Έγινε ο παράκτιος καθαρισμός της παραλίας Μονολίθου στη Σαντορίνη

Δημοσίευση: 20.04.2021, 12:31
Τελευταία Ενημέρωση: 20.04.2021, 13:48

Με δυο παράγοντες που καθορίζουν τα αποτελέσματα, ολοκληρώθηκε ο πρώτος παράκτιος καθαρισμός στη Σαντορίνη στην παραλία Μονολίθου, σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας, στα πλαίσια των συνεργατικών δράσεων για τον έλεγχο και την καθαριότητα των παραλιών του νησιού. Τα ευρήματα κυρίως αφορούν σε πλαστικά μιας χρήσης και μικρά πλαστικά άνω των 2,5 εκατοστών που κυριαρχούν στο περιβάλλον και εντείνουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αντικείμενα και υλικά που συνήθως γίνονται αόρατα στο ανθρώπινο μάτι λόγω του μικρού μεγέθους τους, αναμειγνύονται με μεγάλη ευκολία με την παράκτια άμμο και ταξιδεύουν με τον πρώτο κυματισμό στους ωκεανούς...

Η δράση στόχευσε σε αυτά, για εκπαιδευτικούς λόγους, συλλογή πληροφοριών καταγραφών και παρατηρήσεων και είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την παραλία 28,5 κιλά μικρών επιβλαβών ρύπων αναδεικνύοντας την μεγάλη δυσκολία στην περισυλλογή τους. 

Στα αποτελέσματα καταγράφονται, η μεγάλη μίξη ρύπων που προέρχονται από το θαλάσσιο κυματισμό, με ρύπους που μεταφέρονται από τους ισχυρούς ανέμους της χειμερινής περιόδου. Μικρή ήταν η ποσότητα απορριμμάτων από τη θερινή χρήση της πλαζ του Μονολίθου, ενώ ως δεύτερος παράγοντας καταγράφεται η παρατήρηση μικρής αλλά σημαντικής έκτασης επαγγελματικών απορρίψεων που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη γειτνίαση με το αλιευτικό καταφύγιο.

Στη δράση συμμετείχαν 10 εθελοντές και στο τέλος της δράσης έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την ρύπανση από τα πλαστικά μιας χρήσης και προτάσεις για τον περιορισμό της χρήσης τους στην καθημερινότητα., όπως επισημαίνει ο  Διαχειριστής "Dive In Action", Δημήτρης Καμπανός. 

Οι δράσεις συνεχίζονται και το επόμενο Σαββατοκύριακο 24 και 25 Απριλίου με έναν υποβρύχιο κι έναν παράκτιο καθαρισμό αντίστοιχα.

Στοιχεία:
Όνομα οργάνωσης: Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης "Δύτες εν Δράση" - "Dive In Action'
Υπεύθυνος: Δημήτρης Καμπανός
Τίτλος προγράμματος: Vivid Blue 2021, συνεργασία με το Δήμο Θήρας.
Email: santorini01@hotmail.com, info@scubasantorini.com

Σύντομη περιγραφή οργάνωσης

     Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Dive In Action" είναι μια Περιβαλλοντική  Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριοποιείται επίσημα από το Φεβρουάριο του 2019 με έδρα τη Σαντορίνη με κύριο σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου της επαρχίας Θήρας, και ιδιαίτερα των μουσειακών ευαίσθητων σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας περιοχής που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο. 

     Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την έρευνα, καταγραφή κι επεξεργασία στοιχείων από την συστηματική, παρακολούθηση της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας περιοχής, το "Dive In Action" στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Παράλληλα ερευνά προτάσεις λύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. 

     Στα πλαίσια της δράσης της οργάνωσης βασικοί πυλώνες στόχευσης είναι, τα θαλάσσια και υποθαλάσσια απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, παρατηρήσεις για τη βιοποικιλότητα και καταγραφές με τη προσέγγιση citizen science.

Newsroom Cyclades Voice

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΔείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 158


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.