Γιάννης Παπαδόπουλος: Βασανίζει τους επιχειρηματίες της εστίασης η επόμενη μέρα του κλάδου

Δημοσίευση: 21.11.2020, 19:45
Τελευταία Ενημέρωση: 21.11.2020, 20:31

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, επιχειρηματίας της Νάξου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) - υπεύθυνος για το Νομό Κυκλάδων και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία", μίλησε στο Cyclades Voice και στη Δανάη Μαύρου για όλα όσα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της εστίασης μετά το δεύτερο lockdown. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρεται στα ενδεχόμενα σενάρια για την άρση του lockdown, ενώ επισημαίνει πως σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο στην πράξη το ανοιγοκλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης. Ποια μέτρα θεωρεί πως θα ανακουφίσουν πραγματικά τον κλάδο και γιατί...
Γιάννης Παπαδόπουλος (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Η συνέντευξη του Γιάννη Παπαδόπουλου στη Δανάη Μαύρου και το Cyclades Voice 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Πρώτα απ’ όλα να εκφράσω την συμπαράστασή και την αλληλεγγύη μας σε ολόκληρη την κοινωνία που δοκιμάζεται από την πρωτόγνωρη αυτή παγκόσμια πανδημία. Να ευχηθώ να βρούμε τη δύναμη το κουράγιο και τις λύσεις μα πρώτα απ’ όλα να είμαστε υγιείς για να τα καταφέρουμε. 

 • Πως αξιολογείτε τα ενδεχόμενα σενάρια για την άρση του lockdown;        

Γιάννης Παπαδόπουλος:  Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο (όπως είναι φυσικό μετά την έξαρση και των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών) ποια ημερομηνία θα ανοίξουν τα καταστήματά μας αυτό που  βασανίζει  τους  επιχειρηματίες της εστίασης, είναι η επόμενη μέρα του κλάδου.

   Το επόμενο αυτό στάδιο   όταν τα καταστήματα λειτουργήσουν ξανά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η μεγάλη εξίσωση για  τους επιχειρηματίες . Οι ζημιές και τα προβλήματα,  έχουν ήδη συσσωρευτεί το προηγούμενο 8μηνο της πανδημίας (ενώ ακόμα δεν είχαμε προλάβει να σταθούμε στα πόδια μας από τη 10ετη μνημονιακή κρίση)  η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές αλλά κυρίως όσο το γενικότερο περιβάλλον της αγοράς  έχει πληγεί καταστροφικά.

   Χωρίς να γνωρίζουμε  ακόμα ποια θα είναι η ημερομηνία που θα ανοίξουμε  ξανά είτε μετά από την άρση του απαγορευτικού είτε όταν θα μπορέσουμε (αν μπορέσουμε να ανοίξουμε οικειοθελώς), οι αναφορές των λοιμωξιολόγων για το ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενων lockdown τον φετινό χειμώνα, ανησυχεί τον κλάδο γι’ αυτό ζητάμε μέτρα στήριξης για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση του πιο αισιόδοξου σεναρίου ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε παγκόσμια έκταση θα δώσει ξανά την δυνατότητα να αρχίσουν οι επίδοξοι τουρίστες να κινούνται δειλά δειλά από το επόμενο καλοκαίρι του 2021 ώστε να αρχίσει να διαφαίνεται η τόνωση της οικονομίας. 

 • Πόσο εφικτό είναι το σενάριο που ακούγεται ενός διαδοχικού κλεισίματος-ανοίγματος; 

Γ.Π.:    Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο στην πράξη το ανοιγοκλείσιμο των επιχειρήσεών μας. Για μια επιχείρηση εστίασης που διαχειρίζεται ευαλλοίωτα προϊόντα είναι αδύνατο να μπορέσει να σταθεροποιήσει τη λειτουργία της.  Ένα κατάστημα εστίασης δεν έχει καμία σχέση με ένα εμπορικό κατάστημα. Τόσο για τη στελέχωσή του απαιτείται πολυπληθές προσωπικό αφού οι ώρες λειτουργίας είναι πολλές αλλά και τα προϊόντα χρειάζονται ασφαλή και εξειδικευμένη διαχείριση.

