Πυρά προς πάσα κατεύθυνση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Δημοσίευση: 25.05.2013, 20:07

Σκληρή γλώσσα για πρώην «συντρόφους» του χρησιμοποίησε ο Ευ.Βενιζέλος μιλώντας το Σάββατο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της ομιλίας του (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

 Ζήτησε σεβασμό από όλους προς την παράταξη που τους ανέδειξε, «άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο». Επίσης, αναρωτήθηκε πώς μπορεί κάποιο πρώην στέλεχος να απαλλαγεί από τις ιστορικές ευθύνες του, ιδρύοντας κόμμα ή δεξαμενή σκέψης. Ακομη σημείωσε: «Δεν θα σηκώσουμε το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου». Κριτική και προς ΝΔ και ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στα ενδοπαραταξιακά ζητήματα, τονίζοντας ότι η αίσθηση ιστορικής συνέπειας και ευθύνης που επιδεικνύει το ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Τόνισε ότι δύο προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα είναι η «ασέβεια» και ο «παρασιτισμός» και πως κάποιοι αξιοποίησαν το θέμα των οικονομικών του κόμματος για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε στο «μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον» που επιδεικνύεται για τα οικονομικά του κόμματος «ως εάν να μην υπάρχουν άλλα κόμματα με τα ίδια ή μεγαλύτερα προβλήματα» και προκάλεσε όλα τα κόμματα να παραγγείλουν τον έλεγχο των οικονομικών τους «και μετά να πιάνουν στο στόμα τους το ΠΑΣΟΚ». Τόνισε, δε, ότι το πρόβλημα των κομμάτων δεν είναι τα έσοδα, αλλά οι εκλογικές και λειτουργικές δαπάνες, λογική που θα διέπει και τη σχετική πρόταση του κόμματος.

«Άλλοι με εμβρυουλκό, άλλοι με αλεξίπτωτο»

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς εξανεμίζονται οι προσπάθειες επανεκκίνησής του κόμματος και έκανε λόγο για «εύθραυστη» ψυχολογία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με «τρία παραπολιτικά και τρεις παραδημοσιογράφους» μπορεί να βρεθεί σε πανικό.

Εξαπέλυσε βολές εναντίον παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιούνται, θέτοντας το ερώτημα πώς απαλλάσσεται κάποιος από τις ιστορικές ευθύνες του, όταν έχει διαδρομή πολλών χρόνων. Έκανε λόγο για «νεοδιορισμένους νεοσσούς», δείχνοντας εμμέσως την κ. Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι δεν την εκφράζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Βάζοντας στο «κάδρο» εμμέσως πλην σαφώς και τον Ανδρέα Λοβέρδο, αναρωτήθηκε εάν η ίδρυση ενός κόμματος ή μιας δεξαμενής σκέψης, απαλλάσσει τα παλαιά στελέχη από τις ιστορικές ευθύνες τους.

Είπε ακόμη ότι παλαιά στελέχη τροφοδοτούν σενάρια περί ευρωπαϊκού κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και αναδεικνύουν τη ΔΗΜΑΡ ως κεντρικό πόλο της κεντροαριστεράς. Κάλεσε τα στελέχη αυτά να επιδείξουν συστολή και αυτογνωσία και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει το «μουτζούρη» της παράταξης «για να το παίζουν κάποιοι μάγκες». Ζήτησε, δε, σεβασμό εκ μέρους τους προς την παράταξη που τους ανέδειξε, «άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο».

Σημείωσε ότι «δεν θα σηκώσουμε το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου».

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών ζήτησε να υπάρχει ενότητα λόγου και δράσης και τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει». Ζήτησε, επίσης, από τα μέλη της ΚΠΕ να μπουν μπροστά και να κινητοποιήσουν το στελεχικό δυναμικό και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η αλήθεια θα κατισχύσει»

Συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στα προβλήματα της διακυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα, θα θέσει θέμα «συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων», καθώς επίσης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. 

