Ερώτηση από το ΜέΡΑ25 για τις διαμαρτυρίες αρχών και κατοίκων Κέας & Αμοργού για την κατάταξή τους στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας

Δημοσίευση: 21.10.2020, 20:13
Τελευταία Ενημέρωση: 21.10.2020, 20:15

Ερώτηση με θέμα τις διαμαρτυρίες αρχών και κατοίκων νησιών των Κυκλάδων για τον τρόπο κατάταξής τους στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας για τους υπουργούς, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα...

Ακολουθεί η ερώτηση της βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΜέΡΑ25, Φωτεινής Μπακαδήμα:

"Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2020 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας
τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (υπόψιν του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας)

Θέμα: «Διαμαρτυρίες αρχών και κατοίκων νησιών των Κυκλάδων για τον τρόπο κατάταξής τους στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας»

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας δημιουργήθηκε από την Πολιτική Προστασία και τους συναρμόδιους φορείς και ειδικούς με στόχο να συμβάλει στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Παρόλα αυτά ο τρόπος κατάταξης ορισμένων περιοχών σε αυτόν έχει προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων και τοπικών αρχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κέα και την Αμοργό, καθώς η Κέα κατατάχτηκε σε βαθμό επικινδυνότητας 3 (λόγω της ύπαρξης αυξημένων κρουσμάτων στην Κύθνο), ενώ η Αμοργός στο Επίπεδο 2-Επιτήρηση. Οι δήμαρχοι των δυο νησιών εξέφρασαν με σχετική επιστολή τη δυσαρέσκειά τους.

Όπως αναφέρει η δήμαρχος Κέας κα Ειρήνη Βελισσαροπούλου «η κατάταξη νησιών ανά περιφερειακή ενότητα σημαίνει ότι κάποια νησιά, χωρίς να έχουν υγειονομική επιβάρυνση, έχουν να αντιμετωπίσουν αυστηρότερα μέτρα, τα οποία αδίκως επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και την οικονομία των νησιών, μέτρα όπως η τηλεργασία, το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, αριθμός πελατών, αριθμός αθλουμένων, μεταφορά μαθητών και πολλά άλλα» ρωτώντας τους λόγους θέσπισης τέτοιων μέτρων όταν η Κέα δεν είναι επιβαρυμένη υγειονομικά, θεωρώντας άδικη την επιβολή, εξαιτίας κρουσμάτων σε ένα νησί, σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα και ζητώντας την εξαίρεση της Κέας από τον 3ο βαθμό επικινδυνότητας.

Ο δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος στη δική του επιστολή σημείωσε πως: «Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας του Covid-19 μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες και οι φορείς της Αμοργού επέδειξαν τεράστια υπευθυνότητα και συνέπεια. Όλοι μαζί, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στην πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και να αναδείξουμε το νησί μας σε ένα ασφαλή και καθαρό προορισμό.

Η προσπάθειά μας αυτή, ενώ χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, αναιρείται πλήρως από τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον Covid-19, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε σήμερα.

Η Αμοργός, με την πεντακάθαρη επιδημιολογική εικόνα βρίσκεται στο επίπεδο 2 της Επιτήρησης, λόγω της κατάταξης ανά περιφερειακή ενότητα. Η κατάταξη αυτή είναι τελείως άδικη και συνιστά παραπληροφόρηση με θύμα την ταλαιπωρημένη τοπική μας οικονομία.»

Κατόπιν των παραπάνω, 

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

    1. Είναι ενήμεροι για τις επιστολές των δυο δημάρχων;
    2. Εξετάζεται η ικανοποίηση των αιτημάτων με την καταγραφή στον Χάρτη των περιοχών σύμφωνα με την υγειονομική τους επιβάρυνση κι όχι ανά περιφερειακή ενότητα;
    3. Αν όχι, ποιοι λόγοι αποτρέπουν την ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος άσκοπης επιβάρυνσης της καθημερινότητας και της τοπικής οικονομίας περιοχών που δεν έχουν κρούσματα, όπως τα δυο νησιά; 

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα "

Newsroom Cyclades Voice
 

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 86


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.