   Πέραν τούτου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά το κλείσιμο της Άνοιξης η επανεκκίνηση για την εστίαση στις 25 Μαΐου παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης που άγγιξε το 70-90% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τότε ενώ είχε παρουσιαστεί σαν διευκόλυνση από την κυβέρνηση  το άνοιγμα (15 μέρες πριν την τελευταία καθορισμένη ημερομηνία μετά και την πίεση των ΜΜΕ) ήταν καταστροφικό. Ενώ λοιπόν περιμένανε ο κόσμος να γεμίσει τα μαγαζιά παρ’ όλο που ήταν και καλοκαίρι και ο κόσμος μπορούσε να καθίσει έξω αντίθετα αυτό δεν συνέβη  ο κόσμος είχε ξεσυνηθίσει ή αδυνατούσε οικονομικά ή φοβόταν υγειονομικά. Ένα  ενδεχόμενο «ακορντεόν» λοιπόν για τη λειτουργία των επιχειρήσεων πέρα των ειδικότερων ανυπέρβλητων προβλημάτων δεν θα μπορέσει να επαναφέρει την καταναλωτική ψυχολογία του κόσμου αντίθετα για την Εστίαση θα την διαταράξει περισσότερο. 

 • Για την περίοδο των γιορτών  η κυβέρνηση αναφέρει ότι  «Υπάρχει σχεδιασμός η εστίαση να ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα, με κανόνες και ωράριο» πως το σχολιάζετε;

Γ.Π.:   Αποτελεί γρίφο το πώς θα γίνει η επιστροφή αυτή στην κανονικότητα όσον αφορά στην εστίαση, αφού όπως παρουσιάστηκε και στο διάστημα πριν τις αποφάσεις για το απαγορευτικό, η διασκέδαση αποτελούσε σημαντική εστία μετάδοσης του ιού. Έτσι, υπολογίζεται πως το άνοιγμα των καταστημάτων του συγκεκριμένου κλάδου αν γίνει  θα γίνει με αυστηρούς κανόνες. Το βασικό σενάριο θέλει το άνοιγμα της εστίασης να αφορά τις καφετέριες και τα εστιατόρια, αλλά όχι τα μπαρ. Άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε  «είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά». Εδώ υπάρχει και μία άλλη ιδιαιτερότητα, είναι δύσκολο να υπάρξει διαχωρισμός των αμιγή μπαρ με τα καφέ μπαρ.

    Αν  η εστίαση λοιπόν  ανοίξει με περιορισμό ωραρίου το οποίο θα τεθεί στις 22:00 ή στις 23:00 πάλι θα υπάρχει πρόβλημα. Είναι και σχεδόν ανέφικτο το άλλο σενάριο  να τοποθετείται πλεξιγκλάς ανάμεσα στους πελάτες. 

   Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια παραπάνω μέριμνα για τους επαγγελματίες εκείνους που είτε δεν θα ανοίξουν με κρατική εντολή μπαρ , κέντρα διασκέδασης, αίθουσες εκδηλώσεων (η κατηγορία του κλάδου με την μεγαλύτερη μείωση 75%) ή εκείνους που από αδυναμία δεν δύναται να επανεκκινήσουν την επιχείρηση τους πριν την ερχόμενη Άνοιξη .

