Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Δημοσίευση: 10.12.2011, 00:17

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης που ταλανίζει την Ευρωζώνη. Συμβάλλουν στην ενίσχυση των εργαλείων για την αντιμετώπιση της πίεσης εκ μέρους των αγορών, στην ενδυνάμωση της δημοσιονομικής σταθερότητας και ενισχύουν συνολικά την Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα» τονίζει το ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής...
O εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης (Φωτογραφία: Eurokinissi )

 «Παράλληλα, οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν και μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς επαναβεβαιώνονται οι αποφάσεις της 26 - 27ης Οκτωβρίου, ιδιαίτερα σχετικά με την προσπάθεια μείωσης του χρέους της χώρας μας με τη συμμετοχή των ιδιωτών [...] Η Ελληνική αντιπροσωπεία στην Σύνοδο Κορυφής, πέτυχε μια απολύτως θετική για την χώρα εξέλιξη» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει: 

«Η ΕΕ, μετά τις σημερινές αποφάσεις, πρέπει τώρα να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και τόλμη και να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και την περαιτέρω μετεξέλιξη της ΕΕ, καθώς και για την πυροδότηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση, η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθούν οι ανισότητες». 

«Όχι» στην περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων λέει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις αποφάσεις περί δημοσιονομικής πειθαρχίας που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες.

«Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουμε ότι η προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ρευστότητα. Και όλα αυτά μαζί. Και όχι το ένα σε βάρος των υπολοίπων» είπε ο κ. Μιχελάκης, σημειώνοντας:

«Η Ευρώπη πρέπει να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά μαζί, δίνοντας προτεραιότητα και στην ανάπτυξη. Ακόμα θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, που -κατά την άποψή μας- παραμένει ανεπαρκής. Έτσι ώστε να έχουμε μια Ευρώπη με αλληλεγγύη και όχι σχηματισμούς χωρών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία ένωση πολλών ταχυτήτων.
Μια Ευρώπη που δεν θα συνθλιβεί υπό το βάρος της κρίσης και εθνικών εγωισμών».

Για διάνοιξη δρόμου που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία χωρών όπως η Ελλάδα, κάνει λόγο το γραφεί Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Σημειώνει ότι η εφαρμογή της γαλλογερμανικής πρότασης δημοσιονομικής πειθαρχίας οδηγεί σε σταδιακή αποβολή των πιο αδύναμων κρίκων απ' την Ευρωζώνη και σε εφαρμογή σ' όλα τα κράτη μέλη νέων μνημονίων διαρκείας, φτώχειας και εξαθλίωσης.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει προσωρινή τη νέα πρόταση δημοσιονομικής πειθαρχίας και «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ευρωζώνης αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες εκδήλωσης της κρίσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλία.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «το νέο Μάαστριχτ που ετοιμάζεται πυρετωδώς στις Βρυξέλλες δεν πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια της Ευρώπης με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά με δημοψηφίσματα». Όπως ενδεικτικά αναφέρει, αυτή η νέα Συνθήκη θα ξεκαθαρίσει τους ευρωπαιολάγνους απ' τους ευρωσκεπτικιστές.

Ο Συνασπισμός υποστηρίζει ότι «το δίλημμα 'είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί, είτε θα είναι δημοκρατική και κοινωνική' είναι πλέον αυτό που περιγράφει, εδώ και αρκετούς μήνες, την κύρια τάση που εργάζεται στην ιστορία». Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μηλιός πρόσθεσε ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά απονομιμοποιούν τη διακρατική και κοινωνική αλληλεγγύη, κινητοποιούν δυνάμεις που βαθαίνουν τα κρισιακά φαινόμενα και αυξάνουν τους συστημικούς κινδύνους».

Σε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο ιδιαιτέρως περιοριστικό με ασφυκτικούς κανόνες και ποινές αναφέρεται ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης. Χαρακτηρίζει τη σύνοδο κορυφής πολύ κατώτερη των κρίσιμων στιγμών, λέγοντας ότι δεν υπηρετεί το μέλλον της ΕΕ και κυρίως των λαών της.

«Για άλλη μια φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για το επείγον πρόβλημα, αυτό της κρίσης χρέους και ρευστότητας της ευρωζώνης. Ο νέος ρόλος μάλιστα που προβλέπεται για το ΔΝΤ είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αποτυχίας εύρεσης μιας ευρωπαϊκής λύσης» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Για αδιαφορία απέναντι στις γνώμες των λαών της Ευρώπης κάνει μιλά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς: «Δεν ξέρουμε αν αύριο θα υπάρχει Ευρωζώνη και Ευρώ».

Πηγή: in.gr/naxosnews.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 92


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.