Για αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Δημοσίευση: 02.12.2013, 17:03
Τελευταία Ενημέρωση: 02.12.2013, 17:04

Κάπνισμα, καρκίνος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), φυματίωση και αιωρούμενα μικροσωματίδια απειλούν τη υγεία των πνευμόνων μας...

...και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης τους, τονίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή το 22ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο (5-7 Δεκεμβρίου, Αθήνα).

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ήδη από τον περσινό χειμώνα ο συνδυασμός οικονομικής κρίσης και αύξησης της τιμής του πετρελαίου εξανάγκασε τους κατοίκους πολλών αστικών και μη περιοχών να επιλέξουν την θέρμανση με τζάκι ή σόμπες. Διαπιστωμένα αυτό συντέλεσε στην ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους με αρνητικές επιπτώσεις για την αναπνευστική μας υγείας. Προειδοποιούν λοιπόν, ότι εάν η καύση κακής ποιότητας καυσόξυλων, προϊόντων βιομάζας και διάφορων παλαιών ξύλινων ή πλαστικών υλικών συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, τότε δεν αποκλείεται να καταγραφεί αυξημένος επιπολασμός της ΧΑΠ.

Η οικονομική κρίση «επιβαρύνει» τους πνεύμονές μας
Κατά τη διάρκρια του συνεδρίου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση δύο εργασιών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική κρίση έχει επίδραση στην διακοπή του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, η πρώτη μελέτη περιγράφει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης κυρίως σε 400 επαγγελματίες υγείας, όπου διαπιστώνεται ότι ένας στους τρείς μείωσε το κάπνισμα λόγω μειωμένου εισοδήματος, αφού οι επαγγελματίες υγείας αναφέρουν απώλεια στο εισόδημα τους περισσότερο από 20% με δυσανάλογη αύξηση του φόρτου εργασίας.

Η δεύτερη μελέτη αναφέρει ότι η μη κάλυψη των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος από τα ασφαλιστικά ταμεία απασχολούσε το 89% των καπνιστών το 2012, σε σχέση με το 55% το 2008. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι, το 43% των υποτροπών στη διακοπή του καπνίσματος οφείλονταν στο άγχος από τα οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, μελέτη του Νοσοκομείου Καβάλας δείχνει, ότι όταν η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος αρχίζει σε νοσηλευόμενους με αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, άσθμα, πνευμονία) επιτυγχάνει διακοπή του καπνίσματος σχεδόν στο 75% των ασθενών. Πιο αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση σε ασθενείς με πνευμονία και άσθμα.

Εξάλλου, πολυκεντρική μελέτη που έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε έξι σωφρονιστικά ιδρύματα στη χώρα μας έδειξε ότι το 6% των κρατουμένων πάσχει από ΧΑΠ. Η συχνότητα της ΧΑΠ ήταν ανάλογη με την ηλικία και μεγαλύτερη σε κρατούμενους με μακροχρόνια ποινή.

Σε άλλη μελέτη από την Πνευμονολογική Κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου διαπιστώθηκε ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς με ΧΑΠ ήταν μη καπνιστής. Επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το παθητικό κάπνισμα, η επαγγελματική έκθεση και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας στους μη καπνιστές.

Στο αντιφυματικό τμήμα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» που γίνεται προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος σε ασθενείς με φυματίωση, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι έλαβαν επιπρόσθετα φαρμακευτική αγωγή για τη διακοπή του καπνίσματος είχαν μεγαλύτερα ποσοστά διακοπής από όσους δεν έλαβαν αγωγή. Οι ασθενείς με φυματίωση που συνέχιζαν να καπνίζουν εμφάνιζαν  καθυστερημένη ακτινολογική βελτίωση και επιμονή αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Σοκ προκαλεί πάντως το συμπέρασμα μελέτης από δύο πνευμονολογικές κλινικές του Νοσοκομείου «Σωτηρία», που δείχνει ότι 4 στους 10 ασθενείς που χειρουργήθηκαν για καρκίνο του πνεύμονα συνέχιζαν να καπνίζουν ένα χρόνο μετά

Εξάλλου, μελέτη του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έχει δείξει ότι από καρκίνο του πνεύμονα πάσχουν  τα τελευταία χρόνια όλο και νεώτερα άτομα. Προφανώς αυτό οφείλεται στην έναρξη του καπνίσματος σε μικρότερη ηλικία. Από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Θεσσαλίας αντίστοιχες εργασίες έδειξαν ότι η οστεοποντίνη και η έκφραση των αποαδενυλασών εμπλέκονται στην καρκινογένεση.

Ανεπαρκή τα αντικαπνιστικά μέτρα
Μελέτη του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» που εστίασε στις απόψεις των κατοίκων της Αττικής για τον τελευταίο νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιος χώρους, διαπιστώνει ότι μόνο το 9% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι επαρκή για τη προστασία των μη καπνιστών και το 65% συμφωνεί με την καθολική απαγόρευση στους κλειστούς χώρους. Πάντως, ακόμη και οι καπνιστές φαίνεται να αποδέχονται την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Τέλος, μελέτη που έγινε από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έδειξε ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκαλεί αύξηση της αντίστασης των αεραγωγών που μπορεί να οφείλεται στο υγρό που χρησιμοποιείται.

22ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει διαλέξεις Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επιστημόνων, «Στρογγυλά Τραπέζια» επίκαιρης θεματολογίας, συνεδρίες προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων, δορυφορικά Συμπόσια και διαλέξεις.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 1.000 περίπου επαγγελματίες υγείας, κυρίως ειδικοί πνευμονολόγοι και ειδικευόμενοι και βασικά θέματά του είναι η πρόληψη και η θεραπεία των αναπνευστικών διαταραχών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ανακοινωθούν περισσότερες από 200 εργασίες κλινικών και ερευνητικών κέντρων όλης της χώρας με λίαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα νοσήματα του αναπνευστικού στη χώρα μας, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής  Εταιρείας, καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Ι. Γουργουλιάνη, «το Συνέδριο προσδοκά να παρουσιάσει το μέλλον της υγείας του αναπνευστικού, τα κενά και τις εξελίξεις  στην έρευνα, τις ανάγκες των ασθενών και καινοτόμες λύσεις, προσδιορίζοντας παράλληλα τις προτεραιότητες που θα συμβάλλουν στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπείας. Το συνέδριο θα δώσει την ευκαιρία στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία να συνεχίσει το εκπαιδευτικό της έργο και να υποστηρίξει την ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα».

πηγή:in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 108


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.