Συμμετοχή Νίκου Συρμαλένιου στη διαδικτυακή συνάντηση του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου με θέμα τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής
Δημοσίευση: 27.02.2021, 13:46

Ο Νίκος Συρμαλένιος καταρχάς ευχαρίστησε το δήμαρχο για την πρόσκληση και τόνισε ότι πραγματικά είναι ο πρώτος δήμος στις Κυκλάδες που κάνει χρήση μιας τέτοιας δυνατότητας, που έχει θεσπίσει η νομοθεσία. Στη συνέχεια, αφού εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν παρευρίσκεται στη συνάντηση κανένας από τους άλλους τρείς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ξεκίνησε την τοποθέτηση του, διαπιστώνοντας ότι πράγματι ο απολογισμός συνιστά ένα σημαντικό έργο, που όμως έχει συνέχεια τόσο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως συνέχεια θα υπάρχει και στην επόμενη, όποια και να είναι. Επίσης συνέχεια έχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο «Φιλόδημος» που τώρα αντικαταστάθηκε από το «Αντώνης Τρίτσης».
Επεσήμανε επίσης ότι ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, προχώρησε σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις θεμάτων που ανέδειξε ο Δήμος είτε συμφωνούσε όπως η αναστήλωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου, το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, η αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμένα του Γαυρίου, η μεταφορά των μαθητών, η ακτοπλοϊκή σύνδεση ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο της καραντίνας, είτε διαφωνούσε όπως το ελικοδρόμιο στο Γαύριο για το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι δεν έχει κατατεθεί στην Κτηματική Εταιρεία αίτηση παραχώρησης.
Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, υπενθύμισε το σχετικό άρθρο του προ δύο μηνών και επανέλαβε ότι, φυσικά είμαστε υπέρ των στόχων της χώρας για την πράσινη μετάβαση μέχρι το 2030 και το 2050, αλλά σε ότι αφορά τα νησιά, δεν μπορούμε να δεχτούμε τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα που αλλοιώνουν το εξαιρετικού κάλλους τοπίο καθώς και τη βιοποικιλότητα. Επανέλαβε δε την πρόταση να δημιουργηθεί μια επιτροπή αγώνα από όλες τις Κυκλάδες, με συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων και των Επιτροπών των πολιτών, που θα διεκδικήσει προς το ΥΠΕΝ την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ με βάση τη φέρουσα ικανότητα και τη νησιωτική ιδιαιτερότητα. Τέλος ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μην εκλαμβάνεται ως αντίπαλος των πολιτών, όπως έγινε στην κινητοποίηση στο λιμάνι του Γαυρίου, από τη στιγμή που ο δήμαρχος συμμετείχε στην επιτροπή αγώνα.
Ακόμα τους ενημέρωσε για το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπου μαζί με το ήδη ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εγκαθιδρύουν ένα απόλυτο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, το οποίο με την κατάργηση της απλής αναλογικής, με τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, με την κατάργηση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων, με την κατάργηση της δυνατότητας συγκρότησης συνδυασμού στα τοπικά συμβούλια εκτός των συνδυασμών των δημοτικών συμβουλίων, ακυρώνουν στην πράξη την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και καταργούν κάθε δυνατότητα αυτενέργειας ομάδων ενεργών πολιτών.
Τέλος, κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη σύνθεσης, διαφάνειας και δημοκρατίας, στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, αν θέλουμε πραγματικά να ενώσουμε δυνάμεις και να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.
Newsroom Cyclades Voice
Δείτε επίσης
Τελευταίες ειδήσεις σχετικά με Άνδρος
- Σύστημα βυθιζόμενων κάδων απορριμάτων στην Άνδρο χρηματοδοτεί το "Πράσινο Ταμείο"
- Ξεκινά πρόγραμμα εμβολιασμού για τους κατοίκους της Άνδρου 18 έως 60 ετών
- Διαδικτυακό συνέδριο του Δήμου Άνδρου και της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας - Ανοικτό σε όλους
- Δήμαρχος Άνδρου: Ευγνωμοσύνη για την κοινωνία της αλληλεγγύης και όχι του φόβου
- Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Άνδρο (ΒΙΝΤΕΟ)
Τελευταίες ειδήσεις σχετικά με Πολιτική
- Ν. Συρμαλένιος: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ανάρτησε τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες, χωρίς να έχει επιλύσει ούτε το θέμα της ιδιοκτησίας και ούτε τη διασαφήνιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων»
- Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διώρυγα της Κορίνθου
- Φ. Ζαννετίδης στον Χ. Κόκκινο: Εκ στόματος κόρακος «κρα» εξελεύσεται
- Μ. Γλυνός: "Αφού λεφτά υπάρχουν νέο πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ από το Νοέμβριο για τη στήριξη όλων των επιχειρήσεων"
- Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Πάρο
Τελευταίες ειδήσεις σχετικά με Κυκλάδες
- Ν. Συρμαλένιος: «Η κυβέρνηση της ΝΔ ανάρτησε τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες, χωρίς να έχει επιλύσει ούτε το θέμα της ιδιοκτησίας και ούτε τη διασαφήνιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων»
- Τ.Ε. Κυκλάδων: Ευχές σε ΑΟ Θήρας και Φοίνικα Σύρου Onex
- Αντιπυρική Περίοδος 2021: Μέτρα πρόληψης - Αποφυγή επικίνδυνων ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιών- Μέτρα προστασίας
- Κατερίνα Μονογυιού: Προτεραιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η ανάδειξη, η συντήρηση και η αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων των Κυκλάδων
- «Κούπες» στις Κυκλάδες
- Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια. - Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
- Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
- Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
- Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
- Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
- Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.