Δεύτερη ευκαιρία για τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα

Δημοσίευση: 07.08.2019, 13:25
Τελευταία Ενημέρωση: 07.08.2019, 13:26

Δεύτερη ευκαιρία για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» που μέχρι πρότινος ήταν στον… αέρα, δίνει διάταξη του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Bookmark and Share

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από τη ρύθμιση επωφελούνται περίπου 15.000 ιδιοκτήτες των οποίων οι προθεσμίες ανανέωσης των αρχικών εγγράφων στο κτηματολόγιο έληξαν τον Νοέμβριο του 2018.

Έτσι, οι πολίτες μπορούν μέχρι τις 31/12/2020 να διεκδικήσουν εκ νέου τα ακίνητά τους. Η εν λόγω διάταξη αφορά σε 21 περιοχές που η προθεσμία έληξε το 2017 αλλά και για άλλες 14 που έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018.

Δίνεται, μάλιστα, οριζόντια παράταση ενός έτους και για όσες περιοχές κτηματογραφήθηκαν από το 2008 και μετά.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα χαρακτηρίζονταν ως «ορφανά» όταν συμπληρώνονταν 7 έτη από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, ωστόσο με τη ρύθμιση πλέον θα λήγουν κάθε 31 Δεκεμβρίου όπου και θα συμπληρώνονται τα 8 χρόνια.

Για τα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1997 – 1999 ο χαρακτηρισμός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια -τα 14 δηλαδή, της αρχικής προθεσμίας συν το ένα της παράτασης.

Την ίδια ώρα, για τα προγράμματα από το 2008 και μετά «αγνώστου ιδιοκτήτη» χαρακτηρίζονται όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί επτά (με την παράταση οκτώ) χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του κτηματολογίου.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν εκμεταλλευτούν την τελευταία αυτή ευκαιρία που δίνεται, μετά το πέρας της προθεσμίας θα έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής όχι, όμως, για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου αλλά για αποζημίωση.

πηγή: cnn.gr 

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΤο μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.