Έντονος προβληματισμός στην εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων Νάξου

Δημοσίευση: 30.01.2011, 19:16
Τελευταία Ενημέρωση: 31.01.2011, 01:29

Αφορμή για προβληματισμό και ανάπτυξη θέσεων, όχι μόνο από τους διοργανωτές, αλλά και από τους συμμετέχοντες, αποτέλεσε η εκδήλωση της Τοπικής Κίνησης Νάξου των Οικολόγων Πράσινων, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, που συνδυάστηκε με συνέντευξη τύπου του επικεφαλής του "Οικολογικού Άνεμου" και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Νίκου Χρυσόγελου. Αν και ο κ. Χρυσόγελος, ανέπτυξε τις θέσεις της περιφερειακής παράταξης για το ρόλο και τις πολιτικές που πρέπει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε κυρίως στο φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εξ’ άλλου, για το συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ άλλων, η Τοπική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων,συναντήθηκε προ ημερών με το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, υπέβαλε τις προτάσεις της και ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά σε επόμενη συνεδρίαση και το δημοτικό συμβούλιο Νάξου.



Στην εκδήλωση, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρέστησαν, ο αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Πολυκρέτης, η επικεφαλής των "Πολιτών για τα νησιά μας" και Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Θέκλα Κίζη, ο πρόεδρος του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου, Μάκης Συμεώνογλου, ο αντιπρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, Μιχάλης Μαστρογιαννόπουλος, φίλοι και μέλη των Οικολόγων Πράσινων.

 

Εκτός όμως από την επικέντρωση της συζήτησης σε θέματα που σχετίζονται με την οικολογία και το περιβάλλον, όπως ήταν αναμενόμενο, αξίζει να επισημανθεί, ότι και τα δωράκια που πρόσφεραν οι διοργανωτές προς όλους, γλαστράκια με πράσινα φυτά και βαζάκια με μαρμελάδα, ήταν σχετικά με την αντίληψη που έχουν γενικότερα και έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από όλους.

 


Η Naxos News, δημοσιεύει αναλυτικά την πρόταση της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων, που παρουσίασε συνοπτικά στην εκδήλωση της Κυριακής ο Συντονιστής, Στέλιος Ευρυπιώτης και έδωσε, μεταξύ άλλων, την αφορμή για τη συζήτηση που ακολούθησε. Σημειώνεται, ότι το θέμα θα αναπτυχθεί αναλυτικά, όπως επισήμανε η υποψήφια χωρική αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Χριστίνα Ευθυμιάτου, στην ημερίδα που προγραμματίζεται να γίνει το επόμενο διάστημα.


Η πρόταση που κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή στο δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις 25 Ιανουαρίου 2011:

Διαχείριση απορριμμάτων
 
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σημερινού σπάταλου ανθρώπου, καθώς τα απορρίμματα διογκώνονται με ταχείς ρυθμούς και απειλούν άμεσα την υγεία του και το περιβάλλον.
Για τη διαχείρισή τους εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι.  
Ως γνωστόν, οι ΧΑΔΑ (που είναι δυστυχώς η κυρίαρχη μέθοδος ακόμη στην πατρίδα μας) έχουν χαρακτηριστεί ως μια επικίνδυνη για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία διαχείριση, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών όρισαν με κοινή υπουργική απόφαση την 16η Ιουλίου 2010 ως τελευταία ημέρα για το κλείσιμο όλων αυτών των χωματερών στην Ελλάδα και την αποκατάσταση της περιοχής τους. 
 
Η κατάσταση στη Νάξο :  
Σύντομη περιγραφή και μικρή ιστορική αναδρομή:
 
Αυτή τη στιγμή στο νησί λειτουργεί μια μόνο Χωματερή, εκείνη της Χώρας, και πλέον θα δέχεται τεράστιους όγκους απορριμμάτων κάθε χρόνο από όλη τη Νάξο. Πρόκειται για ένα υπερ-κορεσμένο παράκτιο χώρο, τόσο μάλιστα που πολλά από τα απορρίμματα   να πέφτουν στη θάλασσα. Ο κίνδυνος να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 34.000 Ευρώ την ημέρα.από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι πλέον υπαρκτός. 
Πριν από δύο περίπου χρόνια ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες, η εφαρμογή ενός προγράμματος  ανακύκλωσης, όμως εξαιρετικά πρόχειρου και αναποτελεσματικού. Το πρόγραμμα χαρακτηρίστηκε ως «πιλοτικό», αλλά παρόλα αυτά η διάρκεια της σύμβασης ήταν 6ετής. Διέθετε υποτυπώδεις τεχνικές και μηχανολογικές υποδομές, ελάχιστους κάδους και  για την εφαρμογή του δεν προηγήθηκε συστηματική ενημέρωση του κοινού για ισχυρή διαλογή στην πηγή (ούτε υπήρξε συνέχεια σε οποιαδήποτε  ενημέρωση). 
Στο μεταξύ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων είχε εκπονήσει διάφορες μελέτες, από τις αρχές της 10ετίας του 2000, με τελική κατάληξη την επιλογή πρoγράμματος κατασκευής ΧΥΤΑ στην περιοχή «Ξύδη», αλλά οι κοινωνικές αντιδράσεις και η αδράνεια των τοπικών αρχών, το καταδίκασαν να αναζητεί ακόμη και σήμερα τη  χωροθέτησή του.  Επιπλέον, να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο και να κλείσουμε την ιστορική αναδρομή, όσον αφορά στο θέμα της προαναφερθείσας Ανακύκλωσης, ότι ανακύκλωση πραγματοποιήθηκε μετά από χρόνια αδράνειας των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών και κακής διαχείρισης, παρ’ ότι υπήρξαν, σε τοπικό επίπεδο, πρωτοβουλίες και δυνατότητες να έχει ξεκινήσει η Ολοκληρωμένη Διαχείριση του προβλήματος εδώ και πολλά χρόνια.
 
