Σε δύο στρατόπεδα χωρίζεται η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα

Δημοσίευση: 04.12.2011, 17:44

Υιοθετώντας την ίδια στάση με τις ανεπτυγμένες χώρες, οι αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας επιθυμούν να αναβάλουν τις συνομιλίες για μια νέα διεθνή συνθήκη κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο αντίπαλο στρατόπεδο το μπλοκ των φτωχών χωρών που απειλούνται περισσότερο, οι οποίες πιέζουν για την υπογραφή συμφωνίας εντός του 2012.
Με αφορμή τη σύνοδο, το Ντέρμπαν στολίστηκε με ένα δέντρο που φωτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια από εθελοντές ποδηλάτες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

 Στη σύνοδο που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, η ομάδα των 48 Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών (LDC) κατέθεσε πρόταση που ζητά να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο πολιτικός στόχος των 2 βαθμών που είχε τεθεί πέρυσι, έτσι ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, έως το 2100.

Στο ίδιο πνεύμα και η Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών (Aosis), η οποία ζητά να υπάρξει συμφωνία μέχρι την επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ το 2012.

Οι μικρές αυτές χώρες, διάσπαρτες στον Ειρηνικό και την Καραϊβική, επείγονται για τη λήψη μέτρων καθώς η άνοδος της στάθμης των ωκεανών απειλεί να καταπιεί τα νησιά τους. Το ζήτημα είναι επείγον και για αρκετές χώρες στην ομάδα των LDC, όπως το Μπαγκλαντές και η Τανζανία που έχουν μακριές ακτές και χαμηλό υψόμετρο, και το Μπουτάν και το Νεπάλ που εξαρτώνται από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων.

Το ασυνήθιστο για τις αναπτυσσόμενες αυτές χώρες είναι ότι βρίσκονται απέναντι σε άλλες, μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, οι οποίες συντάσσονται ζητούν αναβολή των διαπραγματεύσεων.

Το μπλοκ αυτό επιμένει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αποδεχθούν μια παράταση στο Πρωτόκολλο του Κιότο, τη μόνη διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία αφορά μόνο ορισμένα βιομηχανικά κράτη και λήγει το 2012.

Αυτό όμως βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Ρωσία και άλλες χώρες, οι οποίες επισημαίνουν ότι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν πλέον μεγάλο μερίδιο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Υποστηρίζουν επίσης ότι προς το παρόν η προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αρκεστεί στους μη δεσμευτικούς στόχους που ανακοίνωσαν οι χώρες-μέλη στην περυσινή σύνοδο.

Από την ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη που πιέζει για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης του Κιότο.

Το ενδεχόμενο ουσιαστικής προόδου στο Ντέρμπαν φαίνεται εντελώς απίθανο, ωστόσο η στήριξη της ΕΕ στις ομάδες των φτωχότερων και πιο ευάλωτων χωρών θα μπορούσε να διατηρήσει τις αναγκαίες ισορροπίες.

Η σύνοδος του Ντέρμπαν θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών Περιβάλλοντος.

Πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Παρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 88


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.