Σήμερα τα Μεθυδότια!

Δημοσίευση: 04.03.2011, 01:00
Τελευταία Ενημέρωση: 04.03.2011, 21:27

Η Χώρα Νάξου φαίνεται να ξαναβρίσκει το κέφι της. Μια σπίθα που είχε απομείνει πολλά χρόνια μόνο για να συντηρεί αναμνήσεις και νοσταλγία, να που -επιτέλους!- φουντώνει ξανά! Τριήμερο ξεφάντωμα με δρώμενα, εμπνευσμένα από τη μυθολογία... Την Παρασκευή, Μεθυδότια στις 21:30. Το Σάββατο, Λαμπαδηφορία από την Κινηματογραφική Λέσχη στις 21:30. Κυριακή, Καρναβάλι, μετά από πολλά χρόνια, στις 12:00 το μεσημέρι!

Η αρχή έγινε τα Χριστούγεννα κι η ομάδα που ξεκίνησε, συνεχίζει με μεγάλο κέφι για ένα τριήμερο αποκριάς, ανακαλύπτοντας ότι πολλοί ήταν έτοιμοι από καιρό να βοηθήσουν ή να συμμετέχουν στα δρώμενα της Αποκριάς, που προετοιμάζονται  με κέφι κι αισιοδοξία... 
Την προσπάθεια, πλαισιώνουν οι "βετεράνοι" του είδους, που δίνουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στους νεότερους -γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει συνέχεια από τους νεότερους-  και επαγγελματίες, όπως ο Ναξιώτης ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου και η χορογράφος Μαργαρίτα Τσίγκου, αλλά και γλύπτες και ζωγράφοι, που έσπευσαν να βοηθήσουν και να δώσουν τις γνώσεις τους. Όπως είπε στη Naxos News, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου, Σπύρος Παπαδόπουλος, που μαζί με ομάδα νέων της Νάξου ξεκίνησαν την προσπάθεια, υπάρχει πολύς κόσμος που ανταποκρίθηκε. "Στα χωριά δεν σταμάτησαν ποτέ τα δρώμενα. Μόνο στη Χώρα δεν γινόταν τίποτα. Και τώρα ξεκινάει πάλι με πολύ διάθεση μια προσπάθεια, που στόχο έχει και την προσέλκυση επισκεπτών στη Νάξο το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα".
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, βοηθούν και η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης "Νάξος-Φιλοξενία".
Παράλληλα, το Video και το ηχητικό που προβάλλει τα δρώμενα του τριημέρου σε όλη τη Νάξο προβλήθηκαν σε αθηναϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (Δίεση, Β΄ Πρόγραμμα).

Η Αποκριά είναι η αφορμή...
"Τα δρώμενα του τελευταίου τριημέρου της Αποκριάς έρχονται να προστεθούν σε όλα τα άλλα δρώμενα που συμβαίνουν την ίδια περίοδο σε όλα σχεδόν τα χωριά της Νάξου και γίνονται κάθε χρόνο. Έτσι και οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες, έχουν τη δυνατότητα να δουν και τα τοπικά έθιμα αυτής της περιόδου, όπως είναι οι κουδουνάτοι στην Απείρανθο, οι Κορδελλάτοι στον Άγιο Αρσένιο και άλλα και αυτά που θα γίνουν στη Χώρα. Το μόνο δρώμενο που συνεχιζόταν όλα αυτά τα χρόνια είναι οι Λαμπαδηφορίες από την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς.Τώρα θα έχουμε και τα Μεθυδότια, την Παρασκευή με συμμετοχή 43 ατόμων, που είχε γίνει στο παρελθόν από την ομάδα "Ανάδραση" και τώρα επιμελούνται ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου και η χορογράφος Μαργαρίτα Τσίγκου και είναι θέμα που σχετίζεται με τη μυθολογία του νησιού και το Διόνυσο. Τη μυθολογία, εξ’ άλλου, θα έχει ως βάση και η παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Θεωρούμε ότι τώρα που ξεκινάει πάλι από την αρχή, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία και να προβάλλουμε το κομμάτι της μυθολογίας που αφορά τη Νάξο. Στόχος μας, να συμμετέχουν οι μαθητές και νέοι του νησιού ώστε να συνεχίσουν αυτό που ξεκινάει πάλι μετά τόσα χρόνια. Άλλωστε, η Αποκριά είναι η αφορμή μιας νέας αρχής στα πολιτιστικά δρώμενα της Χώρας, που θέλουμε να έχουν συνέχεια όλες τις εποχές του χρόνου", λέει ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν ως παρέες ή μέσα από τη δοργάνωση, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Σπύρο Παπαδόπουλο στον αριθμό: 6945 77 76 96

