαβή διέλευση» των τουρκικών πλοίων, πολύ κοντά από τις ελληνικές ακτές, απάντησε ότι «δεν αποτελεί κίνηση εναντίον της Ελλάδας». 

    Ως προς το casus belli, είπε ότι αφ' ενός δεν αναγράφεται έτσι στην απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, αφ' ετέρου, αποτελεί απάντηση στην απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, που έδινε την άδεια στην ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει 12 μίλια χωρικά ύδατα. Πρόσθεσε δε ότι αύριο κιόλας αν αποφασίσουν τα δύο κοινοβούλια να ακυρώσουν τις εν λόγω αποφάσεις, αυτό μπορεί να γίνει.

    Η σχετική διατύπωση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, είναι ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πάρει τέτοια απόφαση, η Εθνοσυνέλευση δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρει τα αναγκαία μέτρα, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών».

    Για το Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία άνοιξε την πρόσβαση το 2003 μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ ενθάρρυνε τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν το Σχέδιο Αναν. Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο, υπογράμμισε, επειδή οι νεότερες γενιές απομακρύνονται από την κοινή κουλτούρα και αδιαφορούν για λύση και όχι γιατί μας πιέζει η ΕΕ, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικό».

    Επίσκεψη στη Θράκη

    Τρία μηνύματα προς τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας απηύθηνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια γεύματος προς τιμήν του, σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής.

    Ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του κάλεσε τα μέλη της μειονότητας να είναι «ενωμένοι» και να διατηρήσουν «τη θρησκεία και τη γλώσσα» και τους ζήτησε να συμμετέχουν «ως Έλληνες πολίτες στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή όλης της χώρας και όχι μόνο της περιοχής». Τέλος τόνισε ότι ως Έλληνες πολίτες είναι ταυτόχρονα και ευρωπαίοι πολίτες και τους συνέστησε να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και να αναπτύξουν τις ικανότητες και τις δραστηριότητες τους και στην Ε.Ε.

    Ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε ότι «η μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 97


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.