Ο Βασιλιάς των σπορ

Δημοσίευση: 17.02.2011, 01:01
Τελευταία Ενημέρωση: 17.02.2011, 13:47

Ο Τσε Γκεβάρα έλεγε ότι ήταν "όπλο της επανάστασης". Ο Παζολίνι έγραψε ότι πρόκειται για "ιεροτελεστία". Ο λόγος για το ποδόσφαιρο, το σπορ με την ευρύτερη αποδοχή παγκοσμίως. Όπως συνήθιζε να λέει ο Αλμπέρ Καμύ, «έχοντας δοκιμάσει αμέτρητες εμπειρίες, μπορώ να πω με σιγουριά ότι όσα ξέρω σχετικά με την ανθρώπινη ηθική τα οφείλω στο ποδόσφαιρο».

  Στους θαυμαστές του ποδοσφαίρου θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν, μεταξύ δεκάδων άλλων, οι Λεονάρντο ντα Βίντσι, Νικολό Μακιαβέλι, Αντόνιο Γκράμσι, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Πάμπλο Νερούδα, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Ζαν Ζενέ, Χένρι Μουρ, Νέλσον Μαντέλα.

    Η επιρροή του ποδοσφαίρου στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ανεπηρέστους τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

    Μάλιστα, ο γνωστός συγγραφέας Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν δημοσίευε δύο μυθιστορήματα για το ποδόσφαιρο ("Ο σέντερ φορ δολοφονήθηκε το σούρουπο" και "Ποδόσφαιρο: Μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού").

    Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε το "Αιώνιο πάθος - μπαλλάντα για τον Τζωρτζ Μπεστ", ο Ηλίας Λάγιος τη "Μπαλάντα στον απερχόμενο ντριπλέρ του καιρού τούτου" για τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Δημήτρης Χουλιαράκης τη "Σουπέργκα", ο Νίκος Χουλιαράς "Αυτά τα παιδιά οι Βραζιλιάνοι" και ο Βασίλης Καλαμαράς τον "Ροζέ Μιλά του Νίκου Καρούζου".

    Η άλλη όψη

    Ωστόσο, το ποδόσφαιρο δεν έπαψε ποτέ να έχει και τις "σκοτεινές" στιγμές του. Κατά τον συγγραφέα Γιάννη Παππά, «το 1942, κατά τη γερμανική κατοχή, η Δυναμό Κιέβου τόλμησε να διαπράξει την τρέλα και να νικήσει τη γερμανική ομάδα, παρ΄ ότι τους είχαν προειδοποιήσει οι Γερμανοί ότι έπρεπε οι Ουκρανοί να "δώσουν" τον αγώνα. Οι Ουκρανοί όμως πήραν το θέμα εθνικά και κατατρόπωσαν τους Γερμανούς. Το αποτέλεσμα ήταν οι δυνάμεις κατοχής να εκτελέσουν και τους 11 παίκτες της Δυναμό, έναν προς έναν, ενώ φορούσαν ακόμη τις φανέλες της ομάδας τους".

    Παράλληλα, αρκετοί θεωρούν ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί "όπιο του λαού". Με λίγα λόγια, είναι θέαμα που απευθύνεται στις πλατιές λαϊκές μάζες. Οι Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ και Τζορτζ Όργουελ το απεχθάνονταν. Μάλιστα, ο δεύτερος υποστήριζε ότι είναι μια υπόθεση που υποβαθμίζει το κύρος της βρετανικής ηθικής. 

    Εξάλλου, στον Αργεντινό ποιητή Χόρχε Λουίς Μπόρχες αποδίδεται η φράση «το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλές γιατί η ηλιθιότητα είναι δημοφιλής». 

    Παναγιώτης Κουμάνταρος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 95


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.