 • Το μέτρο της επιδότησης για αγορά θερμαντικών σωμάτων;

Γ.Π.:   Η  πρόταση  να επιδοτηθεί η αγορά σόμπας από τα καταστήματα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι  (αφού και η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος τον περασμένο χειμώνα έφερε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης) παρά το κρύο, με την έννοια  κάτι τέτοιο να  απέτρεπε τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού στους κλειστούς χώρους θεωρώ ότι δεν θα βρει πολλούς υποστηρικτές. Αφ’ ενός πολλοί επαγγελματίες αδυνατούν να προχωρήσουν ακόμα και σε μία τέτοια επένδυση με έκπτωση αλλά και αφετέρου δεν θα έχει κανένα νόημα να κάνουν χρήση αφού δεν θα ανοίξουν. Γι’ αυτό λοιπόν  ενώ  το προηγούμενο διάστημα υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία, αυτή τη στιγμή με κλειστά τα καταστήματα και χωρίς να γνωρίζουν πότε θα λειτουργήσουν ξανά, δεν υπάρχει η αντίστοιχη διάθεση.

 • Ποια μέτρα ουσιαστικά θεωρείτε ότι θα σας ανακουφίσουν πραγματικά;

    1. Η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων στις επιχειρήσεις εστίασης, για το επόμενο διάστημα  μέχρι τον Απρίλιο και όχι προαιρετικά καθώς αυτό εφαρμόστηκε για τον Οκτώβριο και δεν λειτούργησε. Παρ’ ότι είναι βαρύ και δυσβάσταχτο ακόμα και το 60% του ενοικίου  για μια επιχείρηση κλειστή η που λειτουργεί παθητικά κάτω από το νεκρό της σημείο εν τούτοις είναι ένα από τα βασικότερα μέτρα στήριξης που διεκδικούμε.  Να επισημαίνω ξανά και στο συγκεκριμένο την ιδιαιτερότητα της Εστίασης. Τα καταστήματα εστίασης διαθέτουν τοποθετημένο τεράστιο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ψυγεία, κουζίνες, βιτρίνες, κλιματισμό, εξαερισμό σάλας και κουζίνας, WC, αποθήκες πυροσβεστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υγειονομική ροης ) και επίσης έχουν επενδύσει για χρόνια σε διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Όλα αυτά καθιστούν σχεδόν αδύνατη την μετεγκατάσταση σε ένα άλλο χώρο με φθηνότερο πιθανόν ενοίκιο και έτσι μειώνεται εξαιρετικά η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και  οι ενοικιαστές-επαγγελματίες οδηγούνται σε  μια σχέση παθητικής εξάρτησης  με το ακίνητο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να έχουν το πάνω χέρι σε ένα μισθωμένο ακίνητο εστίασης παρότι σε μια άλλη χρήση.  

    2. Η διατήρηση του συντελεστή  ΦΠΑ 13% στο συνολικό πακέτο της Εστίασης πρέπει να ισχύσει μέχρι το τέλος του 2021. Μόνο έτσι θα έχει κάποιο νόημα αφού τόνωση των εισπράξεων περιμένουμε πλέον το καλοκαίρι του 2021.

    3. Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου με μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους κατ’ ελάχιστον του ποσού των 5.000 ευρώ.

    4. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη-εργαζομένου) για το επόμενο 6μηνο. Είναι απαραίτητο να δοθούν στις επιχειρήσεις περεταίρω κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης.

    5. Μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στις 30/4/21.

    6. Αναστολή  διακοπών  ρεύματος από τη ΔΕΗ σε καταστήματα εστίασης όσο διαρκεί το lockdown. Πρέπει να στηριχθούν  ουσιαστικά οι επιχειρηματίες, που εδώ και οχτώ  μήνες είτε υπολειτουργούν είτε κλείνουν με κρατική εντολή. Στο διάστημα που τα καταστήματα είναι κλειστά να μην εκδίδεται  έναντι λογαριασμός και να περιέχει χρέωση μόνο της αξίας του ρεύματος

    7. Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη (τέλος κατάληψης πεζοδρομίου, πλατειών και Δημοτικού Τέλους 0,5% & 5%) για το επόμενο 6μηνο και μείωση 50% το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η συγκεκριμένη τροπολογία να γίνει με κυβερνητική εντολή για όλη την επικράτεια και όχι με απόφαση των κατά τόπους Δήμων . Διότι παρατηρήθηκε το 2020 η οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών για μείωση δεν υιοθετήθηκε από όλους τους Δήμους πανελλαδικά αλλά παρατηρήθηκαν φαινόμενα μηδαμινής έως και καθόλου έκπτωσης. 

