Στο κόκκινο η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα μέτρα

Δημοσίευση: 06.11.2012, 23:30

Με το κοινοβουλευτικό πολιτικό θερμόμετρο να «χτυπά κόκκινο» στην Επιτροπή Οικονομικών, απορρίφθηκε από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, η ένσταση που είχε διατυπώσει η Αντιπολίτευση για την απόφαση της κυβέρνησης να εισαχθεί προς συζήτηση το τρίτο Μνημόνιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι χωρίς τη δόση είναι απαραίτητη για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

 Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει στο «παρών», ενώ το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση αλλά ζητάει από τον κ. Στουρνάρα έστω και τώρα να τροποποιήσει διατάξεις επί τα βελτίω. Η ΝΔ προειδοποιεί ότι οι αποφάσεις είναι δύσκολες αλλά αναγκαίες. 

 
Κάθετη η διαφωνία από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή δηλώνει πως αν το νομοσχέδιο δεν ερχόταν σε ένα άρθρο, ίσως σε κάποιες διατάξεις να συμφωνούσε.
 
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας, τονίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης, προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία.
 
«Εισάγεται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, διότι περιέχει διατάξεις για την εφαρμογή μνημονιακών μας υποχρεώσεων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε:
 
«Με λίγα λόγια, η άμεση εκταμίευση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Κατανοώ τις ενστάσεις που εκφράζονται για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως όλα τα υπουργεία κινούμαστε σε ένα εντελώς ασφυκτικό πλαίσιο για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει και παράκαμψη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
 
Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών κατηγορώντας τον για «μεγάλο θράσος» και χαρακτηρίζοντας την εισήγησή του «κατάπτυστη», «εισήγηση, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, που έζησε η χώρα επί χούντας και νομίζαμε ότι είχαν περάσει».
 
«Εισηγείστε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Καταργείτε το κοινοβούλιο. Κουρελιάζετε τον κανονισμό και το Σύνταγμα, προκειμένου να επιβάλετε στη χώρα μια αδίστακτη μνημονιακή χούντα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να πάτε με αυτές τις διαδικασίες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο κοινοβούλιο σε περίοδο Δημοκρατίας. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να προχωράτε σε άνομες πράξεις».
 
Τις αιτιάσεις του κ. Λαφαζάνη απέρριψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, τονίζοντας ότι η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, ως κατεπείγουσα, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.
 
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κάλεσε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την ουσία των απόψεών τους, να δείξουν ότι λειτουργούν συντεταγμένα.
 
Όπως είπε, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος, πέραν από τους διαδηλωτές που διεκδικούν τα δικαιώματά τους υπάρχουν και αυτοί που δυσφημούν και λαϊκίζουν σε βάρος της χώρας.
 
«Ακραίες εκφράσεις, όπως ανομία ή μνημονιακή δημοκρατία, κάθε άλλο παρά βοηθούν. Χωρίς να υπάρχει εναλλακτική πρόταση δεν μπορούμε να αδρανήσουμε. Οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς, σημείωσε ότι κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες, που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
 
«Καταλύετε τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Και δεν θα ισχύσουν αύριο ως άλλοθι ότι δεν διάβασαν το πολυνομοσχέδιο που οδηγεί στην αλλοίωση της Δημοκρατίας. Είναι ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που θα το βρουν μπροστά τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο που έχει δυναμιτίσει τη χώρα» κατέληξε ο κ. Μαριάς.
 
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, έκανε λόγο για επαίσχυντα άρθρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μελετηθεί το νομοσχέδιο και έτσι δεν δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει το κόμμα του και ορισμένα άρθρα που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, έκανε λόγο για υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να διατηρήσει την πολιτική του κουλτούρα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του, με όλες τις ενστάσεις που έχει εκφράσει επί του πολυνομοσχεδίου, όπως τα εργασιακά, προσχωρεί στη διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογράμμισε ότι έχει εξαντληθεί το ελληνικό λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο «νεκροθάφτης» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα».
 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπέζας, σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα της συμπολίτευσης υποστήριζαν τη διαδικασία του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου, αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
Για αρκετή ώρα υπήρχαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Μπέζα, που επέμενε ότι η ονομαστική φανερή ψηφοφορία ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.
 
«Η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει πολύ αυστηρά» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
 
«Εγκαινιάσατε νέο τρόπο διαδικασίας της ψηφοφορίας δια την εις άτοπον απαγωγή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν.Μαριάς.
 
Παρέμβαση Βρούτση
 
Όποιος δει ψύχραιμα το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις για να σταθεί στα εργασιακά και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας τη θέση της ΔΗΜΑΡ για ψήφο «παρών».
«Αν δεν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα μιλάμε την επόμενη ημέρα για εργασιακά θέματα διότι δεν θα υπάρχει δουλειά» συνέχισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι οι διατάξεις που περιελήφθησαν είναι «ουρά» από το προηγούμενο Μνημόνιο.
 
