Αυτόνομη μεταφερόμενη ενεργειακή μονάδα θα δίνει ρεύμα σε περιοχές όπου υπάρχει διακοπή

Δημοσίευση: 26.11.2018, 13:07
Τελευταία Ενημέρωση: 26.11.2018, 13:10

Μία αυτόνομη μεταφερόμενη ενεργειακή μονάδα, η οποία θα μπορεί να ηλεκτροδοτήσει περιοχές ή οικισμούς, όπου έχουν εκδηλωθεί...
(πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Bookmark and Share

... πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή σε περιπτώσεις διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδες υγείας, καταυλισμούς, αντλιοστάσια κα, σχεδιάζει να δημιουργήσει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανολόγων - Μηχανικών του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

 
      Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης, «πρόκειται μία ιδέα του τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, την οποία βρήκαμε πάρα πολύ ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο της έρευνας που κάνω, προκειμένου μαζί με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής, να βρούμε καινοτόμες ιδέες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή και το όχημα για την ενεργειακή αναβάθμιση».
 
      Σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας, ο Νικόλαος Μπαλαμπάνης λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «μας πρότειναν από το ΑΤΕΙ μία δράση, που αναφέρεται στην αυτόνομη μονάδα, η οποία θα μπορέσει να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά πάνελ, με κύριο στόχο να ηλεκτροδοτήσει απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρες, καταστροφές, πυρκαγιά ή σεισμό, δηλαδή σε έκτακτες ανάγκες».
 
      Εξηγώντας το πώς θα λειτουργεί αυτή η μονάδα, ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία θα είναι σε μορφή ενός κοντέινερ, θα μπορεί να πάει στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει πληγεί και με την αυτονομία που θα έχει σε ηλεκτρικό ρεύμα, θα δώσει μία πρώτη βοήθεια στους κατοίκους».
 
     Όπως προσθέτει, «η μονάδα αυτή, με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών πάνελ, αποθηκεύει ενέργεια σε συγκεκριμένες ηλεκτρικές μπαταρίες, την οποία μπορεί να παράσχει σε περίπτωση που την χρειαστεί κάποιο χωριό, καταυλισμός, ή ακόμα και τμήμα κάποιας πόλης».
 
   Παράλληλα, ο Νικόλαος Μπαλαμπάνης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η μονάδα αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση ενός οδικού κόμβου ή φωτεινών σηματοδοτών, ώστε να αποτραπούν τροχαία ατυχήματα, όπως επίσης και η ηλεκτροδότηση ενός αντλιοστασίου, που δεν έχει δεύτερη πηγή ενέργειας».
 
      Επίσης, μέσω της μεταφερόμενης μονάδας, θα μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν ακόμα υγειονομικές μονάδες, αφού σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «θα είναι έτσι δομημένο το συγκεκριμένο όχημα, ώστε όπου υπάρχει εγκατάσταση που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα, θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει την ενέργεια που παράγει».
 
      Όσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης για τη δημιουργία της μονάδας, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ, να κάνουμε μια ενεργειακή κοινότητα», προσθέτοντας ότι «είμαστε η πρώτη περιφέρεια που προχωρά σε αυτή την πιλοτική δράση».
 
   Τέλος, χαρακτηρίζοντας ως σύμμαχο το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων, τονίζει ότι «προσπαθούμε να υλοποιήσουμε λύσεις και καινοτόμες ιδέες, ώστε χρησιμοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχει εξαγγείλει το αρμόδιο υπουργείο, να μπορέσουμε με πολύ ευνοϊκούς όρους να εντάξουμε τέτοιες δράσεις στην καθημερινότητά μας, για το καλό των πολιτών της περιφέρειας».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρες



Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.