Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την ψήφο κατά συνείδηση

Δημοσίευση: 11.11.2012, 21:59

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκάλεσε η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαρ.Αθανασίου για «τα όρια του άρθρου 60» του Συντάγματος, που προβλέπει το δικαίωμα ψήφου κατά συνείδηση των βουλευτών.

 Με αφορμή τις διαγραφές βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη «γραμμή» του κόμματος στην ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο το άρθρο 60 έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 29 για τα οργανωμένα κόμματα.


Κατά την τοποθέτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα κεφάλαια προς αναθεώρηση. 

Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα όρια του άρθρου 60 του Συντάγματος (ορίζει ότι «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση»). Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι εκτός από το άρθρο 60 του Συντάγματος υπάρχει και το άρθρο 29 για τα οργανωμένα κόμματα. 

«Πρέπει να δούμε μέχρι πού μπορεί να πάνε, με βάση το Σύνταγμα, αυτά τα όρια της ελευθερίας», είπε ο κ. Αθανασίου και προσέθεσε ότι «δεν επιτρέπεται να ανατρέπονται αποφάσεις αντίθετες με αυτές που έχουν ληφθεί στο εσωτερικό των κομμάτων που οδηγούν και σε παραβίαση του καταστατικού τους, διότι έτσι αλλοιώνονται και οι πλειοψηφίες με βάση τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις μέσα στα κόμματα» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 29 του Συντάγματος αναφέρει: «Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πολίτες που δεν απέκτησαν ακόμη το δικαίωμα να εκλέγουν μπορούν να συμμετέχουν στα τμήματα νέων των κομμάτων».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Αθανασίου επανήλθε αργότερα, για να εξηγήσει την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι ο βουλευτής που ψηφίζει αντίθετα από την επίσημη απόφαση που έχει λάβει το κόμμα του, ουσιαστικά αίρει την ψήφο εμπιστοσύνης προς το κόμμα του.

Η τοποθέτηση αυτή δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τόνισε ότι μετά την απόπειρα κατάργησης του αυτοδιοίκητου της Βουλής τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει και την ελευθερία συνείδησης των βουλευτών. 

Η πρόθεση κατάργησης του άρθρου 60 για την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών δείχνει την πολιτική στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επισήμανε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για πρωτοφανή πράγματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια κατάργησης της ιδιότητας του βουλευτή. 

Απευθυνόμενος στον κ. Αθανασίου τόνισε: «Εσείς δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε στην ανεξαρτησία και την υπόσταση του βουλευτή. Σε λίγο θα μας πείτε ότι η κυβέρνηση θα καθορίζει την ψήφο μας»

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ατόπημα και ζήτησε να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός επί του ζητήματος.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 125


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.