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο υπουργός υποστήριξε ότι με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η παραμονή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μέχρι το 2016 και ότι στην ουσία θα αποτελέσει δίχτυ ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. Για την ίδια περίοδο είναι βέβαιο ότι δεν θα θιγεί το 40ωρο.
Τέλος, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ο υπουργός είπε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, μπορεί να συμφωνούν σε επιπλέον αυξήσεις.
 
Οι εισηγήσεις των κομμάτων
 
«Κανείς βουλευτής της ΝΔ δεν θα ψηφίσει με χαρά τα δημοσιονομικά μέτρα. Όμως εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει αλλά αυτό που πρέπει» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Ο βουλευτής παρατήρησε ότι «πολλά από αυτά που προβλέπει σήμερα το νομοσχέδιο. θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από την ένταξη της χώρας μας στο ευρώ», διότι ένας παράγοντας της κρίσης είναι και το ότι «μπήκαμε στο ευρώ χωρίς να είμαστε τόσο όσο θα έπρεπε προετοιμασμένοι». «Για να απαλλαγούμε από τον δανεισμό, ο μοναδικός τρόπος είναι να ψηφίσουμε τα μέτρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και ζήτησε να σταματήσουν οι ανέξοδοι λαϊκισμοί.
 
«Μας εξευτελίζετε και μόνο που μας ζητάτε μέσα σε λίγες ώρες να διαβάσουμε και να συζητήσουμε 800 σελίδες νομοσχεδίου» παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της φιλελευθεροποίησης του προϊόντος των αγορών και της εργασίας. Παράλληλα προέβλεψε ότι οι «απορρυθμίσεις» θα οδηγήσουν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση και κρίση. «Είσαστε εναντίον του κόσμου της εργασίας, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και συνεχίζετε μια οικονομική πολιτική που θα κατεδαφίσει το κοινωνικό κράτος και θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση σε 3 ή 6 ή 7 μήνες» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πολίτης να είναι ευτυχής να ψηφίσει τέτοια μέτρα;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης που υπογράμμισε όμως ότι ο υπουργός πρέπει να δεχθεί να τροποποιήσει διατάξεις στην κατεύθυνση του να προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, να μην θιγούν οι συντάξεις των ατόμων με καθολική αναπηρία, να ισχύσουν τα μέτρα για το ΕΚΑΣ μόνο για τους νέους συνταξιούχους, και να μην κοπεί το δώρο για τον ΟΓΑ. Ο κ. Μανιάτης κάλεσε επίσης τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει το συνυποσχετικό με τους εφοπλιστές, που έχει περιλάβει στο νομοσχέδιο ή να το αναδιατυπώσει ώστε να πειστούν οι βουλευτές.
 
Την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση τον λαό, διατύπωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος. «Τα μέτρα μας καταδικάζουν σε μεγαλύτερη ανεργία και δεν θα είναι τα τελευταία. Ότι συνέβη τα προηγούμενα τρία χρόνια θα συμβεί και τώρα», είπε ο κ. Μαρκόπουλος και προέβλεψε ότι δεν θα βγαίνουν τα νούμερα του νέου προϋπολογισμού αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα πριν το τέλος του 2013. 
 
«Αντί στην περίοδο της κρίσης να προστατευθεί ο εργαζόμενος, εσείς παίρνετε ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό» σχολίασε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος εκτιμώντας ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί και ότι το χρέος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν τελειώσουν τα μέτρα. «Λειτουργείτε στην πεπατημένη που σας ορίζουν οι ινστρούχτορες των διαφόρων λεσχών» είπε ο κ. Παναγιώταρος.
 
«Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε να μην αποδυναμωθούν άλλο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είχαμε καταστήσει σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει τα εργασιακά» δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη για τη ψήφο «παρών» που θα δώσει το κόμμα της και επέμεινε ότι «η εξαίρεση από το νομοσχέδιο των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση αλλά θα έδειχνε ότι η ελληνική πολιτεία απαιτεί αφού παίρνει σκληρές αποφάσεις να μην αποσαθρωθούν άλλο τα εργασιακά δικαιώματα». 
 
Το νομοσχέδιο έρχεται να εξυπηρετήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα γίνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Χτυπάτε με τσεκούρι τις συντάξεις, τα δώρα, τους μισθούς. Τσακίζετε τους αγρότες, μειώνετε τις συντάξεις του ΟΓΑ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλοντας ότι με τις «διευκολύνσεις που παρέχονται για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση συμπαρασύρει τους μισθούς στην κατακρήμνιση». Πρέπει ο λαός να αντιπαρατεθεί σε αυτή τη στρατηγική που μειώνει την τιμή της εργασιακής δύναμης και καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.
 
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 121


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.