Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο είχε ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση: 23.10.2012, 19:44
Τελευταία Ενημέρωση: 23.10.2012, 20:28

Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση είχε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, κατά την οποία δόθηκε η εντύπωση εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα των εργασιακών.
(Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Λίγο αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μία λιτή δήλωση σύμφωνα με την οποία «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται υπό σκληρές συνθήκες», ζητώντας «τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως είναι αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίξει το εργασιακό κι έστειλε αυστηρό μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, αλλά πολιτικό και κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία, σε επίπεδο κορυφής, για συνολική λύση.
 
Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι οι αξιώσεις της τρόικα στα εργασιακά είναι «απαράδεκτες» και τον βρίσκουν αντίθετο και αντίπαλο. Όπως είπε, ο ίδιος και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχτούν ή να ψηφίσουν τα μέτρα που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών. «Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των άλλων μέτρων η συζήτηση συνεχίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε.
 
Μηχανισμοί ελέγχου για την Ελλάδα;
 
Στο μεταξύ, ερωτηματικά δημιουργούν δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί μηχανισμών ελέγχου που θα συγκροτηθούν για την Ελλάδα.
 
Όπως μετέδωσε το Reuters, o κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο μηχανικών στο Βερολίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με «μηχανισμούς» που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές. 
 
Tα μέτρα που έχουν ήδη προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν με μηχανισμούς ελέγχου, ενδεχομένως αυτόματους σταθεροποιητές, για να έχει η Ελλάδα περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψει, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 
 
Ο Β.Σόιμπλε δεν εξήγησε αναλυτικά σε ποιους μηχανισμούς αναφέρεται.
 
Εντούτοις, ερωτηματικά για τις αξιώσεις της τρόικας δημιουργεί η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί της δημοσιονομικής διαχείρισης του κράτους: «θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα.»
 
Πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία δέσμευση που να υπονομεύει τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας, διευκρινίζοντας σχετικά ότι «υπάρχει υποψία» πως η τρόικα αξιώνει να κατατεθεί η δόση σε έναν «άλλου τύπου» λογαριασμό, από τον οποίο θα απελευθερώνονται σταδιακά τα ποσά ανάλογα με την πρόοδο της χώρας και τον έλεγχο του οποίου δεν θα έχει η Ελλάδα.

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 157


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.