Guardian: Τέταρτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δημοσίευση: 10.10.2012, 15:09

Τι αναφέρει άρθρο της Guardian για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Δείτε τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία ανά κράτος - μέλος της Ε.Ε. Τέταρτη στην Ευρώπη η Ελλάδα

 Τα ποσοστά παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. διπλασιάστηκαν μέσα σε μια τετραετία. Η χώρα μας, στις πρώτες θέσεις.


Σύμφωνα με άρθρο του John Burn-Murdoch στη Guardian, οι υποθέσεις που κατέληξαν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια από θύματα κακοποίησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Αρχές, διπλασιάστηκαν από το 2007 μέχρι το 2011.

Σύμφωνα με μελέτη της Fair Trials International, 182 αγωγές σχετικά με την παραβίαση συγκεκριμένα των άρθρων 5 και 6 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Θεμελιωδών Ελευθεριών, για το δικαίωμα στην ελευθερία και τη δίκαιη δίκη, κατέληξαν σε δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Court of Human Rights) μέσα στο 2011.

Στοιχεία από την ιστοσελίδα του δικαστηρίου, χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθούν στατιστικά οι παραβιάσεις ανά κράτος και ανά υπόθεση στην Ευρώπη, για το έτος 2011.

Τα σχήματα που παρουσιάζονται είναι οι αριθμοί των αποφάσεων σε αναγωγή ανά 10 εκατομμύρια πληθυσμού των χωρών της Ευρώπης, είτε μιλάμε για κράτη - μέλη της Ένωσης, είτε όχι.

Τα στοιχεία αναφέρονται σε αιτήσεις που υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από ιδιώτες για δίκαιη δίκη και λοιπές παραβιάσεις, όπως στέρηση ελευθερίας του λόγου κλπ.

Το Δικαστήριο καλύπτει μάλιστα όλες τις αποφάσεις που προκύπτουν, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν κρίθηκαν ως παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από τα δικαστήρια της κάθε χώρας.

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. και τα κράτη που δεν είναι στην Ένωση για να καταλήξει στα συμπεράσματα ανά χώρα.

Δείτε εδώ και "κατεβάστε" την αναλυτική έκθεση της Fair Trials International για το 2011.

Μεταξύ 47 κρατών, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε ότι αφορά τον συνολικό αριθμό των υποθέσεων που εξετάστηκαν από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Τουρκία και στη δεύτερη η Ρωσία.

Fianancial Times: Στην Ελλάδα παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Για την ίδια έκθεση κάνουν λόγο και οι Financial Times με νέο άρθρο τους.

Από αναλύσεις των FT πάνω σε δικαστικά αρχεία, με βάση τις παραβιάσεις που κοινοποιεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συνεντεύξεις με νομικούς, προκύπτει μια αύξηση 250% στον αριθμό των υποθέσεων κατά τις οποίες παραβιάστηκε το προ-δίκης δικαίωμα του υπόπτου για ελευθερία, με 16 τέτοιες υποθέσεις το 2007 και 56 το 2011.

Όσον αφορά το δικαίωμα δίκαιης δίκης σε εγκληματικές υποθέσεις, οι παραβιάσεις υπερδιπλασιάστηκαν από τις 37 περιπτώσεις το 2007 στις 75 το 2011.

Μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες παρουσίες βρίσκονται πολλά από τα μέλη που έχουν πληγεί βαριά από την κρίση χρεών.

Στην Ιταλία και την Ελλάδα παραβιάζεται επανειλημμένα το Άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία.

Στην έκθεση επικρίνεται επίσης η Ισπανία για την χρήση ακραίων αντι-τρομοκρατικών μέτρων, με κράτηση υπόπτων έως 4 χρόνια, χωρίς πρόσβαση σε συνηγόρους ή πληροφορίες για την υπόθεσή τους.

Ο Nils Muiznieks, επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στους Financial Times ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιφέρεια έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. "Επηρεάζει δυσανάλογα τους πλέον αδύναμους".

Πηγή: news247.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 140


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.