Δρώμενα σ’ όλο το νησίΣτην υπόλοιπη Νάξο, τα δρώμενα την περίοδο της Αποκριάς, όχι μόνο δεν σταμάτησαν ποτέ, αφού τα περισσότερα αποτελούν τη συνέχεια της τοπικής παράδοσης, αλλά κάθε χρόνο εμπλουτίζονται με καινούργια.
Οι κουδουνάτοι στην Απείρανθο, οι Κορδελλάτοι στον Άγιο Αρσένιο, στις Τρίποδες, τα Χοιροσφάγια στο Φιλώτι, τα Μπαϊράκια στις Μέλανες, στη Γαλήνη, στις Εγγαρές και στον Κινίδαρο, δρώμενα στην Κόρωνο από το Σύλλογο Γυναικών Κορώνου, οι αυθόρμητες "μοσκαράδες" που ενισχύονταν και από τον πρώην Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας στην ορεινή Νάξο που συνεχίζονται και φέτος. Επίσης, η "Μοσκαράδα" που διοργανώνει εδώ και χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Τραγαίας με πολλή μεγάλη επιτυχία για τα χωριά της Κεντρικής Νάξου. Όπως μας λέει η πρώην πρόεδρος του πρώην Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δρυμαλίας, Κατερίνα Σιδερή, η δραστηριοποίηση συνεχίζεται και φέτος και παρουσιάζεται ένα σατυρικό δρώμενο με τίτλο "το ΔΝΤ συναντά την ιστορία της Νάξου", που παίζεται σε χωριά και θα πλαισιώσει τις υπόλοιπες εκδηλώσεις. Προετοιμασίες για δρώμενα μεσ’ στην Αποκριά, έγιναν φέτος, όπως πληροφορούμαστε και στη Μονή.Να, γιατί, "φέτος για Καρναβάλι πάμε Νάξο"!

Τα προηγούμενα χρόνια, είναι γνωστό, ότι οι Λαμπαδηφορίες προσέλκυαν χρόνο με το χρόνο περισσότερους επισκέπτες, αφού στόμα με στόμα διαδιδόταν σε πολλά σημεία της Ελλάδας, ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για μια φυγή από τα τετριμένα, ενώ παράλληλα περιείχε και το στοιχείο της συμμετοχής. Η συνέπεια που έδειξε η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου όλα αυτά τα χρόνια, με εξαίρεση μια χρονιά που "διαμαρτυρόμενη" αποφάσισε να μην κάνει το δρώμενο και ήταν η πιο μαύρη Αποκριά στη Χώρα σε συνδυασμό και με τα δρώμενα στα χωριά, είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύει κόσμο στο νησί για το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς. Τώρα, που οι εκδηλώσεις στη Χώρα εμπλουτίζονται με δρώμενα που θα προβάλουν την πολιτισμική ταυτότητα της Νάξου, αλλά και με τα δρώμενα σε όλο το νησί, η επιλογή της Νάξου για να περάσουν όσοι επιθυμούν να εκδράμουν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, αποτελεί όχι μόνο μια εναλλακτική επιλογή, αλλά την καλύτερη!
Δεν χρειάζεται ίσως να υπενθυμίσουμε, ότι στο νησί του Διόνυσου, το κέφι είναι ανεξάντλητο, η φιλοξενία αυθεντική όπου κι αν βρεθείς στο νησί και όπως λέει και το τραγούδι με μια μκρή παραλλαγή "στο νησί μας όμορφα ’ναι όποια εποχή και να ’ναι"!

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Σχόλια Αναγνωστών:

Ο αναγνώστης: margariti georgia έγραψε: 28/02/2011
αντε βρε παιδια να ξαναδουμε καρναβαλι στην Ναξο μας και να θυμιθουμε τα παλια!!!!!!!ενα μεγαλο μπραβο σε ολους σας, σιγουρα το φετινο καρναβαλι θα μεινει αξεχαστο σε ολους!!!!!!!!!!

Ο αναγνώστης: Σοφία Σοφικίτου έγραψε: 15/02/2011
Στις παραπάνω εκδηλώσεις αξίζει να προστεθεί και αυτή των κορδελλάτων στις Τρίποδες, ένα έθιμο που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Τριπόδων στην κεντρική πλατεία του χωριού. (δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ένα μικρό απόσπασμα από την περσινή εκδήλωση: http://www.youtube.com/watch?v=f_pr2k358L0 ). H φετινή εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί και πάλι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς , στην πλατεία του χωριού. Σας προσκαλούμε για να διασκεδάσετε και να γλεντήσετε μαζί μας.

Ο αναγνώστης: ιωαννης αγγελακης έγραψε: 13/02/2011
επιτελους... !!! ο κοσμος χρειαζεται κεφι και διασκεδαση!!!οταν η ναξος καταφερει να ξαναβρει το πραγματικο χαμογελο που κατα την γνωμη μου, λειπει εδω και αρκετα χρονια!!(για πολλους και διαφορους λογους)θα γινει το πιο αξιαγαπητο νησι της ελλαδας ;-)

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 69


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.