Ο κρίκος έσπασε...

Δημοσίευση: 27.12.2020, 13:56
Τελευταία Ενημέρωση: 27.12.2020, 15:21

"Μες στη χριστουγεννιάτικη νύχτα ο κρίκος της αλυσίδας έσπασε. Ο κρίκος που συνέδεε την παλαιά, εμβληματική χωραΐτικη κοινότητα της Αμοργού με τη τωρινή της πραγματικότητα, έχει χαθεί. Ο κρίκος που ακατάπαυστα υπενθύμιζε στους σύγχρονους Αμοργιανούς το βαρύ αποτύπωμα του χωραΐτικου οικισμού και της κοινωνίας του στη νεώτερη κυκλαδική ιστορία, τον αρχαίο κώδικα ηθικής που επί αιώνες διέσωζε και απέπνεε, δεν υπάρχει πια. Τα τελευταία χρόνια, ο κρίκος αυτός φάνηκε να ενώνει πλέον ολόκληρο το νησί σ’ έναν καινούργιο δρόμο, πάντοτε με βαθιές ρίζες στα παλιά. Ο Μάρκος, ψυχή τε και σώματι, έβαλε ατόφια τη σφραγίδα του στην έρευνα και διάσωση της ιστορικής κληρονομιάς και του λαϊκού πολιτισμού της Αμοργού." Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Τάσος Αναστασίου...
Ο Μάρκος στο μονοπάτι για το Ρίχτι

"Μουσική και στιχουργική, σημαίνοντα μνημεία, ιστορικό αρχειακό υλικό, λαογραφική συλλογή, βιβλιοθήκη Ιωαννίδη, υπαίθριες ιστορικές διαδρομές, απηχούν τον ακούραστο αγώνα του για την αποκάλυψη, την προστασία και ανάδειξή τους.

Ο θάνατός σου μαχαιριά
στης Αμοργού τα σωθικά

Μερόνυχτα θε να θρηνεί
απ' άκρου σ’ άκρο το νησί

Αιώνιο θα ‘ναι φυλαχτό
ο Μάρκος για την Αμοργό

Όμως… καθώς η καινούργια μέρα ξημέρωνε, είδαμε όλοι έτοιμο σφυρηλατημένο, ένα νέο, ίδιο κι απαράλλαχτο κρίκο στη θέση του παλιού, ν’ αστράφτει από φρεσκάδα… Πάνω του χαραγμένα, ευδιάκριτα κι ανεξίτηλα τα γράμματα: «Γιακουμής και Γιώργος Γαβράς»!", προσθέτει ο κ. Τάσος Αναστασίου.

Όπως τέλος αναφέρει ο ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, "σε ένδειξη τιμής και μνήμης για το Μάρκο, το αγαπημένο του μονοπάτι που μαζί το ανασύραμε από τη λήθη και την αφάνεια, μαζί το περπατήσαμε και μαζί το χαρακτηρίσαμε ως την με αριθμό 8 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος της Αμοργού, η διαδρομή «Χώρα - Αγία Βαρβάρα - Τερλάκι - Λέλη - Άγιος Γεώργιος - Άγιος Ιωάννης / Πύργος στο Ρίχτι» στο εξής θα φέρει την ονομασία «Μάρκος Γαβράς»."

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 123


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.