   8. Αναστολή εφαρμογής του νέου πτωχευτικού νόμου έως τον Ιούλιο 2021 

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, Γιώργο Καββαθά (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

 • Είναι δικαιολογημένη η απαίτηση όλων αυτών των μέτρων;

Γ.Π.:   Για την αιτιολόγηση όλων των παραπάνω αλλά και για να εξηγήσω  τους λόγους για τους οποίους τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση κρίνονται ανεπαρκή για τις  επιχειρήσεις εστίασης, πρέπει να αναφέρω τα εξής :

    • Σε στοιχεία που προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, «1 στις 3 επιχειρήσεις είχε εκφράσει το φόβο ενδεχόμενου κλεισίματος» , με το «νέο lockdown να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άμεσο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα και επαρκή  μέτρα στήριξης τους» .
    • Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα προσφέρουν το 80% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα». Οι επιχειρήσεις Εστίασης απασχολούν 320.000 εργαζομένους και επιπλέον 120.000 συμβοηθούντα μέλη της οικογένειας.
    • Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας τη μεγαλύτερη μείωση κατά 50,4%  παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του τομέα  υπηρεσιών εστίασης» 

 • Μια τελευταία ερώτηση. Που οφείλεται η αντίδρασή σας ότι ο κλάδος της Εστίασης στοχοποιείται συστηματικά; 

Γ.Π.:   Αυτό έχει να κάνει με μία κληρονομιά που κουβαλάμε, μια διαχρονική «ρετσινιά» θα έλεγα. Από τότε που οι γονείς δεν ήθελαν να παντρεύονται τα παιδιά τους μάγειρες και γκαρσόνια γιατί ήταν μέλη του υποκόσμου. Στη συνέχεια με τον αμέτρητο κατάλογο των ελεγκτικών συνεργείων της Εστίασης. Ακόμα την γενικότερη αντίληψη αυτών που ερμηνεύουν ως κέρδος μια απλή εικόνα θαμώνων μια δεδομένη στιγμή συνωστισμού σ’ ένα κατάστημα εστίασης και τέλος τώρα η θεώρηση μας ως κυρίαρχες εστίες μετάδοσης του ιού. Μην ξεχνάτε ότι τώρα στο 2ο lockdown (αλλά και όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού) σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο οι επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν πρώτα. Παρ’ όλη την αυστηρή τήρηση των μέτρων, τη μηδαμινή σχετικά παραβατικότητα στο σύνολο των επιχειρήσεων, τα εξαντλητικά πρόστιμα και το κλείσιμο θεωρηθήκαμε κύριοι υπαίτιοι. Τη στιγμή που αεροπορικές εταιρείες, ναυτιλιακές εταιρείες και μέσα μαζικής μεταφοράς εμφάνισαν πληρότητα από 80-120% σε σχέση με μας που λειτουργούσαμε στο 50% κάλυψης.  Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι μια επιχείρηση Εστίασης αυτοπροστατεύεται, με την έννοια, ότι αν ένας εργαζόμενος η ιδιοκτήτης εμφανιστεί θετικός στον ιό (ειδικότερα σε μια μικρή κοινωνία) η ιχνηλάτηση θα αναστείλει την λειτουργία  του καταστήματος αφού θα γίνει άμεσα ευρέως γνωστό οι πελάτες θα πάψουν να το επισκέπτονται και θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Αρά η τήρηση των μέτρων και η προσπάθεια ανακοπής της μεταδοτικότητας του ιού είναι πρώτο μέλημα του επαγγελματία της Εστίασης .
Ευχαριστώ πάρα  πολύ για την Φιλοξενία.

Δανάη Μαύρου

Cyclades Voice

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 117


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
 • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
  προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
 • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
 • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
 • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
 • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
 • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
 • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.