Τι μπορεί και πρέπει να γίνει :  
 
Διαμόρφωση, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, ενός “Ολοκληρωμένου Σχεδίου Εναλλακτικής Διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο μηδενικά απόβλητα μέχρι το 2020”, στo νησί, με χρονοδιάγραμμα, εργαλεία εφαρμογής και συγκεκριμένους ποσοτικούς, δεσμευτικούς στόχους. Βασικοί άξονες ενός τέτοιου σχεδίου θα είναι: 
 
Α) Ίδρυση  Δημοτικής Επιχείρησης  Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης και  Κομποστοποίησης , σύμφωνα με τους όρους του Καλλικράτη, και άμεση διακοπή της υφιστάμενης σύμβασης ανακύκλωσης. Σύναψη νέας σύμβασης Ολοκληρωμένης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης απορριμμάτων συσκευασίας, με τον εξουσιοδοτημένο και αναγνωρισμένο φορέα – Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, με βάση τον νόμο 2939/2001 (Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Αξιοποίησης).  Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και με διαλογή στη πηγή χαρτιού, πλαστικών και υπόλοιπων υλικών συσκευασίας (όπως υλοποιείται στα νησιά Σύρο, Πάρο και Σίφνο) 
Χωριστά πρέπει να συλλέγονται και τα οργανικά υλικά, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή μείωση του όγκου των απορριμμάτων. 
Μία τέτοια  Επιχείρηση θα πρέπει να οργανώσει επίσης: (σε συνεργασία με αντίστοιχα εξουσιοδοτημένους φορείς – Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης που έχουν την ευθύνη εναλλακτικής διαχείρισης διαφόρων προϊόντων με βάση τον νόμο 2939/2001): για Προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης για ελαστικά, ορυκτέλαια και συσκευασίες τους, μπαταρίες,  συσσωρευτές, τα παροπλισμένα αυτοκίνητα που ‘κοσμούν’ τους καλύτερους ελεύθερους χώρους μας, καθώς και τα άλλα άχρηστα μηχανικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία.   
Πρέπει επίσης να εξεταστεί πως θα εφαρμοστεί στη Νάξο η υποχρέωση ανακύκλωσης και αξιοποίησης των αποβλήτων από κατεδαφίσεις, οικοδομές και εκσκαφές, τα άχρηστα οικοδομικά υλικά (μπάζα) που κατακλύζουν επικίνδυνα τους δρόμους του νερού, 
 
Β) Δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας ή και περισσότερων μικρότερων εγκαταστάσεων στα χωριά και στα μικρά νησιά για κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων (αποφάγια και κλαδέματα), ύστερα από μελέτη - αδειοδότηση και ανάπτυξη κατάλληλου δικτύου συλλογής και μεταφοράς των υλικών. Το παραγόμενο προϊόν (κομπόστ) αν τα οργανικά υλικά μαζεύονται χωριστά είναι εκλεκτό έδαφο- βελτιωτικό, εμπορεύσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες, στην επιχωμάτωση των ΧΥΤΑ (στη Νάξο ή και να πωληθεί για ίδια χρήση σε άλλους ΧΥΤΑ), τις αποκαταστάσεις κατεστραμμένων χώρων κ.α
 
Γ) Ταυτόχρονα  για το οριστικό κλείσιμο της  χωματερής (ΧΑΔΑ) της Χώρας και για να  αποκατασταθεί περιβαλλοντικά και οικολογικά, η ευρύτερη περιοχή, προτείνουμε:
 
(α)  να διερευνηθεί η περίπτωση της προοπτικής  επείγουσας μεταφοράς, μεγάλου μέρους των υπαρχόντων απορριμμάτων, σε 1 ή 2 αποστολές προς την Αττική, ώστε, κατ’ αρχήν να μειωθεί ο τεράστιος όγκος (ο οποίος είναι πολύ δύσκολα επεξεργάσιμος, όπως έχει), και σε συνδυασμό με την ανωτέρω κίνηση, 
 