Εξέφρασε την άποψη ότι πολλά από τα προβλήματα προκύπτουν από την ύπαρξη του «νόθου» διπόλου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως είπε, τροφοδοτείται και από το ισχύον εκλογικό σύστημα, θέτοντας εκ νέου θέμα αλλαγής του. Είπε ακόμα ότι πίσω από αυτό το δίπολο συγκαλύπτεται και η Χρυσή Αυγή ως «αντιμνημονιακή» δύναμη. Επιπλέον, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι ορισμένα από αυτά «παίζουν ύπουλο παιχνίδι υποστήριξης της Χρυσής Αυγής».

Σημείωσε, δε, ότι η επιτυχία της κυβέρνησης μπορεί να διασφαλιστεί εάν εφαρμοστούν αυτά τα οποία λέει το κόμμα και επισήμανε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

«Δεν ανεχόμαστε μια ανιστόρητη, κουτοπόνηρη και άδικη κατανομή του κόστους και του οφέλους σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και της χώρας» είπε αφήνοντας αιχμές για τη στάση που είχαν τηρήσει ΝΔ και ΔΗΜΑΡ επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του Λουκά Παπαδήμου.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα πηγαίνει καλά τώρα, ενώ δεν πήγαινε καλά την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπαδήμου, και πολύ περισσότερο ότι δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτός που, όπως ανέφερε, σήκωσε το αντιμνημονιακό λάβαρο και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, καθώς επίσης και εκείνος που καταψήφισε τον Φεβρουάριο του 2012 το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Σημείωσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο, που λόγω του βάρους που σήκωσε, δικαιούται να πει σήμερα «όχι» σε άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

«Συνεργαζόμαστε, δεν ταυτιζόμαστε με την ΝΔ»

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη λειτουργία των δύο άλλων εταίρων εντός της τρικομματικής κυβέρνησης. Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι νομίζει πως η κυβέρνηση αυτή είναι μια δική της μονοκομματική κυβέρνηση». Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας αποφεύγοντας τα βάρη των δύσκολων αποφάσεων». «Αυτά» τόνισε «έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Σημείωσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ, αλλά δεν ταυτίζεται μαζί της ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, ούτε αξιακά, ούτε αισθητικά, ούτε ιστορικά.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι συγκροτημένες, υπεύθυνες, τεκμηριωμένες προτάσεις μας προκαλούν πολύ συχνά ενόχληση κυρίως στη ΝΔ», κάτι που «έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και μια λίγο παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεών μας μέσα από την καθυστέρηση». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στα θέματα της ανεργίας, επιρρίπτοντας ευθύνης εμμέσως στον υπουργό Εργασίας για τη διαρροή περί απόρριψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου για την ανάσχεση της ανεργίας, όταν την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να το στηρίξει, αρκεί να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ακόμα επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε τη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, θέμα το οποίο αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως πρόωρο, ενώ τώρα λέγεται ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέπουν. Με παρόμοιο τρόπο, είπε, αντιμετωπίστηκε και το θέμα του «χαρατσιού» και η αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας.

«Υπάρχει δύναμη πυρός»

Παρ' όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια δύναμη πυρός επικοινωνιακής και πολιτικής στήριξης» για αυτό, δύναμη η οποία «δεν υπήρχε όταν ήμασταν κυβέρνηση, ή την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον Ιούνιο του 2011 έως Φεβρουάριο 2012».

Αναφερθείς στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτη δημόσια διαφωνία» σχετικά με την πορεία του νομοσχεδίου, υποστήριξε ότι «η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργεί κακή εικόνα που αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της», ενώ τόνισε ότι εξαιτίας της «πολύμηνης καθυστέρησης», το ΠΑΣΟΚ «αναγκάστηκε» να καταθέσει την πρόταση νόμου για να καλύψει το κενό και να πιέσει την κυβέρνηση.

