Εκρηκτική κατάσταση

Δημοσίευση: 21.02.2011, 01:09

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται καθημερινά ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι λαϊκές εξεγέρσεις κατά των απολυταρχικών καθεστώτων εξαπλώνονται σχεδόν σε όλον τον αραβικό κόσμο. Τουλάχιστον 173 είναι οι νεκροί στη Λιβύη, από την έναρξη των διαδηλώσεων την περασμένη Τρίτη. Ένας έφηβος νεκρός και τουλάχιστον 11 τραυματίες στην Υεμένη. Διαδηλώσεις και στο Μαρόκο.
Φωτο: Reuters

  Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν την Κυριακή στην Τρίπολη με υποστηρικτές του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, ενώ το Ρόιτερς ανέφερε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες οι συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης συνεχίζονταν μέχρι αργά. Στη Βεγγάζη που οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν με πυρά, μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σε κατοίκους ότι αυτομόλησαν και "απελευθέρωσαν" την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Καντάφι. 

    Τουλάχιστον 173 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη των διαδηλώσεων την Τρίτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW), επικαλούμενη ιατρικές πηγές. Πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για 200 νεκρούς, μόνο στη Βεγγάζη, από την έναρξη των ταραχών.

    Στο Άντεν της Υεμένης, το Σάββατο, στις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, σκοτώθηκε ένας έφηβος.

    Ο θάνατος αυτός αυξάνει σε 11 τα θύματα, συνολικά, στην Υεμένη μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, την 13η Φεβρουαρίου.

    Για τέταρτη συνεχή ημέρα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πολλές συνοικίες του Άντεν, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "ο λαός απαιτεί να πέσει το καθεστώς", αψηφώντας την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη. "Ούτε του Βορρά ούτε του Νότου, η επανάστασή μας είναι της νεολαίας", φώναζαν διαδηλωτές, προσπαθώντας να αποστασιοποιηθούν από το τοπικό αυτονομιστικό κίνημα -η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος ως το 1990.

    Xιλιάδες Μαροκινοί διαδήλωσαν στην Καζαμπλάνκα και στη Ραμπάτ μετά από έκκληση του κινήματος της "20ης Φεβρουαρίου", που ξεκίνησε στο Facebook, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μείωση των εξουσιών του βασιλιά. 

    Τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή συζήτησαν αργά το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 127


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.