Τραπεζάκια έξω από τις 3 Μαΐου, με μέτρα και αυστηρό ωράριο

Δημοσίευση: 02.05.2021, 20:18
Τελευταία Ενημέρωση: 04.05.2021, 14:42

Κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ξαναζήσει ούτε οι επαγγελματίες ούτε οι πελάτες, ξεκίνησε ξανά, μετά από μήνες, τη Δευτέρα 3 Μαΐου, η λειτουργία της Εστίασης. Συγκεκριμένα, άνοιξαν οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας υπηρεσίες εστίασης και με τις εξής προϋποθέσεις: Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και μη αναπαραγωγή μουσικής. Σε αυτά προστίθενται και οι υγειονομικοί όροι που πρέπει να τηρούνται από επιχειρηματίες, προσωπικό και πελάτες. Απαραίτητη προϋπόθεση και η αποστολή από τους πελάτες SMS με κωδικό 6 στο 13033, ενώ η παραμονή τους στους χώρους εστίασης θα είναι μέχρι τις 22:45 το αργότερο, αφού από τις 11:00 ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Δείτε αναλυτικά όλα όσα ισχύουν...
(Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Γιατί απαγορεύεται η μουσική

Απαγορεύθηκε η μουσική σε όλα τα καταστήματα του κλάδου, ακόμη και τα καφέ δηλαδή, με το επιχείρημα – εκ μέρους των ειδικών – ότι η μουσική θα μας αναγκάσει να μιλάμε πιο δυνατά και έτσι θα αναγκαζόμαστε να αυξάνουμε την ένταση της φωνής μας, με αποτέλεσμα να διασπείρονται σταγονίδια στον αέρα και να μολύνουμε άλλους παρευρισκόμενους και εκείνοι εμάς. Να σημειωθεί ότι για το θέμα, έγινε «πάρτι» άνευ μουσικής στο twitter, με άλλους να κοροϊδεύουν και άλλους να διαμαρτύρονται, ενώ εκείνοι που κυρίως αντιτίθενται στο μέτρο είναι οι επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούν «φαιδρό» το μέτρο, με τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ να κάνει λόγο για «εστίαση χωρίς μουσική ίσον ομελέτα χωρίς αυγά».

Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση, όταν καθόμαστε σε ένα χώρο εστίασης, να φοράμε τη μάσκα όταν δεν πίνουμε ή τρώμε.

Τι ισχύει για τους επιχειρηματίες και το προσωπικό

Συνολικά για το χώρο της εστίασης – εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων) – προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Οι υγειονομικοί όροι:

 • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
 • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
 • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
 • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
 • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
 • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.
 • Επιπλέον, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων επιτρέπεται μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Να σημειωθεί ότι οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Κατ’ εξαίρεση, λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία όμως θα εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οι κανόνες υγιεινής.

Γ. Παπαδόπουλος: Οι λόγοι που επιχειρήσεις εστίασης στη Νάξο και σε άλλα νησιά δεν άνοιξαν στις 3 Μαΐου

πηγή: in.gr

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 110


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.