(β) να κινηθεί ο Δήμος προς την απόκτηση ή ενοικίαση Μηχανήματος Διαλογής και Τεμαχισμού, ώστε μέσα από αυτή την επεξεργασία, εξυγίανση,  ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, επεξεργασία των οργανικών υλικών που δεν έχουν αποδομηθεί λόγω των συνθηκών που επικρατούν μέσα σε ένα σκουπιδότοπο, να μειωθεί περισσότερο ο όγκος που θα έχει απομείνει. (γ) Στη συνέχεια, τα υπολείμματα να συγκεντρωθούν σε προκαθορισμένο τμήμα του υπάρχοντος ΧΑΔΑ και να ταφούν Υγειονομικά. Το δε υπόλοιπο τμήμα να αποκατασταθεί και να υποστηριχθεί  Στατικά. 
(γ) Ο χώρος όπου θα γίνει η υγειονομική ταφή των τεμαχισμένων υπολειμμάτων, να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για τον τεμαχισμό και την απόθεση των νέων απορριμμάτων, με την ίδια μέθοδο, μέχρι την τελική επεξεργασία  προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα!
(δ) Δημοσιοποίηση, συμπλήρωση ή και επικαιροποίηση της υφιστάμενης μελέτης ΧΥΤΑ (;)  για τη λειτουργία του χώρου ως Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) (;) , όπου θα αποθέτονται τα μη αξιοποιήσιμα απορρίμματα (υπολείμματα) που εκτιμώνται περίπου στο 25% του συνολικού όγκου τους.
 
Δ) Παράλληλα με τις ανωτέρω δράσεις, προτείνουμε την άμεση εφαρμογή προγράμματος, με πρωτοβουλία του Δήμου ή και άλλων φορέων που μπορούν να συνδράμουν σε αυτό, Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης οργανικών υπολυμάτων, με παροχή κατάλληλων ειδικών κάδων προς τους δημότες, ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να μειωθεί σημαντικά ο όγκος των οργανικών αποβλήτων που θα προωθούνται προς τον ΧΑΔΑ, έως την εξεύρεση της οριστικής λύσης, αλλά και αργότερα όταν θα εφαρμόζεται ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.  Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης και τα ξενοδοχεία, που συνήθως είναι οι «μεγαλύτεροι καταναλωτές», ειδικά κατά τη διάρκεια της Τουριστικής περιόδου.
(για το θέμα αυτό μπορούν να αναζητηθούν πληροφορίες από αντίστοιχα προγράμματα, όπως στον Δήμο Καλαμαριάς και τον Δήμο Ελευσίνας).
 
 
Ε) Εκστρατεία διαρκούς και συστηματικής ενημέρωσης των δημοτών, ώστε να συναινέσουν και να συνεργαστούν για την ευρύτερη εφαρμογή, ενός τέτοιου προγράμματος, αφού κατανοήσουν την αναγκαιότητά του.  Κρίσιμο σημείο θεωρείται η κατανόηση από τη μεριά του δημότη της σημασίας και των ωφελημάτων που θα προκύψουν από την επιτυχία αυτού του προγράμματος. 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Νάξου σχεδιάζουν να συμβάλλουν με: 
- Οργάνωση ημερίδας με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων , στη Χώρα της Νάξου στις αρχές Μαρτίου, στην οποία θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες, αλλά θα γίνει και προσπάθεια για πλατύτερη  ενημέρωση του κοινού όσον αφορά την αμεσότητα  του ζητήματος.
 
 
ΣΤ) Άμεση Περισυλλογή και Ανακύκλωση εγκαταλειμμένων Οχημάτων από όλη τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.
 
Στα πλαίσια της Ανακύκλωσης και της καθαριότητας, θα ήταν χρήσιμο ο Δήμος να προωθήσει την περισυλλογή και ανακύκλωση όλων των εγκαταλελειμμένων οχημάτων στη Νάξο και τα μικρά νησιά, πριν από την αρχή της νέας τουριστικής σαιζόν.  Τα εγκαταλειμμένα αυτά οχήματα, όχι μόνο αποτελούν οπτική όχληση στα πιο απίθανα σημεία των νησιών μας, αλλά επίσης αποτελούν περιβαλλοντικό κίνδυνο και μόλυνση.
 
Μέλη της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Νάξου μάλιστα, έχουν ήδη ερευνήσει το θέμα  για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η περισυλλογή και μάλιστα υπάρχει και χαρτογράφηση σημείων όπου βρίσκονται τέτοια εγκαταλειμμένα οχήματα στην περιοχή της Χώρας Νάξου. Όλη η Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων Νάξου είναι διατεθειμένη να κινηθεί προς την κατεύθυνση της χαρτογράφησης και στο υπόλοιπο νησί και να έρθει σε συνεννόηση για τον ίδιο σκοπό με άτομα που έχουν οικολογικά ενδιαφέροντα και στα μικρά νησιά. 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 161


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.