Νέες συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου

Δημοσίευση: 05.08.2010, 00:25
Τελευταία Ενημέρωση: 05.08.2010, 00:32

Νέες συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου αποφασίστηκαν στη διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, με θέμα τη σύσταση, κατάργηση και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου των οποίων το κόστος λειτουργίας δεν αντιστοιχεί με το προσφερόμενο έργο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης.

 Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Πάγκαλου, αποφασίστηκε η συγχώνευση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) με την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Τ.Α.) σε μία ενιαία σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.Α.).

 
   Ακόμη, αποφασίστηκε η υπαγωγή της μονάδας Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
 
   Επιπλέον, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε τη συγχώνευση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. με τις Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), καθώς επίσης και τη συγχώνευση, ενοποίηση και αναδιοργάνωση των φορέων: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική-Πληροφορική Α.Ε., Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. σε έναν ενιαίο και σύγχρονο Εθνικό Οργανισμό Εργασίας. (Ε.Ο.Ε).
 
   Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την Επωνυμία "Υποδομές, Μεταφορες και Δίκτυα Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε."
 
   Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν "για λόγους καλύτερου συντονισμού και αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής".
 
   Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν: ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, κ. Λύτρας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Στεφάνου, ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης κ. Γεωργαράκης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης κα. Μπεργελέ, ο Ειδικός Γραμματέας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Γκρίντζαλης, ο Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Χριστοδουλάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Ναυτιλίας κ. Μαρκόπουλος.
 
   Επιπλέον, συμμετείχαν: ο Σύμβουλος του Υπουργού Εργασίας κ. Σιμιτός, ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων κ. Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. κ. Παναγιωτόπουλος, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Καρούνος και ο κ. Μπούρας από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού.
 
   Συνάντηση με την τρόικα
 
    Ολοκληρώθηκε, μετά από 6 και πλέον ώρες, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο της τρόικας, που ελέγχει την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο. Οι ελεγκτές θα συντάξουν πόρισμα με τα συμπεράσματα του νέου ελέγχου, το οποίο θα αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του κλιμακίου των ελεγκτών, θα παρουσιασθούν σήμερα σε δύο συνεντεύξεις Τύπου, το πρωί από την τρόικα και το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών. 
 
    Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στο πόρισμα θα υπάρχει αναφορά για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η τρόικα θα αναμένει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η βασική δέσμευση της χώρας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν είναι έναντι του ΔΝΤ, αλλά έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς υπάρχει σχετική σύσταση από το 2008.
 
   Στο πόρισμα θα απευθύνονται συστάσεις για επιτάχυνση των κινήσεων σε συγκεκριμένους τομείς (απελευθέρωση επαγγελμάτων, ενίσχυση φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, αντιμετώπιση πληθωρισμού, κ.λπ.). Ειδική αναφορά θα γίνεται στα ελλείμματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), τα οποία επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Επίσης, ειδικό βάρος δίδουν οι ελεγκτές και στην πλήρη υλοποίηση του "Καλλικράτη", από την οποία αναμένεται απόδοση 500 εκατ. ευρώ.
 
    Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, θεωρείται δεδομένη και αναμένεται να εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου. Το μεγάλο "στοίχημα", σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι η εξασφάλιση της 3ης δόσης, που πρέπει να εκταμιευθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου. Αυτή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα υλοποιούνται έως τότε οι συστάσεις της τρόικας, αλλά και από τον νέο έλεγχο, τον Οκτώβριο, της ελληνικής οικονομίας και του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 123


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.