Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα Αρχαία Λατομεία Πάρου

Δημοσίευση: 30.09.2020, 14:46
Τελευταία Ενημέρωση: 30.09.2020, 14:48

Επίσκεψη ερευνητικής ομάδας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Μαράθι Πάρου για την προστασία και αξιοποίηση των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Δήμο Πάρου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα καθοριστούν το φάσμα ενεργειών που θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες φάσεις της έρευνας, η εκτίμηση δυνατοτήτων ανάπτυξης εφαρμογών ανάδειξης της πολιτιστικής αξίας των λατομείων και τέλος, η διαμόρφωση ενός ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας...

Στην κατεύθυνση προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου, και αναγνωρίζοντας ότι τα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου είναι ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο, ο Δήμος Πάρου τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ένα σύνολο δράσεων για την προστασία και αξιοποίησής τους και υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και συλλόγων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ερευνητική ομάδα με το Δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε μία νέα συνεργασία με την  ερευνητική ομάδα Ευφυούς Αλληλεπίδρασης (Intelligent Interaction) του Εργαστήριου Ευφυών Συστημάτων (iLab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, που προέκυψε με αφορμή την τελευταία ημερίδα για τα Αρχαία Λατομεία που διοργάνωσαν οι «ΦΙΛΟΙ της ΠΑΡΟΥ» στις 11/11/2019 στην Παροικιά.  Η παραπάνω ερευνητική ομάδα δραστηριοποιείται κυρίως στην τομή των περιοχών αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή, των Ευφυών Συστημάτων και της Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, όπως η ψηφιακή αναπαράσταση πολιτισμικών τεκμηρίων μέσω τεχνολογιών σημασιολογικού ιστού, οι σύγχρονες μεθοδολογίες ψηφιακής αποτύπωσης στοιχείων πολιτισμικής κληρονομιάς, οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας πολιτισμικού περιεχομένου κλπ. Επίσης, το πεδίο δραστηριοποίησης του εργαστηρίου καλύπτει όλο το φάσμα της επεξεργασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, από την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της έως και τη διαχείριση, τον διαμοιρασμό και την ανάδειξή της.

Το διάστημα 21-23 Σεπτεμβρίου, η ερευνητική ομάδα επισκέφθηκε την Πάρο και τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στο Μαράθι, με στόχο την εποπτεία του χώρου και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάδειξης της πολιτισμικής αξίας των αρχαίων λατομείων μέσω σύγχρονων μεθόδων καταγραφής και ψηφιοποίησης της πρωτογενούς πολιτισμικής πληροφορίας. 

Πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τρισδιάστατες σαρώσεις του χώρου με χρήση τρισδιάστατου σαρωτή laser και λεπτομερή αποτύπωση της γεωμετρικής και χρωματικής πληροφορίας της δομής των λατομείων με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού όπως κάμερες 360ο κλπ. Συγχρόνως, έγινε εκτίμηση της θέσης των σημείων ενδιαφέροντος,   καταγραφές από πτήσεις εναέριου εξοπλισμού (drone) καθώς και binaural καταγραφές ήχου του περιβάλλοντα χώρου.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα καθοριστούν, το φάσμα ενεργειών που θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες φάσεις της έρευνας, η εκτίμηση δυνατοτήτων ανάπτυξης εφαρμογών ανάδειξης της πολιτιστικής αξίας των λατομείων και τέλος, η διαμόρφωση ενός ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας.

Ο Δήμος Πάρου, ευχαριστεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το προσωπικό του Αρχαιολογικού μουσείου Πάρου και τους Φίλους Της Πάρου για την άριστη συνεργασία και τη συνεισφορά τους στο παραπάνω εγχείρημα καθώς και την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines και το Ξενοδοχείο Livadia στην Παροικιά για τις χορηγίες τους. 

Επισημαίνεται, ότι η προσπάθεια για τη διάσωση και ανάδειξη των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου και τη δημιουργία ενός εικονικού ψηφιακού μουσείου για την «Πάρια Λίθο», ευρύτερα γνωστή ως «Λυχνίτης»,  ξεκίνησε στις 24/07/2015, με την υπ’αρ. 234/2015 απόφαση του Δ.Σ. Πάρου με την οποία συστάθηκε η «Επιτροπή Ανάδειξης Πολιτισμικής Κληρονομιάς». 

Έκτοτε, ο Δήμος Πάρου έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει σε μία σειρά εκδηλώσεων και ημερίδων με στόχο την παρουσίαση της ιστορίας και γεωλογίας των αρχαίων λατομείων και του Παριανού Μαρμάρου, ενώ, όπως σημειώνει, θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης και συνεργασίες  για  τη διάσωση, αξιοποίηση, προβολή και ανάδειξης τους ως μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. 

Newsroom Cyclades Voice

Δείτε επίσης

Κατηγορίες

Εισάγετε το σχόλιό σας

Όνοματεπώνυμο


E-mail:


Κείμενο
0 από 1500 χαρακτήρεςΠαρακαλώ γράψτε το νούμερο που βλέπετε παρακάτω στο πεδίο 143


Το μήνυμα σας ΔΕΝ θα δημοσιευτεί εάν:
  • Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, χυδαία,
    προσβλητικά ή ανάρμοστα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σχόλια.
  • Παραβιάζει το νόμο ή υποκινεί ανθρώπους να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.
  • Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Περιέχει στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν δικαστικές διαδικασίες.
  • Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
  • Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
  • Δεν είναι σχετικό με το συγκεκριμένο Debate.
Δεν δημοσιεύονται σχόλια γραμμένα σε greeklish ή/και κεφαλαία.