Αναφερθείς στη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτες, αλαζονικές τοποθετήσεις που προκαταλαμβάνουν τη Βουλή». Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τον ισχυρισμό πως αρκεί η υφιστάμενη νομοθεσία και ζήτησε την ενεργοποίηση θεσμών, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ.

Η δευτερολογία Βενιζέλου

 

«Η συνεδρίαση της ΚΠΕ έστειλε πολλά μηνύματα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση του Οργάνου, απευθύνθηκε προς την ελληνική κοινωνία αλλά και προς τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε την εικόνα που δημιουργείται για τους κυβερνητικούς του εταίρους, την οποία όπως είπε δημιουργούν εκείνοι που «παίζουν επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια» στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ειδικότερα ανέφερε για τον κ. Σαμαρά ότι δημιουργείται η εικόνα του «πανίσχυρου πρωθυπουργού που καθαρίζει τα πάντα στο πέρασμά του, ενώ πριν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά». Για τον κ. Κουβέλη, είπε, η εικόνα που δημιουργείται είναι εκείνη του «συμπαθούς εταίρου που απολαμβάνει γενική ασυλία», ενώ χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «ιστορικό θύμα που κουβαλάει όλο το βάρος».

Όλο αυτό, πρόσθεσε, είναι άδικο, αφελές και επικίνδυνο και αναπαράγεται με μανία από επικοινωνιακά κέντρα. Αλλά όσοι το κάνουν, πρόσθεσε, υπονομεύουν τη δική τους υπόσταση.

Τόνισε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να πετύχει η κυβέρνηση, κάτι που θα σημάνει και την επιτυχία της χώρας και πρόσθεσε ότι υπάρχει προοπτική της γεωμετρικής αποκλιμάκωσης των βαρών αν η οικονομία πάει καλά. Όμως, όπως τόνισε, δεν θα βρούμε το μέλλον μας ως χώρα στη μείωση του κόστους εργασίας, αλλά μέσα από την ποιότητα, την καινοτομία κ.ά.

Αναφέρθηκε ακόμη στα προτάγματα της χώρας και της κυβέρνησης και τόνισε ότι η μάχη κατά της Χρυσής Αυγής δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, διότι είναι «αξιακό πρόταγμα της κοινωνίας».

«Μηνύματα έστειλε η ΚΠΕ και στο εσωτερικό της παράταξης, στην ευρεία της έννοια» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Είπε ότι «θέσαμε τα ακραία όρια των προσωπικών συμπεριφορών», πρόσθεσε ότι ο παραγοντισμός δυστυχώς ενθαρρύνεται από το δημόσιο βίο, αλλά είναι κατανοητός, υπογράμμισε όμως ότι ο τυχοδιωκτισμός δεν συγχωρείται με τίποτα. Επικρίνοντας τη στάση πολλών πρώην, αλλά και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το μήνυμα της ΚΠΕ προς αυτούς είναι «τέρμα στις πόζες, όχι άλλες πόζες».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε μια προσωπική αναφορά, λέγοντας ότι το 2007 το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να είχε διασπαστεί, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα, είπε, το ΠΑΣΟΚ ανέκτησε τη δύναμή του και ανέδειξε πρωθυπουργό. Ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε να διασφαλίσει εαυτόν και να εμφανιστεί εκ των υστέρων να δώσει λύση στην κρίση που θα ανέκυπτε μετά τη διάσπαση, αλλά δεν επέλεξε κάτι τέτοιο. Τόνισε δε ότι δεν βλάπτει λίγος σεβασμός προς τα ιστορικά συμβάντα.

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε και στα οικονομικά των κομμάτων τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα καλέσει ΝΔ και ΔΗΜΑΡ να συμφωνήσουν στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και ότι εάν αυτό απορριφθεί, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει το θέμα μόνο του.

πηγή:in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 170


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.