Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την ανάδειξη του Σπηλαίου Δρυοπίδας Κύθνου

Δημοσίευση: 15.12.2020, 17:11
Τελευταία Ενημέρωση: 15.12.2020, 17:21

Στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κύθνου για το έργο «Ανάδειξη Σπηλαίου Δρυοπίδας ν. Κύθνου», προέβησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης. Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η άσκηση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου ανάδειξης του Σπηλαίου Δρυοπίδας Κύθνου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω τεχνικής επάρκειας, για λογαριασμό του Δήμου Κύθνου, που είναι ο κύριος του έργου. Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών για την ανάδειξη και αναβάθμιση του Σπηλαίου “Καταφύκι” του οικισμού Δρυοπίδας στο νησί της Κύθνου, ενός από τα σημαντικότερα σπήλαια της νησιωτικής Ελλάδας...

Ειδικότερα, η Περιφέρεια αναλαμβάνει να λειτουργήσει ως δικαιούχος του έργου έναντι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020” από όπου χρηματοδοτείται  το συγκεκριμένο έργο.  Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης αναλαμβάνει την ωρίμανση, δημοπράτηση, παρακολούθηση υλοποίησης, παραλαβή   και παράδοση του έργου στον Δήμο Κύθνου σε πλήρη λειτουργία.

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών για την ανάδειξη και αναβάθμιση του Σπηλαίου “Καταφύκι” του οικισμού Δρυοπίδας στο νησί της Κύθνου, ενός από τα σημαντικότερα σπήλαια της νησιωτικής Ελλάδας.

(Φωτό Κλαίτη Μουσταφέλλου)

Η πράξη απαρτίζεται από δύο υποέργα:

Το πρώτο είναι ένα κατεξοχήν τεχνικό έργο και αφορά στην υλοποίηση των εργασιών ηλεκτροφωτισμού και προστασίας των διαδρόμων διέλευσης / περιήγησης του κοινού εντός του Σπηλαίου, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων μορφολογικών στοιχείων και πετρωμάτων.

Το δεύτερο αφορά την παραγωγή υλικού ανάδειξης του σπηλαίου, όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων και ψηφιακή εφαρμογή ηχητικής ξενάγησης. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 442.153,85 ευρώ, από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου με αρ. πρωτ. 861//3-4-2020, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης  με τίτλο “Δράσεις για την Προστασία και Ανάδειξη της Φυσικής Κληρονομιάς των Μικρών Νησιών της Περιφέρειας”. 

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ φορέας λειτουργίας ο Δήμος Κύθνου. 

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι 45 μήνες από την ημέρα της υπογραφής της, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών της μελέτης.

Το έργο “Ανάδειξη Σπηλαίου Δρυοπίδας Κύθνου” εντάσσεται στον ¶ξονα Προτεραιότητας “Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής” του Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 112


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.