Αποτελέσματα υποβρύχιου καθαρισμού στη Σαντορίνη

Δημοσίευση: 26.04.2021, 14:31

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος υποβρύχιος καθαρισμός στην Σαντορίνη από την περιβαλλοντική οργάνωση Dive in Action για το 2021. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο παλιό Λιμάνι Σαντορίνης, γνωστό και ως Όρμος Φηρών, όπου πρόκειται για την 3η φορά που επιχειρείται στην περιοχή υποβρύχιος καθαρισμός. Τη Μ. Παρασκευή είναι προγραμματισμένες δυο δράσεις στο Ακρωτήρι...

Οι δυο προηγούμενοι υποβρύχιοι καθαρισμοί έγιναν το 2020 και με αυτόν τον καθαρισμό ολοκληρώθηκε στο 100% η επιθεώρηση της υποθαλάσσιας περιοχής σε όλο το μήκος της προβλήτας του Όρμου.

Η δράση είχε ως αποτέλεσμα να ανασυρθούν 130 κιλά απορρίμματα κυρίως πλαστικά μιας χρήσης και κουτιά αλουμινίου. Ένα ποσοστό 25% περίπου αφορούσε σε επαγγελματικές απορρίψεις τμημάτων επισκευής σκαφών όπως ντίζες και καλώδια αλλά και αρκετά εργαλεία αλιείας, δολώματα, σχοινιά και άλλα. Στο τέλος της δράσης όλα τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν από το Παλιό Λιμάνι στον Αθηνιό για να καταγράφουν, με το F/B "Νήσος Θηρασιά", που για πρώτη φορά διευκόλυνε αφιλοκερδώς στη μετακίνηση της ομάδας στο πεδίο κι από εκεί αργά το απόγευμα με απορριμματοφόρο του Δήμου για τον τελικό προορισμό και διαχείριση.  

Στη δράση επιχείρησαν 4 δύτες, ένας δύτης ασφαλείας και 2 μέλη στην στήριξη επιφάνειας,  ενώ σημαντική ήταν η παρουσία και συνδρομή του Δήμου Θήρας και του Λιμεναρχείου. 

Η προγραμματισμένη δράση παρακτίου καθαρισμού της Κυριακής 25 Απριλίου αναβλήθηκε λόγω των ισχυρών Βόρειων ανέμων που επικράτησαν όλη την ημέρα, η οποία θα προγραμματιστεί για μετά το Πάσχα. 

Τη Μ. Παρασκευή είναι προγραμματισμένες δυο δράσεις στο Ακρωτήρι με παράκτιο καθαρισμό και υποβρύχιες παρατηρήσεις, συνεχίζοντας το πρόγραμμα Vivid Blue Santorini 2021, οι οποίες υλοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας και εντάσσονται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.  

Στοιχεία
Όνομα οργάνωσης: Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης "Δύτες εν Δράση" - "Dive In Action'
Υπεύθυνος και στοιχεία επικοινωνίας: Δημήτρης Καμπανός
Τίτλος προγράμματος: Vivid Blue 2021, συνεργασία με το Δήμο Θήρας.
Email: santorini01@hotmail.com, info@scubasantorini.com

Σύντομη περιγραφή οργάνωσης

     Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Dive In Action" είναι μια Περιβαλλοντική  Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριοποιείται επίσημα από το Φεβρουάριο του 2019 με έδρα τη Σαντορίνη με κύριο σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου της επαρχίας Θήρας, και ιδιαίτερα των μουσειακών ευαίσθητων σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας περιοχής που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο. 
     Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την έρευνα, καταγραφή κι επεξεργασία στοιχείων από την συστηματική, παρακολούθηση της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας περιοχής, το "Dive In Action" στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Παράλληλα ερευνά προτάσεις λύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. 
     Στα πλαίσια της δράσης της οργάνωσης βασικοί πυλώνες στόχευσης είναι, τα θαλάσσια και υποθαλάσσια απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, παρατηρήσεις για τη βιοποικιλότητα και καταγραφές με τη προσέγγιση citizen science.

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 168


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.