Οι σεφ της νεολιθικής Ευρώπης τα προτιμούσαν πικάντικα

Δημοσίευση: 23.08.2013, 13:52

Πριν από σχεδόν 7.000 χρόνια, όταν η ευρωπαϊκή κουζίνα μεταμορφωνόταν χάρη στην επανάσταση της γεωργίας, ένας νεολιθικός σεφ της Βόρειας Ευρώπης μαγείρεψε ψαρόσουπα με σκορδομουστάρδα...
Η αλλιάρια η έμμισχος,ή «σκορδομουστάρδα», φαίνεται ότι ταιριάζει με μπακαλιάρο και όστρακα

...τα υπολείμματα που βρέθηκαν στην κατσαρόλα είναι η αρχαιότερη ένδειξη για τη χρήση μπαχαρικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Προηγούμενες μελέτες για τη νεολιθική κουζίνα είχαν αναζητήσει ίχνη τροφών που περιέχουν άμυλο, όπως για παράδειγμα σιτηρά και λαχανικά. Οι έρευνες έδωσαν ενδείξεις για τη χρήση «πικάντικων» τροφών όπως το κρεμμύδι, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχαν στοιχεία για μπαχαρικά, δηλαδή υλικά χωρίς σημαντική θρεπτική αξία.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης εξέτασαν πήλινα μαγειρικά σκεύη από τη Δανία και τη Γερμανία, τα οποία χρονολογούνται κατά τη μετάβαση από τη Μεσολιθική στη Νεολιθική Εποχή, πριν από περίπου 7.000 χρόνια, όταν οι Ευρωπαίοι εγκατέλειπαν τη ζωή του κυνηγού-τροφοσυλλέκτη για χάρη της γεωργίας.

Τα πήλινα σκεύη διαπιστώθηκε ότι έφεραν στον πυθμένα τους «φυτόλιθους» -αποθέσεις πυριτίου που συγκεντρώνονται ανάμεσα στα κύτταρα ορισμένων φυτών. Δεδομένου ότι το σχήμα των φυτόλιθων είναι διαφορετικό σε κάθε φυτό, οι ερευνητές μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν την προέλευσή τους: προέρχονταν από την αλλιάρια την έμμισχο (Alliaria petiolata), ένα χόρτο που ονομάζεται στα αγγλικά «σκορδομουστάρδα», καθώς ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας και αναδίνει άρωμα σκόρδου (το είδος απαντάται μάλιστα και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας χωρίς όμως να χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό).

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα συστατικά του μενού, οι έρευνες αποκάλυψαν θραύσματα οστράκων, κόκαλα μπακαλιάρου και χοιρινού.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, η Δρ Χέιλι Σάουλ, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης, μαγείρεψε μερικά πειραματικά πιάτα για να αναπαραστήσει τη νεολιθική γεύση.

«Όλα τρώγονταν με ευχαρίστηση» λέει η ίδια. Όπως φαίνεται, οι πρόγονοί μας ήξεραν από καλή γεύση.

πηγή:in.gr

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 172


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.