Πανελλήνιος Διαγωνισμός στη Στατιστική (για σχολεία)

Δημοσίευση: 29.12.2020, 21:38

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα», διοργανώνει, για τέταρτη φορά, τον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για συμμετοχές...

Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό στη Στατιστική έχουν ομάδες αποτελούμενες από 1 έως 3 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής), των ακόλουθων κατηγοριών:

- Κατηγορία Α: μαθητές Λυκείων

- Κατηγορία Β: μαθητές Γυμνασίων

Προθεσμία εγγραφής έως 20/01/2021

Κάθε ομάδα θα περιλαμβάνει έναν καθηγητή, ο οποίος θα εγγράφει τους μαθητές στο διαγωνισμό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα επιβλέπει την εργασία τους καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

«ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ» σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο διαγωνισμός, σε εθνικό επίπεδο, θα διενεργηθεί σε δύο στάδια:

Στο 1ο στάδιο του διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα πρέπει να απαντήσουν σε κλειστές ερωτήσεις, με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας, σχετικά με στατιστικά δεδομένα και έννοιες, ως ακολούθως:

► Το τεστ βασικών στατιστικών γνώσεων (10 ερωτήσεις).

► Το τεστ που αφορά στη χρήση πηγών επίσημων στατιστικών δεδομένων (10 ερωτήσεις).
► Το τεστ που αφορά σε χρήση στατιστικών στοιχείων μέσα από infographics της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat (10 ερωτήσεις).

Στο 2ο στάδιο οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ανάλυση στα δεδομένα μιας στατιστικής έρευνας και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα σε μορφή
power point.
Η νικήτρια ομάδα σε κάθε κατηγορία θα είναι αυτή που θα λάβει την υψηλότερη τελική βαθμολογία. Το έπαθλο για κάθε έναν μαθητή των δύο νικητριών ομάδων, καθώς και για τον επιβλέποντα καθηγητή, θα είναι ένα tablet. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικό έπαινο για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Στη συνέχεια, οι πέντε πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας του εθνικού διαγωνισμού θα διαγωνισθούν δημιουργώντας ένα βίντεο, με θέμα που θα δοθεί από τη Eurostat και με χρήση στατιστικών στοιχείων. Οι δύο νικήτριες ομάδες από κάθε κατηγορία, οι οποίες θα προκύψουν από διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του κοινού και από αξιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στον διαγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες, χρησιμοποιήστε τη σχετική ιστοσελίδα του Διαγωνισμού https://www.statistics.gr/el/statistics-competition-2021.

Newsroom Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 80


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.