Ημερολόγιο Δήμου Μυκόνου 2021: Σταθμοί στη χαρτογραφία της Μυκόνου, της Δήλου, του αρχιπελάγους

Δημοσίευση: 08.01.2021, 13:26
Τελευταία Ενημέρωση: 08.01.2021, 13:31

Εκδόθηκε για το 2021 το ετήσιο ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου με τίτλο «Σταθμοί στη χαρτογραφία της Μυκόνου, της Δήλου, του αρχιπελάγους». Η έκδοση περιλαμβάνει χάρτες από τον 12ο αιώνα φτάνοντας μέχρι και τις μέρες μας, καταλήγοντας σε γεωγραφικές δορυφορικές λήψεις του Αιγαίου από το διάστημα. Ειδικότερα, παρουσιάζονται χάρτες και πορτολάνοι σημαντικών χαρτογράφων, ανάμεσά τους ο Ερρίκος του Μάινς, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, ο Ορτέλιος, ο Piri Reis αλλά και Έλληνες χαρτογράφοι όπως ο Αντώνιος από τη Μήλο, ο Νικόλαος Σοφιανός, ο σπουδαίος Ρήγας Βελεστινλής που η γνωστή χάρτα του αποτύπωσε την Μεγάλη Ιδέα. Το εισαγωγικό κείμενο της έκδοσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, υπογράφεται από τον ιστορικό με ειδίκευση στη χαρτογραφία Γιώργο Τόλια...

Για την εξασφάλιση του υλικού συνεργάστηκαν και παράλληλα υποστήριξαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, καθώς και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Παράλληλα, επιπρόσθετο υλικό εξασφαλίστηκε και από διεθνείς συλλογές και βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» παρείχε την αιγίδα της για την έκδοση αυτή και την συμπεριέλαβε ανάμεσα στις δράσεις της για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, χαιρέτισε την έκδοση με εισαγωγικό σημείωμα αναφερόμενη στη σημασία της ως εκδοτικό γεγονός.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, στον πρόλογό του, σημειώνει: 

«Οι χάρτες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε τον κόσμο και τη θέση μας μέσα σε αυτόν. Είναι μέρος της ιστορίας μας, μέρος της ταυτότητάς μας. Αποτυπώνουν τη γεωγραφική ερμηνεία του νησιού μας και επίσης το πώς οι ξένοι μας αντιμετώπισαν, άλλοτε ως γεωγραφικό στίγμα και άλλοτε ως ανθρωπογενές τοπίο» και συγχαίρει όλους τους συντελεστές και συνεργάτες για την ολοκληρωμένη θεματική παρουσίαση.»

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 95


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.